鬧下我 ~ ~ 我抵鬧架!

worthy
|
我本身都keep住有去旅行. 雖然唔係遠遊, 只係東南亞大陸咁啦!真係唔知點解我會咁衰, 我其中兩個朋友話我知佢地去旅行我個心就唔舒服, 有D妒忌. 不停會諗: 咁多假期嘅, 又去?
心理唔平衡! 我知唔啱但控制唔到自己.

呻完
muimui1013
|
妒忌?
想去咪計劃下行程。3日都去到短途
冇錢冇假就冇辦法
終極熊貓
|
乃為魚旦論,fishball theory 也~
吉比gilby21    發表於 18-7-30 11:51
牛王    發表於 18-7-30 11:28
anyuser18
|
人之常情嘅
轉念做羨慕和祝福,並積極計劃吓自己下次行程啦!
親子皇帝
|
自己都KEEP住有去旅行應該就唔洗妒忌啦
定係因為朋友唔預你?
牛王
|
妒忌其實係人之常情,可能JM你平時壓力大,
試下多D同人傾,等自己唔好諗埋一邊
MrsSingSing
|
成日覺得去旅行成癮係一種病態

water-lily
|
會不會朋友去既地方吸引D,例如日本?歐洲咁?

worthy
|
MrsSingSing 發表於 18-7-30 11:32
成日覺得去旅行成癮係一種病態

我都有少少呢種感覺。為去而去。係病態。
我知自己問題所在,成日諗人地點睇我。朋友同我講佢去邊度玩我會替佢開心,但同時有把聲音同我講佢笑緊我無得去,或者無佢去得咁密咁遠。
一直努力去超越呢個不正常心態但做得唔好。
water-lily
|
建議樓主不如儲埋假期同彈藥,一次過去遠D丶好D的地方啦
sheetajeff
|
話唔定你去果陣 佢地都jealous呢
worthy
|
water-lily 發表於 18-7-30 11:38
會不會朋友去既地方吸引D,例如日本?歐洲咁?

有時都係架。講親都係歐美,俄羅斯澳洲呀。。。咁!
worthy
|
sheetajeff 發表於 18-7-30 11:44
話唔定你去果陣 佢地都jealous呢

又或者係。我真係個cheap人。
worthy
|
water-lily 發表於 18-7-30 11:43
建議樓主不如儲埋假期同彈藥,一次過去遠D丶好D的地方啦

我都想,C6唔合作。
我都話人生總要有"Masterpiece"
BK2002
|
worthy 發表於 18-7-30 11:12
我本身都keep住有去旅行. 雖然唔係遠遊, 只係東南亞大陸咁啦!真係唔知點解我會咁衰, 我其中兩個朋友話我知 ...
你心諗啫...好平常。
我家姐細佬我姑奶一年去三次, 我又無乜妒忌, 因為次次有手信
worthy
|
親子皇帝 發表於 18-7-30 11:24
自己都KEEP住有去旅行應該就唔洗妒忌啦
定係因為朋友唔預你?

唔係。我多數自己一家人或兩公婆去。
Wild_Lady
|
worthy 發表於 18-7-30 11:43
我都有少少呢種感覺。為去而去。係病態。
我知自己問題所在,成日諗人地點睇我。朋友同我講佢去邊度玩我會 ...

好認真地建議,不如你去睇吓心理醫生,傾訴吓都好。上論壇,盞多難聽說話,更影響心情。
worthy
|
BK2002 發表於 18-7-30 11:48
你心諗啫...好平常。
我家姐細佬我姑奶一年去三次, 我又無乜妒忌, 因為次次有手信
...

你好好人
worthy
|
終極熊貓 發表於 18-7-30 11:14
乃為魚旦論,fishball theory 也~

這是甚麽?
plumtree
|
worthy 發表於 18-7-30 11:46
又或者係。我真係個cheap人。

仲識咁諗證明你仲有得救。又唔好鬧自己cheap 。我慶幸阿媽生我比少左呢樣野我。我由 細到大只羨慕唔會點妒忌人㗎。除非係對方不停响度曬曬曬,咁我就會有些小啦。不過我好快就過,唔會為人地有咩自己冇咩,唔開心好耐。唔會攞人地嚟同自己比較。好多野冇得比嘅。命好有咩法子。唔輪到我地揀嘅。羨慕妒忌一線之差。我寧願做個正面嘅開心人。