自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

回覆樓主:

我都覺得香港人去旅行次數都好唔正常,好多一年都去456次, 我以前一年都去2-3次, 都比老豆炳我好嘥錢, 我諗深一層自己都唔係搵十萬八萬,有錢都儲埋留番黎養老, 呢2年我一年去一次, 暑假冇去都比n咁多人問我幾時去旅行

我都要調節下心態

珍珠宮

環保接龍勳章 大廚勳章

回覆樓主:

傻豬嚟㗎.....

侯爵府

worthy 發表於 18-7-30 11:43
我都有少少呢種感覺。為去而去。係病態。
我知自己問題所在,成日諗人地點睇我。朋友同我講佢去邊度玩我會 ...

我好欣賞你,誠實面對內心諗法,仲願意講出黎,好好啊,試下換多角度諗野,多睇書,今天去旅行唔係一件什麼大事,無野值得驕傲,眼光要遠d, 不要無謂比較,不要比人影響價值觀,很多人都係表面風光,如對方真係有可取之處(心靈上,修養上)令你羨慕或妒忌,試下搵下原因,可唔可以學習進步一下,我早2年都係一年飛12次個d 人,過左都係不外如事

大宅

我覺得你諗得太多, 你又唔係無得去
如果係好朋友, 佢去旅行我都會開心, 會叫佢影D相黎睇下

子爵府

回覆樓主:

當旅行係名牌咁咪小器

公爵府

2018復活節勳章

worthy 發表於 18-7-30 14:02
回覆 mok239 的帖子

都係嘅. 我同意你講法.近來都鼓起勇氣主動去約返一D好耐無見嘅朋友聚下舊. 希望慢慢建 ...

點解要同人比較,人地做就要跟住做,我自己都會羨慕,但唔佢妒忌,人地鍾意去邊咪去邊,鍾意個個月去都得,每人鍾意嘅生活方式唔同,自己做唔到就唔抵得人,心胸好狹窄

男爵府

回覆樓主

樓主本身妒忌以心好重?如果唔係點會咁諗?
我好鍾意睇人去旅行嘅post,其實而家去旅行有平有貴,我自己專係淡季先去旅行,有時坐廉航真係唔貴,我公司多假,反正放大假係香港都要消費,不如去下旅行,一年去幾次旅行無乜問題!
我都識人妒忌心重,人地旅行嘅post唔讚唔回覆,其他post就乜都講得一餐

伯爵府

回覆樓主:

你對自己要求高之餘,又喜歡同他人比較,但又知道呢種心態帶嚟嘅負面影響,咁樣生活得好唔開心呢!

而且好明顯你暴露咗喺態度同說話上,咁好影響人際關係,真係要下決心解決呢個問題喇。分清楚係性格使然定係情緒問題,情緒有坊間支援協助,本性則難移,幸福與否都睇你條界點定呢

珍珠宮

skybiebie 發表於 18-8-21 12:30
我好欣賞你,誠實面對內心諗法,仲願意講出黎,好好啊,試下換多角度諗野,多睇書,今天去旅行唔係一件什 ...

你好勁,個個月去。
HOPE EVERYDAY IS A GOOD DAY

侯爵府

陪月勳章 BK猜猜猜慶中秋

回覆樓主:

純呻啫,真係妒嫉就背後講是否架啦,點會系人面前放葡萄哦

公爵府

2024年龍年勳章

樓主好受人影響,可能生活無自己既目標/重心。如果你自己有野focus, 你可能唔得閒理街外人D野。

珍珠宮

Yibu 發表於 18-8-21 14:38
樓主好受人影響,可能生活無自己既目標/重心。如果你自己有野focus, 你可能唔得閒理街外人D野。 ...

HOPE EVERYDAY IS A GOOD DAY

首頁

尾頁

跳至