裝3部分體冷氣,1部唔涼

Iloveapple
|
去年夏天裝了3部同牌子,同型號分體淨冷冷氣,1部2匹,1部1.5匹,1部1匹。 今年5月開,2匹和1.5匹開24度已好涼,但細房1匹果部要開21度才少少涼,要原廠師傅睇,佢話冇問題,涼唔涼好個人感覺,又話係裝機師傅問題,又話雪種差少少,總之佢部機冇問題。

想問可以點做?
分體真係好煩,所有野都要搭棚,未買機已要俾幾千搭棚,但部機轉頭唔涼又冇得check。唉
Poyau
|
分體要整確係難搞啲
pbpk03845784
|
Iloveapple 發表於 18-7-30 13:19
去年夏天裝了3部同牌子,同型號分體淨冷冷氣,1部2匹,1部1.5匹,1部1匹。 今年5月開,2匹和1.5匹開24度已 ...

咁有冇check吓房溫度?
Teletrend
|
去年夏天裝了3部同牌子,同型號分體淨冷冷氣,1部2匹,1部1.5匹,1部1匹。 今年5月開,2匹和1.5匹開24度已 ...

咩牌子?
loloma
|
有可能係間屋既方向問題,即係牆身比太陽曬住,所以你覺得唔涼
chanbaobb
|
會唔會雪種喉裝得唔好,漏雪種。咁首先要揾番漏個位,然後補番,再入過雪種喎。
Iloveapple
|
loloma 發表於 18-7-30 13:51
有可能係間屋既方向問題,即係牆身比太陽曬住,所以你覺得唔涼

房和廳同一方向,向東南,下午冇曬,晚上開都唔涼,但另一房1.5匹好凍
Iloveapple
|
chanbaobb 發表於 18-7-30 13:53
會唔會雪種喉裝得唔好,漏雪種。咁首先要揾番漏個位,然後補番,再入過雪種喎。
...

咁即是要搭棚?
搵裝機師傅睇?
musiccisum
|

次次原廠啲人都話係裝機師傅問題
sharebuy
|

想知咩牌子
我廳房 都係冷暖變頻分體,但唔同牌子,好夠凍
房我開28度都覺得凍
LedTV
|

冷氣維修似似都咁講

仲之唔涼都唔關佢部機事

一定係客問題
LedTV
|
musiccisum 發表於 18-7-30 14:19

大金咪試又係咁講

到而家個客部機都唔涼架

要開風扇加冷氣
Iloveapple
|
musiccisum 發表於 18-7-30 14:19

我都覺得係,但我地根本無從知道問題在那一方,錢就俾左,好唔公平
musiccisum
|
LedTV 發表於 18-7-30 14:26
大金咪試又係咁講

到而家個客部機都唔涼架

係呀我試過大金格力美的pansonic都係咁
Iloveapple
|
LedTV 發表於 18-7-30 14:23
冷氣維修似似都咁講

仲之唔涼都唔關佢部機事

完全係,好似咩都係個客錯,總之部機開到就冇問題。

真係好無奈
Iloveapple
|
musiccisum 發表於 18-7-30 14:36
係呀我試過大金格力美的pansonic都係咁

最後,你點做?

只能自己換機?
Iloveapple
|
pbpk03845784 發表於 18-7-30 13:42
咁有冇check吓房溫度?

其實一行入房已冇涼感,但另一房係用凍來形容
chanbaobb
|
Iloveapple 發表於 18-7-30 14:12
咁即是要搭棚?
搵裝機師傅睇?

如果漏雪種,揾裝機師傳睇(假設唔係機入面啲喉漏或機問題),要唔要搭棚我唔敢亂答你。
Iloveapple
|
chanbaobb 發表於 18-7-30 15:00
如果漏雪種,揾裝機師傳睇(假設唔係機入面啲喉漏或機問題),要唔要搭棚我唔敢亂答你。
...

其實我估裝機師傅都會話唔關佢事?

同埋漏雪種點check? 拆機身?室內?室外?
室內已藏喉
lina9316
|
Iloveapple 發表於 18-7-30 15:08
其實我估裝機師傅都會話唔關佢事?

同埋漏雪種點check? 拆機身?室內?室外?

如果漏雪種,係查室外機