少年成長

跳至

首頁
12345...13

尾頁

大宅

26/7健康院確診, 右18度, 左22度, S型, 轉介大口環, 3/9新症見醫生, 好驚好擔心, 阿女已經自細游水, 最鍾意戶外活動, 行山露營佢最愛, 好驚如果要戴架, 對佢係好大打擊, 點去面對....

男爵府

妹妹頭 發表於 18-7-30 16:36
26/7健康院確診, 右18度, 左22度, S型, 轉介大口環, 3/9新症見醫生, 好驚好擔心, 阿女已經自細游水, 最鍾意 ...

健康院檢查的18 和22 度是照 x ray 效果?

大宅

回覆 JOJA 的帖子

係。已照x ray。26/7係返健康院轉介。

男爵府

妹妹頭 發表於 18-7-30 18:24
回覆 JOJA 的帖子

係。已照x ray。26/7係返健康院轉介。

非常輕微,不用過份擔心

大宅

回覆 JOJA 的帖子

做阿媽好難唔擔心,見張x光片,確實s型,健康院醫生話,唔會直番,聽完仲驚。

男爵府

妹妹頭 發表於 18-7-30 18:32
回覆 JOJA 的帖子

做阿媽好難唔擔心,見張x光片,確實s型,健康院醫生話,唔好直番,聽完仲驚。 ...

她多大?來經期了嗎?

大宅

回覆 JOJA 的帖子

阿女9月就12歲,上年12月初來經期(即來經已9個月)。

男爵府

妹妹頭 發表於 18-7-30 18:50
回覆 JOJA 的帖子

阿女9月就12歲,上年12月初來經期(即來經已9個月)。

除非有家族遺傳,否則不用太擔心

大宅

回覆 JOJA 的帖子

希望唔駛戴架啦!

珍珠宮

26/7健康院確診, 右18度, 左22度, S型, 轉介大口環, 3/9新症見醫生, 好驚好擔心, 阿女已經自細游水, 最鍾意 ...

度數都吾大者,要吾要做架真系醫生先決定到,已來m會高得慢,再差風險無甘高

大宅

回覆 angiehouse 的帖子

我都明白依家擔心都擔心唔黍,但真係好難控制,阿女自己都擔心,依家惟有再游多d水,跑下步,夜晚做多d sit up。

大宅

我個女都係,佢今年十二歲 ,又係啱啱轉介咗去大口環覆診,第一次見醫生將會係11月份

大宅

回覆 oralb 的帖子

咁耐? 要等3個月呀?我個女26/7健康院幫佢book,3/9大口環新症,等37日,咁算快了。

子爵府

回覆 妹妹頭 的帖子

你阿囡來經後高得多嗎? 如果高得不多, 則應該不會再惡化下去.

大宅

回覆 aa06 的帖子

應該沒高太多了, 高得最快, 係小四升小五時, 一年高左12cm, 健康院姑娘都話好快.... 可能就因為咁, 所以有脊柱側彎

子爵府

回覆 妹妹頭 的帖子

咁你囡囡今年高了幾多cm? 我阿囡都有脊柱側彎5度, 健康院話來m後就不用覆診, 應該穏定下來.

大宅

回覆 aa06 的帖子

5度以下跟本屬於正常, 我地講緊係OVER 20度, 已轉介大口環

複式洋房

請問今天去大口環情況點樣?我啊囡今天照咗x光,唔知下一步會系點呢?系咪等健康院電話通知呢?希望你可以抽空回答啦!多謝(emoji)(emoji)

大宅

你囡囡的case跟我朋友的囡囡差不多, 我都系近排先知, 她是老公果邊的家簇遺傳, 小朋友今年13yrs ,高152, 現在我朋友每星期帶囡囡去做推拿[中醫], 聽她說有幫助的,小朋友自已亦要注意,唔好習慣性<拖>背,朋友心情, 事情已發生,盡量揾資料幫囡囡,沒有諗到梗灰,加油哦!樓主

大宅

回覆 东城心怡 的帖子

昨天去了大口環, 再照X RAY, 後見醫生, 22度, 度了骨齡, 醫生話阿女差不多發育完成, 已到成熟期, 所以惡化機會唔大, 唔駛穿矯型衣, 下年23/5返去覆診

首頁
12345...13

尾頁

跳至