請提議台北一日活動行程

kikiboy
|

如題,第一次去
(幾大幾小,中小學生)

mmya
|
淡水一天遊
或者包車九份十分一天遊
MC師奶
|
我都想知。
第一次一個人係台北2天,想係捷運沿線
找景點,普通話又吾掂加上係路痴,已經
開始擔心中。
目標其中一天去故宮博物館。
流星花丸
|
淘寶易飛網訂一日遊,有導遊旅遊巴去勻野柳、十分、九份,慳時又平又舒服

淡水踩單車

台北兒童樂園

夜晚行夜市掃街

睇人數年紀喜好而定⋯⋯
whywhite22
|
淘寶有台北一日遊,0購物,有導遊,酒店接送或者捷運站接送,你去淘寶打“台北一日遊”參考下行程。
kikiboy
|
mmya 發表於 18-7-30 21:05
淡水一天遊
或者包車九份十分一天遊

唔包車遊唔遊到?
家家公主
|
我下月尾都去台北...我自己PLAN5日4夜...
其中一日坐捷運去淡水....玩半日之後坐返捷運去士林..
"故宮兒童藝術中心"..再去花博公園...晚上再去士林夜市....
007~sa
|
MC師奶 發表於 18-7-30 21:06
我都想知。
第一次一個人係台北2天,想係捷運沿線
找景點,普通話又吾掂加上係路痴,已經

我唔識普通話
唔同人講嘢去ok架
食野指住menu圖地up英文
she007
|
我普通話都唔多掂,但越去講得越多,的士司機,食店,賣錯野換...係咁講
ps去過5,6次台灣
wuwucancan
|

Klook有一天遊(野柳地質公園、九份、十份)5錯

附件: 你需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊
PCCW2319
|
流星花丸 發表於 18-7-30 21:06
淘寶易飛網訂一日遊,有導遊旅遊巴去勻野柳、十分、九份,慳時又平又舒服

淡水踩單車

呢個 。我都參加過, 真係好抵。
kaka1128
|
台北新樂園+科學館

kikiboy
|
wuwucancan 發表於 18-7-30 23:13
Klook有一天遊(野柳地質公園、九份、十份)5錯

如果自己去搭咩車?
Mary媽咪
|
kikiboy 發表於 18-7-31 00:16
如果自己去搭咩車?

難好唔多
坐巴士去九份十份係有
但野柳就唔知有冇
你人多包車好過
mmmo
|
一早去動物園,下午去貓空睇埋日落,晚上夜市
NoName
|
1. 動物園+貓空
2. 淡水+八里
3. 九份+十份

fan.sh.jai
|
kikiboy 發表於 18-7-30 22:08
唔包車遊唔遊到?
如果你又唔想做功課, 又連google下都懶的話, 咁唔包車都可以搭的士嘅
是是但但
|
kikiboy 發表於 18-7-31 00:16
如果自己去搭咩車?

如果去野柳,可以搭火車去基隆再轉的士。
2heiBBmama
|
交通方便去貓空+動物園啦!
九份+十分放天燈+十分瀑布+野柳+猴硐+澆河夜市…我都剛去完,都係klookbook包車,慳好多坐車時間,自己去就去吾到甘多地方,同埋天氣太熱,人都好辛苦!
Beiku
|
其實台北好多地方自己搭車(火車、公車、捷運)都去到。方便嘅就淡水同北投(捷運可達)。如果想去郊外行下吸收下新鮮空氣,可以搭公車去烏來。另外,之前其他推介嘅九份、十分、野柳...其實全部都可以搭火車去基隆再轉巴士去。

雖然租車好方便,不過小朋友如果都大個嘅,其實自己搭車仲好,可以俾佢哋親身體驗下自己摸索去一個新地方嘅樂趣