87%基層兒童營養不足 團體倡設家庭營養援助計劃

hellohelloruby
|
冇錢就唔好生啦,
連最基本食都比唔到
累了孩子之餘又要政府津貼
https://hk.news.appledaily.com/local/realtime/article/20180729/58499738
memnew    發表於 18-7-30 15:00
yurijm
|
其實我最近有種唔敢對外講既想法
希望唔好被jm圍插

我有種感覺: 近年福利政策太傾斜基層
唔係一件好事
好似變相鼓勵不努而獲
對社會整體而言,是福、還是禍?

choco_soup
|
我都食急凍肉和菜,有咩問題?
I9528
|
香港居然有87%基層兒童營養不足??

咁比香港落後嘅,咪死晒?
DoReMi媽媽
|
唉~食飽咗就嫌唔夠營養,夠營養又話唔好味,夠好味又話唔夠高級,大佬,你自己嘅生活質素,係要靠你自己雙手工作去提昇,唔係叫香港福利去提昇你嘅生活質素, 香港福利根本只應該提供温飽,額外嘅要求唔該靠自己努力賺取。
happybebebe
|
多餘

Herobear
|
我覺得以前嘅津貼係保障生存權利
而家係要有質素生活
好難想像下一代點生活
當錢花光,咩福利都冇
到時候唔好嘈
因為一切皆因太貪心
wcpcelia    發表於 18-7-30 15:48
yy1012
|
真係痴線,搞唔掂又生,跟住就好似人吒欠咗佢咁,要比呢樣嗰樣佢,咁點會唔做成社會撕裂吖見到呢啲新聞就嬲
hellohelloruby    發表於 18-7-30 16:13
asukav6
|
個個都大陸落來,唔來香港咪冇事囉,最後又係想要錢
紫翹
|
yurijm 發表於 18-7-30 13:20
希望唔好被jm圍插
無錯, 佢地買餸貴, 我地買唔貴既. 連食都唔夠食, 做乜仲要生. 我供養父母之後都唔夠洗啦, 咁邊個津貼我
AGa1111
|

之前又話佢地成日食加工肉,營養過盛,信得邊個呀?

natnat_tsang
|
DoReMi媽媽 發表於 18-7-30 13:23
唉~食飽咗就嫌唔夠營養,夠營養又話唔好味,夠好味又話唔夠高級,大佬,你自己嘅生活質素,係要靠你自己雙 ...

同意到極... 況且, 係呢班所謂唔夠營養嘅細路, 我絕對相信佢哋係夠飽, 只係食得唔夠好啫...如果係咁, 就係佢哋父母責任, 唔好吓吓出嚟叫正苦/ 其他人幫手養細路先得架...

fayeli
|
佢只不過係講緊87%「調查對象」的基層學童啫,根本不是全港計,得個216受訪者,呢個蚊形的問卷調查,根本不具代表性。
藍天竹    發表於 18-7-30 15:42
勞氣小妹
|
自己應付唔到就唔應該生
生完又要政府幫你埋單
魔怪媽媽
|
多餘
anyuser18
|
fayeli 發表於 18-7-30 13:31
佢只不過係講緊87%「調查對象」的基層學童啫,根本不是全港計,得個216受訪者,呢個蚊形的問卷調查,根本不 ...

心水清
得216個pool好細,做調查嗰個好懶啫
ricecooking
|
yurijm 發表於 18-7-30 13:20
希望唔好被jm圍插

同感,發現左好耐了,議員要爭取基層的選票,變成福利主義,但人心不足。難為一直默默耕耘,堅持自食其力,奉公守法的市民
DoReMi媽媽
|
natnat_tsang 發表於 18-7-30 13:30
同意到極... 況且, 係呢班所謂唔夠營養嘅細路, 我絕對相信佢哋係夠飽, 只係食得唔夠好啫...如果係 ...

就係囉,根本係有班人不斷去發酵佢哋嘅問題,人嘅貪念係無止境,你問到佢一定話唔夠,但點解社會有責任去滿足佢哋嘅慾望先?

成件事根本係攞嚟講,講到尾,都係想話要錢,又揾唔到更好嘅理由,就話唔夠營養,哩啲調查,根本唔駛理睬。

winpoopoo
|
DoReMi媽媽 發表於 18-7-30 13:23
唉~食飽咗就嫌唔夠營養,夠營養又話唔好味,夠好味又話唔夠高級,大佬,你自己嘅生活質素,係要靠你自己雙 ...

認同
DoReMi媽媽    發表於 18-7-30 14:07
loolooloo
|
放縱援助