少年成長

跳至

首頁
23456...13

尾頁

複式洋房

妹妹頭 發表於 18-9-26 13:56
回覆 东城心怡 的帖子

要等3個月真係幾耐喎, 我女7月26健康院幫我BOOK大口環, 都係3/9 有得睇, 只係等左1 ...

今天健康院姑娘話大口環睇新症要俾錢?

大宅

回覆 东城心怡 的帖子

去恆溫泳池游啦, 阿女由K2到依家S1, 從未中斷過游水, 至少一星期一次, 不停游至少1粒鐘, 依家知道自己有脊柱側彎, 每星期游多一日, 至少游2日.... 就算得6度, 佢都堅持游, 未停過

大宅

回覆 东城心怡 的帖子

係呀, 好似$11X (唔記得左)

子爵府

回覆樓主

阿囝7度,要半年照一次見一次醫生。問過醫生點樣唔惡化,話天生的。

大宅

回覆 dearmm 的帖子

7度係極之輕微, 放心, 一般5度內都叫 "正常"

複式洋房

囡囡今日大口環新症見醫生,X RAY27度,比健康院照時彎多2度,要帶架(emoji)

大宅

回覆樓主:

我女14歲,半年前5-6度,上2星期再見醫生已去到10度,點解可以增加得咁快?
之後即刻安排照x-ray,下次見醫生先知結果(emoji)
唉!醫生都唔知成因,青春期可變差或不變,但不會變好。
[

禁止訪問

珍珠宮

hellololo 發表於 18-12-31 20:45
我女14歲,半年前5-6度,上2星期再見醫生已去到10度,點解可以增加得咁快?
之後即刻安排照x-ray,下次見醫 ...

10度系用手度? 照計14歲差吾多高定,應該吾會再差

大宅

angiehouse 發表於 19-1-2 23:13
10度系用手度? 照計14歲差吾多高定,應該吾會再差

10度係醫生用水平尺量度,我眼見阿女彎下腰時,已看到背部不平,但實際幾多度要等x-ray報告出,再見醫生才確定。
我女屬遲發育,來經大約半年,應該未高定。
[

禁止訪問

珍珠宮

hellololo 發表於 19-1-2 23:20
10度係醫生用水平尺量度,我眼見阿女彎下腰時,已看到背部不平,但實際幾多度要等x-ray報告出,再見醫生才 ...

來經前後一年系高危,因長高,同埋我覺得荷爾蒙變化系有影響的

大宅

angiehouse 發表於 19-1-3 14:50
來經前後一年系高危,因長高,同埋我覺得荷爾蒙變化系有影響的

我知道會有影響,謝回應
[

複式洋房

hellololo 發表於 19-1-2 23:20
10度係醫生用水平尺量度,我眼見阿女彎下腰時,已看到背部不平,但實際幾多度要等x-ray報告出,再見醫生才 ...

我囡在健康院手度系13,健康院X-ray系25,大口環X-ray系27

大宅

东城心怡 發表於 19-1-3 15:24
我囡在健康院手度系13,健康院X-ray系25,大口環X-ray系27

咁大分别,需要帶架嗎?定跟進便可?
[

複式洋房

hellololo 發表於 19-1-3 15:53
咁大分别,需要帶架嗎?定跟進便可?

需要带架,约咗1月10日度身造架

禁止訪問

洋房

非常輕微架咋真係

大宅

回覆 东城心怡 的帖子

開解下阿女, 佢地好難接受戴架, 但真係要努力, 戴足22-23小時/每日, 朋友個女本來34度, 但怕辛苦, 只戴8小時, 結果一年後已經45度, 依家要安排做手術

禁止訪問

首頁
23456...13

尾頁

跳至