公屋公主病

VV媽
|
多嗎?

附件: 你需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊
Ashleycorina
|
都係,好多有公主病都係公屋公主,到生左下一代都繼續培育新公主
brindlewin
|
VV媽 發表於 18-7-30 10:31
多嗎?

我個人覺得好多 ,幾乎屢試不爽。
I9528
|
可圈可點
未必關公主事

但個人認為,識自理自立,係人生生活技能,亦係解難能力
秋天與楓葉
|

女人唔識煮飯係罪?咁男人呢?
任何階層都有「公主」、「王子」架啦
搵嚟講~~~
請工人照顧王子、公主服侍到飯來張口,衣來伸手大人有在

又用嫁比個男人有無錢去定義女人嫁得好唔好......

利申:小學已入廚

yucl_hk
|
越窮就越無時間教, 又唔識教

所以窮人最好唔好生仔
mickeywinnie3
|
住公屋有錢過我住私樓,私樓九百樣負擔,現今真的好多公屋公主!
|
我住公屋
但我阿媽真係唔鍾意我煮嘢食
佢係家庭主婦
什麼家務也是佢做

另外,佢覺得別人做什麼也差
佢覺得自己煮嘢食最好食
家姐姐姐煮嘢食我覺得幾好,但佢唔鍾意食
我鍾意煮嘢食,佢覺得我搞搞震

我掛件衫,關隻窗
佢都覺得我做得差,佢要再整個
(我可以整得有幾差呀?!

或者,這樣係佢嘅存在感啩
有時叫佢啲嘢唔駛整咁好,只會辛苦佢
但佢都會照舊做

而我
只會執自己間房
用佢唔識用嘅蒸焗爐
蛋皇哥0127    發表於 18-7-30 16:31
Maggieb1122
|
個人認為不論住公屋、私樓、窮人或有錢人都係睇父母怎樣教,能一概而論。
三棵樹
|
我覺得篇野寫得好偏頗,佢做過調查統計 ? 公主病、王子病係一個社會趨勢同現象,邊個階層較多呢類人真係好難講,筆者專批公屋公主嘅理據唔多夠,有啲睇唔起人,仲要話人阿媽點點點。
公主同王子似乎係怪獸家長孕育出來嘅副產品
kcpak    發表於 18-7-31 01:19
ecling    發表於 18-7-30 12:36
SullytheMonster
|
關住咩屋咩事,又唔講吓中產或以上有工人煮飯,個小朋友都可以係公主/王子?

呢個高慧然寫嘢刻薄,佢自以爲高人一等?
SullytheMonster
|
秋天與楓葉 發表於 18-7-30 10:41
女人唔識煮飯係罪?咁男人呢?
任何階層都有「公主」、「王子」架啦
搵嚟講~~~

睇到凡夫俗子嗰到,真想反問高小姐佢認為點先唔係凡夫俗子?達官貴人?皇室?聖人?
yurijm
|

呢篇文章論證不足、論據薄弱、立場偏頗
中學生都寫得好過佢
真係呃稿費

其實寫成咁,有乜價值
點解報紙會接納?

|
佢都唔中肯。一味貶低。好標籤。
住私樓就無病好正常。
甚麼理論。
我眼見有位同學仔住私樓如何。有工人凑如何。飯也是姐姐夾到口。一唔喜歡便咆哮。
維仔媽媽
|
唔理咩階層,我覺得入得廚房,出得廳堂的女子特別叻。如果以唔識入廚為傲,好老土。一個連公仔面都唔識煮的女子,唔會覺得她矜貴,只覺得低能。只有你識做時才有權選擇做與唔做。
choco_soup
|
中學時期真係識人話唔識煮飯係好事,然後叫人欣賞下佢對手未做過家務好靚,又笑人做家務成個師奶咁對手又粗。

ps 我係被笑果個。
肥肥寶
|
無論住咩屋都應該要識得煮飯呢個生存技能
小華子
|
關乜公屋事,問題係父母嫌仔女阻住煮飯,煮完要父母執手尾,所以阿媽一定趕仔女出廚房,就形成仔女不入廚問題。
lingwu
|
想當年我細個住木屋, 媽又要反工
唔得閒理我, 亦都唔得閒教我
但我好後生就結咗婚, 打你屋企日頭頭是道
煮飯係靠時間累積經驗, 所以不論任何階層嘅人都有公主病/王子病
我反而覺得有錢嘅人更加多公主病, 有工人做曬乜都唔需要做
wan_sosin
|
41009022009 發表於 18-7-30 11:22
佢都唔中肯。一味貶低。好標籤。
住私樓就無病好正常。
甚麼理論。

識一家人,中產以上,兩個工人,家有一位王子一位公主,兩個已上咗小學,小公主仍用奶樽,大王子仍用匙羹膠碗食飯,兩位工人均坐在兩小主人身後服侍。