懷孕期腰酸背痛,食野都冇胃口

Yukary
|
我有左4個月, 個肚明顯開始凸出, 條腰就愈來愈痛, 唔可以企好耐, 本身只有左邊pat pat 痛, 而家腰痛加左右兩邊pat pat痛, 連坐底都覺得痛,食野都冇咩胃口,呢幾日連半碗飯都食唔落,有少少驚bb唔夠營養,可以點做?
JD930
|
Yukary 發表於 18-7-30 16:08
我有左4個月, 個肚明顯開始凸出, 條腰就愈來愈痛, 唔可以企好耐, 本身只有左邊pat pat 痛, 而家腰痛加左右 ...

我都想知.....
未夠四個月已經好痛好痛
betheloveone
|

回覆 Yukary 的帖子

腰痛多數係鈣唔夠,我3個幾月時都腰痛之後醫生開左鈣片比我,食左冇痛了。另外我而家一日一盒鮮奶同一隻蛋
hamsterma
|
Yukary 發表於 18-7-30 16:08
我有左4個月, 個肚明顯開始凸出, 條腰就愈來愈痛, 唔可以企好耐, 本身只有左邊pat pat 痛, 而家腰痛加左右 ...

咁又唔會,我只係到後期先會有少少覺的腰痛
下次下次
|
我個陣都係4個幾月就開始痛,
醫生話係正常,
可能唔夠營養都會有呢個情況,或者食d補充營養既野同做少少運動
BabyCiu
|
試下用托腹帶
haha748494
|
4個月個應該唔算大,你可以試下用托腹帶,多D休息。
SAU.YI
|
腰痛其實可以做小小運動,
最少都每日散下步,
營養方便照食補充品,再唔係可以考慮媽媽奶都得
kkira
|
SAU.YI 發表於 18-7-31 14:48
腰痛其實可以做小小運動,
最少都每日散下步,
營養方便照食補充品,再唔係可以考慮媽媽奶都得 ...
媽媽奶我覺得好多都好甜
SAU.YI
|
kkira 發表於 18-7-31 14:56
媽媽奶我覺得好多都好甜
你可以試試a+個隻,低脂小甜的~
JD930
|
SAU.YI 發表於 18-7-31 16:27
你可以試試a+個隻,低脂小甜的~

babyloveme123
|
好明白會陀B腰痛到無胃口,我果陣都係靠食菜肉粥,同埋會keep住食愛X維,希望食少左野但都有營養俾到bb,好慶幸佢而家都係健健康康
chocho3016
|
babyloveme123 發表於 18-8-1 12:01
好明白會陀B腰痛到無胃口,我果陣都係靠食菜肉粥,同埋會keep住食愛X維,希望食少左野但都有營養俾到bb,好 ...
我大肚果時都會有食呢個配方唔知係咪心理作用定真係有用
食完就算食少左野都唔會攰同唔精神
如果樓主驚俾唔到足夠營養bb既都可以諗下食d補充品
RubyYu07
|
無胃口就飲多D湯水都得架!
我要做媽媽
|
4個月就已經周身痛喇?你下次見醫生既時候可以問下佢,點樣做可以有所改善
GCHK
|
可以有時散下步,而家仲未有胃口亞?
Yukary
|
多謝咁多位jm,我過多一星期睇下情況點,如果仲係咁我會去問醫生意見再睇下要食d咩..
jackieky
|
你應該係唔夠鈣 補充番啲鈣啦 雖然好多人話6個月先開始食 但我果時3個月已經開始食Jamieson隻鈣
mclau2012
|
冇胃口嘅話飲湯水或者飲媽媽奶補充下營養都好,媽媽奶最好揀低脂低糖配方先唔會咁肥,如果唔多鍾意飲奶嘅話,食materna果d孕婦維他命也可幫補下營養