自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

小肥兔 發表於 18-7-30 17:35
樓主, 放下吧,如果唔係,。千萬唔好上 facebook, 大把朋友去旅行,。呢個去完到另一個,。妒忌心哪有一 ...

我明白嘅。
HOPE EVERYDAY IS A GOOD DAY

珍珠宮

唔好意思又將個post推返上嚟.

出完呢個post之後都有朋友不停出門, 我都好努力去調教自己嘅心態. 理智上我明白無可能個個出門自己都唔開心, 各人有自己嘅生活同安排, 邊理得咁多.

但有個成日見面嘅朋友佢今年已經唔知第幾次出門. 嚟緊又會去. 我知佢一定會揾機會同我講. 唔知係我諗太多定係真, 我覺得識得我嘅人, 佢地去旅行, 邊個唔通知都好, 一定會千方百計揾機會話俾我知.

今次我妒忌羨慕之餘亦曾暗暗替佢開心. 但我點樣叫自己放開D都做唔到. 連一句"旅途愉快"都講唔出. 我想表現得大方D, 唔好俾面色人睇, 但真係好勉強呀!

點解會咁?! 點解會咁?!

珍珠宮

worthy 發表於 18-8-21 08:56

出完呢個post之後都有朋友不停出門, 我都好努力去調教自己嘅心態. 理智上我 ...

乖乖,無事啦,試下去睇情緒科,尋求專業意見

珍珠宮

終極熊貓 發表於 18-8-21 08:58
乖乖,無事啦,試下去睇情緒科,尋求專業意見

真係得? 貴唔貴架?
去揾邊個睇,我無頭緒呀!

侯爵府

終極熊貓 發表於 18-7-30 11:14
乃為魚旦論,fishball theory 也~

咩黎

珍珠宮

出完呢個post之後都有朋友不停出門, 我都好努力去調教自己嘅心態. 理智上我 ...

你怕人比你好,多過因為你覺得自己有咩缺

心入面總覺得人地好過你就自然會睇你唔起

先唔講你係咪都會好過人就睇人唔起

如果你 d 朋友係呢 d 人就換晒佢先

男爵府

你是個愛比較的人.. 咁樣人會唔開心.
就算你好幸運都覺得自己好慘.
有咩意思, 要知足常樂!

珍珠宮

worthy 發表於 18-8-21 09:12
真係得? 貴唔貴架?
去揾邊個睇,我無頭緒呀!

咁。。。不如你打下去啲傾訴熱線傾下,順便問下應該如何求助啦~

google埋俾你~
https://justone.richmond.org.hk/?gclid=EAIaIQobChMIwKeHiv383AIVAZyWCh3DWgBMEAEYASAAEgLtc_D_BwE

worthy    發表於 18-8-21 09:31

男爵府

D朋友知你妒忌就會愈同你講.
你試下話好呀! 影多D 靚相睇, 手信呀,,,
佢就慢慢唔同你曬0家啦!!!

子爵府

worthy 發表於 18-7-30 11:12
我本身都keep住有去旅行. 雖然唔係遠遊, 只係東南亞大陸咁啦!真係唔知點解我會咁衰, 我其中兩個朋友話我知 ...

除左去旅行呢?
如果朋友買左樓,層樓地點呎數級數都比你好,你又會唔會有呢個諗法?又或者你冇車人地有、你揸平車佢揸貴車等case呢?

水晶宮

我就覺得去完幾日,咋一声又冇咗舊錢,但見人地去影既相和大飲大食,又好想再去就會嘅。

男爵府

tansyneko 發表於 18-7-30 13:07
識人唔駛DO,屋企少爺仔,一得閒就孖住女友去旅行,又識得人都係屋企有D底,但有出嚟做嘢,但成日五同一請假去四 ...

係.....我識人都咁....
唔洗做都有$不停旅行,
我會安慰自己,
可能人地只放好一面出來.
又可能人地真係唔洗養4大長老...OR 人地屋企本身有$, 或佢地根本冇儲蓄! 個個月洗哂算,
自己努力過,過到自己算, 其實自己不太差, 好多人都話我幸福了!!

男爵府

旅行姐,有咩好妒忌

珍珠宮

回覆樓主

其實我真係唔恨去旅行 ga....
因為去旅行仲辛苦過返工...
所以佗b開始到而家 bb 20個月..
都無去過旅行.. 諗起帶佢去旅行既準備就頭痛..
見身邊 d 朋友週圍去.. 都會羨幕..
唔係羨慕佢地去旅行.. 而係羨慕佢地好自由自在...
有左個女.. 就再無得好似以前咁了...
不過都係諗下姐.. 其實有個女總括來講係開心既..

男爵府

回覆樓主

珍珠宮

回覆 Pink_Cake 的帖子

真係得?
我試過平淡嘅反應咁講: "好開心喎! 你就好啦, 成日有得去玩. 我就無咁多機會喇! 尤其去咁遠"
之後背後俾人話我小家又小氣.

男爵府

worthy 發表於 18-8-21 09:34
回覆 Pink_Cake 的帖子

真係得?
你咁講...似有骨喎!!

子爵府

畀面勳章 環保接龍勳章 睛靈勳章 BK Milk勳章

樓主,你D朋友同你成日講旅行,
你可以選擇聽下就算。
我係同事成日去旅行,
有同事兩個月就飛一次,
我成日聽佢地講: 訂咩航空公司機票、訂邊班機、轉機、儲ASIAMILES、訂酒店、去咩景點,個個星期都講,最少三日講一次
我都有少少心理唔平衡,
但我會避開唔聽。

其實心態係自找的,
睇你點面對啫.......

珍珠宮

Pink_Cake 發表於 18-8-21 09:45
你咁講...似有骨喎!!

唔係,sorry, 因為我未試過。

珍珠宮

BB防敏心得分享勳章

羨慕中帶D嫉妒,我覺得好正常吖。自己轉變系心態就得喇

首頁

尾頁

跳至