呀仔話想向運動方面發展 我應唔應該支持佢?

Pchau638
|
果日同呀仔傾開計 問佢大個想做咩
佢答我話大個左想做足球員
我果下真係有啲失望
老實講我同其他香港嘅家長一樣 都會望子成龍
想自己小朋友出人頭地
聽到佢咁講我都唔知應唔應該支持佢好
希望佢只係年少無知講下笑啦...
馬爾太
|

why not? 唔偷唔搶點解唔support?

我女話想做保安添!我都話好呀,你依家要練吓記人樣同人名,同埋說話技巧,唔係好易得罪人架。
ngwong2
|
Pchau638 發表於 18-7-30 12:22
我果下真係有啲失望

幾多歲?願望,夢想周时改。
yurijm
|

如果你仔仔真係有呢方面既天份
不妨俾佢試下

其實而家啲運動員都好[多樣化]
有成績有實力既運動員
固然可以選擇成為職業運動員
更可以做下KOL賣廣告、出席商業活動

如果唔想走到幕前
大可做教練
出路真係唔算少
如果你仔仔真係堅持到,一樣可以成功

pinkochang
|
如果真係鍾意,又唔係作奸犯科就一定支持,
我C6都係玩運動, 依家係做教練, 自己都開咗公司,
唔可以話大富大貴, 但養得起我同兩個仔女同埋有個地方俾我地住,

條條大路通羅馬 唔係一定志向做醫生律師先有出路
iceicedog
|
如果佢真係有興趣有天份我覺得冇問題,我以前有個同學讀書一般,但佢對足球真係好有興趣天份,而家已經係香港足球隊員,都算有啲名,報紙都見過佢唔少嘅報導,電視新聞都見過
VickiC
|
我果下真係有啲失望

梗係好啦
細細個就搵到自己嘅目標
你應該要讚下佢
good_pig
|
我果下真係有啲失望

幾大先?大把人我的志願做太空人添
|
想佢可以出人頭地,即係點?想就一定得。。。?
至於做足球員,佢踢成點先,如果真係唔錯,比個限期佢去試,可能佢真係有天份呢。。。當然我講緊去外地受訓而唔係係香港發展啦。。
|
如果條佢又有天份又肯努力,你當然應該支持啦!同時間你亦應該開拓佢視野,當佢見識一廣闊咗,思想會唔同!你睇李寧,你地夠係運動員出身啦,但而家係大老細!當然,從大有錢佬角度嚟睇,李寧呢啲生意未必話佢地會睇得上眼,但同我地尋常人家嚟講,我覺得事業算好成功!
甜心朱古力
|
運動員生涯好短,仲要係小朋友黃金時間進行,有天份都要有運, 贏唔到比賽,就無獎金 連生活都有問題,除非本身屋企係有啲錢,支持小朋友追夢,如果係普通家庭,我朋友個仔,為追求自己理想,唔肯接受現實,全家受罪。
Nbs
|
做個出人頭地既足球員,行行出狀元
20150618bb
|
我果下真係有啲失望
雙軌發展
flowerlala
|
我果下真係有啲失望

你就好啦,個仔咁有理想,比我一定大力支持

我仔話要發呆過一世
Christine_L
|
支持,點都比佢試下,佢反正仲,當課外活動,如果玩玩下有分加分分鐘好似方力申咁靠運動入港大,..........
musiccisum
|
我果下真係有啲失望

而家幾大?要細個開始栽培了
如果真係想做足球員的話
豆BB
|
都好過我個仔話要做youtuber,
不過仲細~~聽住先啦~~~~
aliensss2008
|
我諗應該係小朋友對父母有咁既想法會失望d
py84ko
|
我果下真係有啲失望

到佢大個時就會向現實低頭, 不用擔心
sumlam
|
點解覺得做足球員就唔開心? 叻既足球員,收入可以係幾百萬週薪,唔係月薪係週薪

以我所知,宜家有啲家長細細個就掉小朋友去英國入足球學校,希望第時可以踢英超