自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

worthy 發表於 18-7-30 11:12
我本身都keep住有去旅行. 雖然唔係遠遊, 只係東南亞大陸咁啦!真係唔知點解我會咁衰, 我其中兩個朋友話我知 ...

有得keep住去旅行已經好好架啦,我都好羨慕d人成日話飛就飛得

珍珠宮

回覆 忌廉寶寶 的帖子

咁又唔會.

其實可能係一個少少陰影.話說我有個前同組同事. 我地試過一齊申請放假,我申請先過佢, 按規矩係俾我放(同組只可放一個). 但佢去同上司講佢去旅行,已經BOOK好晒. 咁上司就俾佢放. 我去問點解,上司唔係太客氣同我講: “人地去旅行喎!俾晒錢唔改得. 你係咪去旅行吖?係我一定俾你放!”

當時我仔細家庭開支好大, 我心知肚明無閒錢去玩. 加上天生自卑感, 當時真係好唔開心. 可能因為咁我對呢個項目特別敏感.
HOPE EVERYDAY IS A GOOD DAY

禁止訪問

好媽媽勳章

珍珠宮

畀面勳章

Wild_Lady 發表於 18-7-30 11:48
好認真地建議,不如你去睇吓心理醫生,傾訴吓都好。上論壇,盞多難聽說話,更影響心情。
...

好多事情要靠專业人士加埋自己想通透

象牙宮

worthy 發表於 18-8-21 08:56
唔好意思又將個post推返上嚟.

出完呢個post之後都有朋友不停出門, 我都好努力去調教自己嘅心態. 理智上我 ...
講真架,你應該去睇下心理醫生,
長期咁落去會更多問題的。

公爵府

worthy 發表於 18-8-21 09:34
回覆 Pink_Cake 的帖子

真係得?

或者下次試下咁諗咁講:“咦,呢個地方我未去過喎,都諗過想去,你今次去麻煩你記低去過咩靚地方食過咩好餐廳,我下次照抄你行程。”

呢個諗法是否正面 d?

珍珠宮

worthy 發表於 18-8-21 09:47
唔係,sorry, 因為我未試過。

未試過咩野?

珍珠宮

mugtaitai 發表於 18-8-21 10:09
或者下次試下咁諗咁講:“咦,呢個地方我未去過喎,都諗過想去,你今次去麻煩你記低去過咩靚地方食過咩好 ...

係老馮嘅諗法

男爵府

你不如搵其他興趣,唔好不停諗旅行.................
轉移下.

子爵府

回覆樓主

咩叫fishball理論?

珍珠宮

終極熊貓 發表於 18-8-21 10:10
未試過咩野?

未試過好熱烈咁同人講:“影多D相,買多D嘢…………”
所以唔知咁樣係咪就會以後就無咁多人特登通知我佢要出門。

男爵府

worthy 發表於 18-8-21 11:00

你睇旅行好重, 放開小小.
去旅行唔係咩巴閉野, 去下上整野食堂, 手工班, 搵下其他興趣, 識D 唔會成日提自己去邊度旅行的朋友. 擴闊圈子

我親戚都成日吹噓自己仔女去英國讀醫...
我咪小D 聽佢UP. WHATSAPP GROUP見到咪唔出聲, 我心諗關我什麼事.
可能人地真係好開心, 忍不住講,任由佢講. 你唔出聲.
冇人話到你. 漸漸佢冇忍~~~

珍珠宮

HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 開心吸收勳章

珍珠宮

worthy 發表於 18-8-21 11:00

其實係你主觀覺得人地淨係搵你去講~
你又無sponsor佢地,專登話你知做咩姐~

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

你太多事放唔開,令你唔開心又豈只人哋去旅行?要改變的係你心態,否則,你冇可能會開心。

水晶宮

牛年勳章 2018復活節勳章

有時我見到人地FB 又去旅行( I MEAN 一年去好幾次個D) , 我又唔會妒忌, 反而好好奇, 點解人地D 錢咁好洗~ 洗極唔完~~~究竟係佢地搵好多? 定平日好慳?
Childhood is journey, not a race.

珍珠宮

回覆 終極熊貓 的帖子

我覺得我係俾人睇穿我嘅妒忌心. 我嘅妒忌喺對方嚟睇係羨慕.相信大部份人都好受落有人羨慕佢.

HOPE EVERYDAY IS A GOOD DAY

男爵府

worthy 發表於 18-7-30 11:12
我本身都keep住有去旅行. 雖然唔係遠遊, 只係東南亞大陸咁啦!真係唔知點解我會咁衰, 我其中兩個朋友話我知 ...

冇法 ; 香港人生活壓力,住屋又細 ; 有時間梗係出去鬆一鬆住下靚酒店!! 又唔係問佢借有咩問題??

珍珠宮

worthy 發表於 18-8-21 11:23
回覆 終極熊貓 的帖子

我覺得我係俾人睇穿我嘅妒忌心. 我嘅妒忌喺對方嚟睇係羨慕.相信大部份人都好受落有 ...

如果你覺得你識嘅朋友,係呢啲人,我無得同你傾落去

因為我自己加身邊都唔會咁諗
今時今日嘅世界,去個旅行,
無野好特別羨慕~

子爵府

worthy 發表於 18-8-21 09:58
回覆 忌廉寶寶 的帖子

咁又唔會. 其實可能係一個少少陰影.話說我有個前同組同事. 我地試過一齊申請放假,我 ...

哦...咁唔算好嚴重者,如果憎人富貴厭人貧,做人就會好辛苦,但你又唔係呢隻
我以前公司攞假都係呢個policy,但我上司講道理好多,攞先就有權放,去旅行唔係大晒,最多同攞先嗰個傾下可唔可以就一就(私底下處理,傾好再搵上司)如果大家都好緊要一定要放,上司會酌情處理,但一定攞先嗰個話事

首頁

尾頁

跳至