自由講場

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

回覆樓主:

就算仔女孝順,一加埋啲新抱女婿,都係人心隔肚皮。我同老公都話一定等兩老都仙遊,才把全部錢以遺產方式留俾阿仔。

有錢傍身,得閒俾啲零用俾孫兒,好過到時問仔女攞。

子爵府

回覆樓主

老咗有錢有尊嚴

象牙宮

回覆樓主:

下下講錢 所以我自己係一直教我仔我無錢,以後生活要靠自己,因為我都係咁長大

男爵府

回覆樓主:

咁一早唔生咪仲啱
錢都多好多

水晶宮

牛年勳章 2018復活節勳章

回覆 greetings 的帖子

易放難收。送出去幾咁易, 換來一聲多謝, 之後呢?
如果自己得層自住樓, 又唔係多錢, 真係唔好咁輕易送哂出去, 點都要留返俾自己, 自己去了剩返又唔同。

Childhood is journey, not a race.

伯爵府

回覆樓主

真係唔生好過生!至少多好多錢洗!

公爵府

回覆樓主

我以前見過有父母將身家俾晒個女保管,之後申請公屋,點知個女陰啲陰啲用晒啲錢用來去旅行,好彩嘅係,兩老有親人間屋住,唔駛點交租,食剩餘嘅資產過活。
上左樓,仲攞綜援,個女當然一毫子都無俾啦。

伯爵府

回覆樓主:

如果搞到甘就咩都唔分
亦唔會講比邊個

子爵府

opl2 發表於 18-7-30 13:12
咁一早唔生咪仲啱
錢都多好多

有早知冇乞兒

子爵府

有朋友父母早年分左身家俾4兄弟姊妹, 到而家父親跌倒半身不逐, 住左幾個月私家醫院, 朋友怕阿媽支出大, 叫其他兄弟夾番D醫院費, 1個話D錢已用得7788, 想出既就話4個都出,佢先會出. 父母未走,已見人心.

[img align=right]http://i116.photobucket.com/albums/o21/keiyan76/CEO.gif[/img]

男爵府

greetings 發表於 18-7-30 13:24
有早知冇乞兒

生之前諗清諗楚就得啦
宜家個個人有我有咁去生,生左就當正王子公主咁養大,大左自己先知驚

男爵府

candice0088 發表於 18-7-30 12:45
我爸媽話分一人一層樓比我及阿妹。 我都拒絕不收。我不收了我也是這樣對父母。始終如一。

但我拒絕時我有 ...

你好好,好彩你媽有你呢個孝順女!靠你妹就慘。

大宅

小小馬奇朵 發表於 18-7-30 13:07
老咗有錢有尊嚴

非常同意 這就是人生

珍珠宮

bbshop_bb 發表於 18-7-30 12:02
講錢無親情
倒返轉講, 其實都係一樣. 我媽夠成日催家用, 又呢又LO啦. 我返工都有成本架, 個個月清咁滯. 又要請工人照顧佢, 佢又鐘意叫工人OT. 佢都無理過我地, 我都仲有小朋友要養. 雖則老公負責家中大部份開支, 但我有返工, 無可能買乜都叫佢俾錢架嘛

男爵府

回覆樓主

同意要留返資產自己keep,將來走左先以遺產留卑仔女。之前睇tvb果套長命百二歲,有個韓國老人就係將自己身家卑曬個仔買樓咁上下,之後個仔無理過佢,初時有卑家用,卑卑下無卑,個老人家自己住一間劏房,死左都無人知,佢話好後悔。

男爵府

回覆樓主

其實自己仔女既性格,自己都猜到一二。如果個仔自細自私、唔分享、只顧自己,根本上大左都唔會點變。唔係父母唔教,係好難教。

翡翠宮

Strawberrys 發表於 18-7-30 12:04
好囝(囡)不論爺田地
孝心是不可以用$衡量

現今難

大宅

回覆樓主

仔女大咗,嫁咗人或娶左老婆,有下一代,多左考慮心態就唔同左。

佢哋未必再甘純真。有邊個會覺得自己仔女呃自己?但現今香港多的是。另外環境因素,以前一層樓未必好值錢。依家一講都上千萬。好大引誘

所以老人家點都要保障自己。唔好一早就分晒比仔女。

男爵府

其實兩公婆的物業、資產根本無必要比仔女知。

佢知得越少,家庭煩惱越少。

伯爵府

greetings 發表於 18-7-30 11:52
有個老人家賣了樓分哂比幾個仔女做首期

錢分哂後老人家就冇人理

人地野我唔理,但為唔為錢對我好我唔介意,好多人都別有用心,將來我唔會做賣樓幫仔女上車,人點都要為自己,自己都照顧唔到自己點寄望第三者,但死後就一定平均分比佢地,唔想佢地為我留低既野嘈同煩

首頁

尾頁

跳至