新手媽媽,太遲發現 做唔到初期全部產檢

maggielyt
|

我平時瘦底,有左都唔知26/7到睇醫生先知有(差唔多個陣係2個月以上掛)
但今日去QE話俾得期我都已經16週先產檢-_-
做唔到早期既產檢
想問下我其實應該要補做返咩產檢同邊到可以book到最快既期

我第一次有bb係一頭霧水,仲要我冇肥過 怕個bb有問題

chonglulu
|
2個月都係8週je.約私家看位置看b心跳再約t21個d
betheloveone
|
回覆 maggielyt 的帖子

樓主唔駛太擔心,你去左私家醫生度CHECK下睇下BB而家幾大先。另外你可係私家醫生度做T21 or Nifty。
ilikepanda
|
看私人執業的婦產科醫生。
maggielyt
|
chonglulu 發表於 18-7-30 17:08
2個月都係8週je.約私家看位置看b心跳再約t21個d

姐係超聲波?
maggielyt
|
betheloveone 發表於 18-7-30 17:16
回覆 maggielyt 的帖子

樓主唔駛太擔心,你去左私家醫生度CHECK下睇下BB而家幾大先。另外你可係私家醫生度 ...

我老公幫我拿拿臨上網睇約左黃健新 20/8先有T21 會唔會太遲?thanks
musiccisum
|
maggielyt 發表於 18-7-30 18:30
我老公幫我拿拿臨上網睇約左黃健新 20/8先有T21 會唔會太遲?thanks

11wk就可以做t21
JD930
|
maggielyt 發表於 18-7-30 17:02
我平時瘦底,有左都唔知26/7到睇醫生先知有(差唔多個陣係2個月以上掛)
但今日去QE話俾得期我都已經16 ...

擔心嘅搵私家照咗先
hamsterma
|

唔使擔心,搵d私家醫生
luv_miyuko
|
你只要睇一次私家,醫生就會有張list 教晒你有咩要檢查,同埋教你食咩藥,唐氏一定要驗啦,T21自行決定,唔係人人驗,同埋約定照結構時間,其實你淨係miss 左個政府唐氏做唔切姐我覺得。
Jeffreystep1213
|
我都係咁,政府比個期(16週左右)應該係驗中期唐氏,我都只系唔舒服之後先去私家照一兩次
鑽石瞳瞳
|

約個私家醫生照左心跳先,跟住再幾t21 or nifty

Magicpian
|
2個月即系8周左右, 政府比期比得遲好正常, 我個時7周去排醫院都比到17周先見醫生, 其他你只系MISS 左醫院個唐氏,

你可以去出面既產檢醫生度做定期檢查, 先照左BB 個營養囊, 心跳個D 先啦, 同埋醫生會講你知要注意D咩

你冇左醫院個唐氏期, 我覺得你系出面安排做T21 / nifty 都可以AR

beibeigbb
|
我嗰時都7周先知有左架,唔會好遲,我仲記得第一次照閃閃係8周,之後去醫院排期嗰d,無miss到任何檢查
ZoieWan
|

政府係遲 ga
如果私家。。8w照吓睇吓有無閃閃。。。10w可驗T21

btw, 我8w ....8月11日先去政府醫院見助產士
haha748494
|
你可以去私家睇下先。
musiccisum
|

咁你有無得見助產士呀?我都係2個月先book,10week就有得睇
親親小孩子
|
如果好後生,出去私家做oscar都可以,但有咁上下年紀,就做nifty或t21
yingmiying
|
個日去政府排期見到個女人都9週先來登記
醫院都比得切日子佢做OSCAR
鑽石瞳瞳
|
yingmiying 發表於 18-7-31 18:52
個日去政府排期見到個女人都9週先來登記
醫院都比得切日子佢做OSCAR

我10weeks 上網預約政府產檢,隔一日已經信息回覆我12weeks 做Oscar, 都好快