少年成長

跳至

首頁
45678...13

尾頁

珍珠宮

东城心怡 發表於 19-2-22 10:08
應該你哋都一定有軟墊在架內的,之前醫生話俾阿囡先適應個架,所以入面系冇加軟墊,而家加咗墊就系施加壓 ...

系未加幾個小墊加壓力?上一個架加左一塊,換左個新既無照過又無加,大口環系跟得好d既

複式洋房

angiehouse 發表於 19-2-22 10:14
系未加幾個小墊加壓力?上一個架加左一塊,換左個新既無照過又無加,大口環系跟得好d既
...

系啊,左右和腋下各加一塊

禁止訪問

禁止訪問

大宅

我女13歲,藍田睇報告,有19度

我應等到過20度轉介?
我怕等到再覆診就唔止20度(真係好擔心)

搵私家脊醫,其實有用嗎?(你們有呢方面經驗?)

定搵中醫推拿,正骨?

其實而家自己好擔心,短短3日已睇左2個脊醫, 上網不斷睇資料
html

侯爵府

2024年龍年勳章

想問問是否去得見骨科, 多數都要戴架 ?
女女照了一次是22度&19度, S型, 排了7月中威院照多次x-ray, 7月底才第一次見骨科
女女未有M, 12yrs, 她很担心.

大宅

回覆 jadepearl 的帖子

我女上年9月初新症大口環, 當時12歲, 係18/22 (S型), 當時阿女已來M 9個月, 醫生即時照X-RAY, 及度骨齡, 話已來M 就不用戴架, 因為睇骨齡已屬於步入成熟期, 惡化機會不大了, 所以不用戴架.....

今年5月覆診大口環, 好彩地只增多了1度, 依家係23度, 醫生好滿意, 話下次覆診應該唔會增多了, 仲叫阿女KEEP住繼續游水 (阿女由K2開始游到依家, 一年12個月都不停游, 冬天都不會停的), 依家確診了脊柱側彎, 一星期會至少游2晚

侯爵府

2024年龍年勳章

回覆 妹妹頭 的帖子

多謝你回覆, 因為甘, 我想阿女快D來M

大宅

依家可以做既,就係多做運動,游水最好,多留意坐姿,唔好單膊背書包,書包唔好太重,行路姿勢一定要直。

禁止訪問

禁止訪問

禁止訪問

禁止訪問

禁止訪問

侯爵府

2024年龍年勳章

囡囡已見了醫生要帶架, 她即時喊了出來, 因一向她都很担心要帶, 結果都要!

想問問照3D 做架要用多少時間照? 因照完要趕去學校.

JM 們仔女用多少時間才適應帶架? 是否很硬?
PE 堂也帶嗎?

Thank you.

男爵府

jadepearl 發表於 19-8-1 23:19
囡囡已見了醫生要帶架, 她即時喊了出來, 因一向她都很担心要帶, 結果都要!

想問問照3D 做架要用多少時間 ...

俾d時間大家適應.照3D,好快.佢會再約你試架.個架好硬,做運動唔需要戴.重有,唔好去尖沙咀林×中醫,無用架.唔好浪費金錢同時間.

侯爵府

2024年龍年勳章

回覆 馬騮狗 的帖子

Thank you.

大宅

安慰下阿女, 醫生話來經後會穩定, 有JM話醫生講來經2年就唔駛戴架, 比心機, 阿女幾多度?

我女5月覆診, 22度加左1度, 依家23度, 因為阿女發現時已來經接近1年, 所以唔駛戴架....

提提你, 叫阿女要有恆心戴, 真係要戴足23個小時, 否則彎度會惡化好快, 努力

侯爵府

2024年龍年勳章

回覆 妹妹頭 的帖子

多謝你.見醫生時只有爸爸去, 無聽清楚現在幾多度, 5月時照21&19度. 我囡囡未有M, 沒明顯長高. 醫生說來M後要
帶多兩年

你囡囡有無在外睇中醫/脊醫去改善 ?

大宅

沒有睇中醫, 骨醫, 只有大口環覆診, 上年9月確診 (18,22度), 今年5月覆診 (23度), 醫生好滿意, 只增加了1度....

我女KEEP住游水(一星期游2晚), 醫生話可能係唔太惡化原因之一

首頁
45678...13

尾頁

跳至