懷孕前後

跳至

首頁
12345...8

尾頁

珊瑚宮

牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018母親節勳章

pear000 發表於 18-8-2 19:39
你要加油呀!休息多啲。

大家都係呀 加油

男爵府

BK Milk勳章

回覆 Litinwing 的帖子

政府恐佈生b?即係點樣?

大宅

JD930 發表於 18-8-2 11:48

完全同意

咩人都有,有錢買個服務買個安心,好過任人魚肉,然後又要哂錢醫病補身,條數又未係返到,生b真係揾命博,隨時兩敗俱傷。

珊瑚宮

蘿蔔菜 發表於 18-8-3 21:39
咩人都有,有錢買個服務買個安心,好過任人魚肉,然後又要哂錢醫病補身,條數又未係返到,生b真係揾命博, ...

係呀,個啲講得咁大聲話政府好犀利 (因為佢哋話私家冇support冇醫生處理到早產case而政府得) 又點又點個啲,冇事咪就係ok咯,有起事上來後悔都冇用

男爵府

回覆樓主:

你地真係講中晒我心聲呀
以前真係好多人話我晒錢,有d大肚媽媽都話寧願留返d錢比bb用講到我十惡不赦錢多無掟洗咁。又話私家有咩事都係去返公立醫院,係人都知啦!最怕係本身好地地,因為醫生既疏忽有d咩事,留返幾多錢有咩用,對媽媽來講bb健康同平安係最重要。
我有親戚係公院生左20個鐘生唔到要開刀,醫院竟然話無麻醉師,一等再等,最後用產拑,好彩bb無事,但我真係接受唔到

男爵府

JD930 發表於 18-8-2 11:48

完全同意

唔知點解每個媽媽group都總有呢d好忠實嘅政府人仲聽過有人話政府嘅助產士有經驗d.. 真係笑而不語

別墅

改造人 發表於 18-8-4 14:06
唔知點解每個媽媽group都總有呢d好忠實嘅政府人仲聽過有人話政府嘅助產士有經驗d.. 真係笑而不語 ...

佢哋未親身經歷过先咁講

男爵府

Litinwing 發表於 18-8-4 15:41
佢哋未親身經歷过先咁講

重點仲要係,你唔起政府做到有番咁上下年資(不論係醫生定姑娘)鬼會有私家醫院要你咩?起私家做得嘅都係起政府做到咁上下先跳槽出去架啦,有乜可能會經驗少過政府。

珊瑚宮

NatalieTY 發表於 18-8-3 21:52
你地真係講中晒我心聲呀
以前真係好多人話我晒錢,有d大肚媽媽都話寧願留返d錢比bb用講 ...

我之前入咗個某地區嘅媽媽group,一共有三十人全部都係妳所講呢種人,講到我十惡不赦後又不斷人身攻擊 講真,我都有好多朋友係政府醫院生,咁佢哋係真係唔會有多餘錢 (兩公婆加埋埋兩萬零蚊月月清) 所以只可以揀政府,咁我唔會笑佢㗎,但某地區媽媽比我感覺係驚人睇小佢咁就要先攻擊咗人先 我見到英國王妃有咁多醫護人員又呢樣個樣唔通我又鬧佢嘥哂啲錢咩 最多話我自己冇咁嘅能力囉,同樣地冇能力去私家要去政府嘅都唔應該攻擊我哋咯

珊瑚宮

改造人 發表於 18-8-4 14:06
唔知點解每個媽媽group都總有呢d好忠實嘅政府人仲聽過有人話政府嘅助產士有經驗d.. 真係笑而不語 ...

我個陣按地區入group,三十人一齊攻擊我真係呢.....

珊瑚宮

佢哋未親身經歷过先咁講

佢哋就係話佢哋又係咁生,身邊啲朋友又係咁生,完全冇問題冇好似新聞講得咁恐怖喎... 都係個句啦,冇事就冇咯,有事後悔都冇用

男爵府

JD930 發表於 18-8-4 18:04
我之前入咗個某地區嘅媽媽group,一共有三十人全部都係妳所講呢種人,講到我十惡不赦後又不斷人身攻擊 :z ...

講真,只係揀一個信得過既醫生已差好遠,醫生肯去既醫院一定係合作開同醫生認為ok的,重點唔係醫院(係人都知公院設備多d好d啦,唔到搶救用到呢d設備咩?)硬件如何好,但軟件(醫生/姑娘)遠不及私院,生仔既重點係接生既醫生囉...
係,人地話大把人係公院生/食全餐都係咁生啦,係呀,無事咪幾百蚊出院好抵玩囉,有咩事多多錢都買唔返,咁我寧願比呢幾萬蚊啦!

大宅

佢哋未親身經歷过先咁講

無錯,當你入過院幾個鐘,排d死人急症,排到都死l左啦,住最衰甚至乎1晚,叫天不應叫地不聞。係好陰公

別墅

我之前入咗個某地區嘅媽媽group,一共有三十人全部都係妳所講呢種人,講到我十惡不赦後又不斷人身攻擊 :z ...

