親生仔女不如近身錢

greetings
|
有個老人家賣了樓分哂比幾個仔女做首期

錢分哂後老人家就冇人理

另外有個老人家對d仔女講

邊個仔女孝順我第日過層樓比佢

d仔女在身旁車輪轉
worrymama
|
greetings 發表於 18-7-30 11:52

錢分哂後老人家就冇人理

yurijm
|
有件事我有點不明白
樓主講既呢兩個家庭,其實家庭文化如何?
一樣好講錢?

我一樣識有朋友一家幾兄弟姊妹對父母孝順
父母也沒有聲稱邊個孝順就過繼物業
假如原生家庭本來就咁講利益同錢
咁仔女由細到大在呢啲環境成長
實見錢眼開啦

再講,仔女性格,家長點都知
如睇錢咁重,細個冇糾正過價值觀
仔女大個咗會點做,真係必然會發生
又唔太關錢事
係性格問題 : 冇利益既事就唔去做
典型唯利主義者

RAA    發表於 18-7-31 14:51
bbshop_bb
|
講錢無親情
ookaren
|
價值觀由細到大就會知架啦,只可以話家家都唔同,無得咁計
Strawberrys
|
好囝(囡)不論爺田地
孝心是不可以用$衡量
good_pig
|

錢分哂後老人家就冇人理

佢自己都係呢種人
anyuser18
|
見唔少分哂後俾人虐待添。始終要留個錢傍身。唔好測試自己的子女,亦不要對人性太有信心
chloe2018    發表於 18-7-30 14:04
micsin
|

錢分哂後老人家就冇人理

我同意
greetings
|
yurijm 發表於 18-7-30 12:00
有件事我有點不明白
一樣好講錢?

性格係天生唔係咁易纠正到

而錢係人人都愛

我信有d家庭較重感情相親相愛

但現實係金錢世界都係重銭比較多

greetings
|
anyuser18 發表於 18-7-30 12:08
見唔少分哂後俾人虐待添。始終要留個錢傍身。唔好測試自己的子女,亦不要對人性太有信心
...

曾經我都打算留番層樓第日比較仔女讀書或做首期

而家會睇定d先

仔女唔生性冇法

自己都想活得有尊嚴

甜心朱古力
|
有件事我有點不明白
一樣好講錢?

我見過好多家庭,本身無乜問題,仔女結婚搬出去後,原本1星期見1次返去食飯,過時過節生日飯,但另一半唔想,亦有不滿,到最後老人家話邊個肯照顧佢哋到老,層樓就係邊個,之後爸前媽後,1年1次旅行,孫都帶多左番去,人係現實,無要求人好少自動自動去做,有左頭家理都理自己頭家先,去旅行2公婆去先,諗住爸媽死後,一定有得分,唔分俾佢就話偏心,所以我唔認同,1早分自己身家俾仔女,就算仔女幾好,萬一遇到個唔好,令願閒時俾1千幾佰d孫,都識同你講多謝,買麻層樓俾仔女結住,佢哋另一半除時當係理想當然, 諸多不滿。
20150618bb
|

錢分哂後老人家就冇人理
而家好多老野.............都甘講
candice0088
|
我爸媽話分一人一層樓比我及阿妹。 我都拒絕不收。我不收了我也是這樣對父母。始終如一。

但我拒絕時我有提醒下我媽。你比晒阿妹你將來受佢氣唔好打來同我呻,由細到大 我妹都好公主病。基本上佢除了番工屋企所有都不會做。不交任何費用,仲有時問媽咪拎番零用。
但我父母依舊咁做,有d 父母明知自己生既係唔孝順,都會望比左d錢佢諗住買個孝順。根本就無可能改變一個人幾廿年既性格。

不過我唔會理了。做番自己本分好了。飲茶食飯家用不缺就夠。

nsychristy
|
有件事我有點不明白
一樣好講錢?

家教就係一切
cashdollar
|
呢個世界, 有錢有親情.

QUEEN314
|
回覆 yurijm 的帖子

我以前都好似妳嘅想法但現實係會因為老人家嘅錢而兄弟姊妹反目
clarawuwu
|
宜家最緊要係,久病床前有銀紙。
luckybaby2011
|
有件事我有點不明白
一樣好講錢?

識人用老本買樓寫仔名、跟住俾人嫌棄成日想趕佢走
老人為左仔孫申請公屋、又變返一家人了、可能想食多間屋、痴心老人
icyblueblue
|
anyuser18 發表於 18-7-30 12:08
...

同意