口講唔貪錢...但d後輩冇比錢就講足大半年

good_pig
|
後輩 非仔女,話d侄點解唔比錢佢買嘢食..

又自己有兩個仔養佢..

我聽到都o曬咀

我話佢咁衰,咪斷交囉...佢又話唔係
仲話另外一個後輩, 做pt 都比錢佢駛

bbshop_bb
|
又係錢。

good_pig
|
bbshop_bb 發表於 18-7-30 11:07
又係錢。

即係咁,如果冇錢開飯都算,又唔係,仲要話自己唔貪錢...笑大人個口...
人地過年過節,有心上黎拜年已經好比面啦
bbshop_bb
|
good_pig 發表於 18-7-30 11:12
即係咁,如果冇錢開飯都算,又唔係,仲要話自己唔貪錢...笑大人個口...
人地過年過節,有心上黎拜年已經好 ...

係咁想人送仲錢俾佢洗。
又唔係自己長老
BGCOME08
|
覺得以前果代流傳落黎,覺得俾錢就代表關心。我細個都見我老豆阿媽去探訪長輩,走時都會塞錢俾老人家買嘢食。
甄太太
|
我係佢d仔女會覺得好失禮好無面,自己阿媽四圍問親戚攞錢洗
good_pig
|
bbshop_bb 發表於 18-7-30 11:15
係咁想人送仲錢俾佢洗。
又唔係自己長老

人地都有家庭要照顧架。

明明錦上添花變老馮,另外有一個比佢就算啦
yurijm
|
BGCOME08 發表於 18-7-30 11:17
覺得以前果代流傳落黎,覺得俾錢就代表關心。我細個都見我老豆阿媽去探訪長輩,走時都會塞錢俾老人家買嘢食 ...

以前個個都窮
呢啲關心係雪中送炭

而家時代唔同
仲拎呢種關心向其他人 [明呻暗唱]
用一個新潮字眼
係 [情緒勒索]

真係唔怪得而家啲年輕人拜年都慳返
大把人都係礙於父母面子先來往
如果父母仙遊,可能就此斷交了

wcpcelia    發表於 18-7-30 15:36
good_pig
|
BGCOME08 發表於 18-7-30 11:17
覺得以前果代流傳落黎,覺得俾錢就代表關心。我細個都見我老豆阿媽去探訪長輩,走時都會塞錢俾老人家買嘢食 ...

而家2018年啦,人地甘心比當然錦上添花,但人地唔比就唱人係乜嘢玩法

仲要話自己唔係貪錢,唔係貪錢係乜?
good_pig
|
yurijm 發表於 18-7-30 11:31

以前個個都窮

個個長輩都要派錢,開銀行都唔掂呀
esmehouse
|
禁上發言
|
俾幾百元飲下茶
good_pig
|
禁上發言 發表於 18-7-30 12:02
俾幾百元飲下茶

又唔見佢d仔比錢長輩飲茶
yucl_hk
|
有病
good_pig
|
yucl_hk 發表於 18-7-30 12:13
有病

應該係
無話可說
|
老一輩要威,係鍾意後生有返工既一見面就要比錢架
meinatmn
|

我親戚都都有一個係咁....

成日話阿A比錢佢,其實就比說話B聽,好話唔比錢佢,到阿B比錢佢喇,佢就係咁推話唔洗喇,但隻手揸住D錢揸得好實,唔放果隻......

人心不足蛇吞象,已經有6個仔女養,仲好意思問孫輩攞錢。

facialchung    發表於 18-8-5 17:34
wcpcelia    發表於 18-7-30 15:36
jiji2
|
我有個親戚係咁....佢成日叫我請佢食飯, 俾錢佢飲茶都算
佢仲走去叫個侄仔個女朋友請佢飲茶
話阿女朋友同我表哥拍左咁耐拖, 茶都冇請過佢一餐
我心諗......
miffyumiffy
|
我成日睇bk帖好恐怖,好多人好貪錢

我屋企冇呢啲野,我好好彩,冇見識過
good_pig
|
miffyumiffy 發表於 18-7-30 13:26
我成日睇bk帖好恐怖,好多人好貪錢

我屋企冇呢啲野,我好好彩,冇見 ...

最煩仲話自己唔貪錢..