從錢的角度睇,一定係政府生好过在私家生,私家生也有其好處,但d人好似講極都唔明

男爵府

完全明你講咩。我都明白各人有自己嘅考慮,咩原因都好,去政府生係你嘅事,但都無必要無限絕對化/偉大化呢個決定,然後講到去私家嘅人都係戇居咁。所以我懷孕都係入咗自己私家醫院group之後就會quit咗大group... 唔啱嘴型講咩都嘥氣。

珊瑚宮

NatalieTY 發表於 18-8-4 18:23
講真,只係揀一個信得過既醫生已差好遠,醫生肯去既醫院一定係合作開同醫生認為ok的,重點唔係醫院(係人 ...

係呀完全同意!有啲人唔止接生個刻,佢連產前檢查都覺得政府嘅已經係最好,又話佢生上一胎個時未有T21都係咁樣生,又話宜家T21/ Nifty都唔係100%準,所以政府都已經好夠唔洗嘥錢。然後照結構又係,佢話政府只包高齡或有需要嘅孕婦做,證明政府唔包嘅就即係bb冇事,唔需要嘥錢去私家照結構

珊瑚宮

Litinwing 發表於 18-8-4 18:41
從錢的角度睇,一定係政府生好过在私家生,私家生也有其好處,但d人好似講極都唔明
...

如果係錢角度睇的話,咁英國王妃生bb都有好多醫護人員保護佢,我做唔到係我冇咁嘅能力,我唔會鬧佢嘥哂啲無謂錢鬧佢冇留錢比bb㗎嘛 例如如果王妃洗咗一千萬生bb,我比唔起呢筆錢生bb唔代表王妃比唔起。

珊瑚宮

改造人 發表於 18-8-4 22:06
完全明你講咩。我都明白各人有自己嘅考慮,咩原因都好,去政府生係你嘅事,但都無必要無限絕對化/偉大化呢 ...

係喎,唔通我見英國王妃請咁多醫護人員照顧佢我又鬧佢戇居咩 我都quit咗嗰個井底group,日日見到啲message真係人都癲

除咗產檢同醫院之外,佢哋仲會講啲bb用品,佢哋連啲貼身物品例如內衣褲,奶泵,etc都話要用二手,仲要鬧我買新嘢,串我話:生好簡單,之後點教仲重要,自細就應該要教bb要慳要環保,身教喎

男爵府

NatalieTY 發表於 18-8-4 18:23
講真,只係揀一個信得過既醫生已差好遠,醫生肯去既醫院一定係合作開同醫生認為ok的,重點唔係醫院(係人 ...

其實佢地講黎講去都係果三兩個point:「bb有咩事咪都係送番公立」、「公立support好d」、同埋「寧願留番d錢比bb」!

1. 「bb有咩事送番公立」:喂而家個個產檢做到咁足,真係到生咗出黎先臨時發現「有事要送番公立」嘅機會幾咁細,就算真係,咁咪送囉,真係有需要嘅話你唔開聲私家醫院都會幫你送番公立啦。

2. 「公立support好d」:就係你講嘅「硬件」,咁係人都知好多好q貴嘅NICU設備係政府先有,但你唔會期望自己個b用得著囉下話,好似你話齋唔到搶救都唔會需要用。如果係去到要用NICU嘅嚴重程度就應該產檢時已經知道,唔會到生到出黎先突然間「死喇呢間私家無呢個設備呀點算呀」咁囉學你話齋政府除咗硬件之外真係唔覺得仲有咩「support」!淨係講情緒support已經輸九條街,產前又比人鬧、生緊又比人鬧、生完又無人幫,仲要生嘅時候唔知比咩助產士定咩實習醫生經手唔知搞成點。好似你話,私家醫院淨係有自己個醫生跟足全程呢個support已經值回票價。

3. 「寧願留番d錢比bb」,呢個最吹漲。d錢慳咗,幾百蚊去咗政府生但阿b比開刀醫生界爆咗個頭,一係就順產爆到去肛門,一係甩咗忽肉,產婦之後幾個月食唔安坐唔落訓唔到,bb都照顧唔到,咁最大損失嘅係咪又係bb。洗咗d錢去私家生,媽媽順利生產,過程舒服愉快,休息好復原快,以最佳狀態同bb出院,咁最大嘅得益者係咪有係bb呀。

男爵府

JD930 發表於 18-8-4 23:06
係喎,唔通我見英國王妃請咁多醫護人員照顧佢我又鬧佢戇居咩 我都quit咗嗰個井底group,日日見 ...

喂你夠串你咪話「我係錢多得滯,你吹咩」即刻秒殺!
佢地其實係不停搵唔同偉大理由去無限justify自己要去政府生嘅決定。其實好似你話齋你好地地一句話我想慳錢所以去政府生,係無問題,政府平,政府抵,係人都知,但絕對唔會係因為政府「好d」囉。

首頁
12345...8

尾頁

跳至