醫護健康

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

有中風年長親戚已申請政府津貼搬了入老人院,其衰女包疑中飽私囊而沒有交老人院費用,到處找親戚借錢來幫其母支付所欠老人院費用,老人院說已欠交半年。

其女可成功偷用津貼嗎?一直以為是政府直接支付給老人院的,老人院收唔到錢要送走老人家,我們可以點做?政府錢真的那麼容易被私吞嗎?

整件事很可疑,唔想被騙借錢給這個衰女包

大宅

Larso 發表於 18-7-30 22:31
有中風年長親戚已申請政府津貼搬了入老人院,其衰女包疑中飽私囊而沒有交老人院費用,到處找親戚借錢來幫其 ...

綜援金一係入落老人家戶口,如果老人不便就可授權比親人,我媽就授權比我,我幫佢交老人院費用

複式洋房

hyngok 發表於 18-7-31 00:24
綜援金一係入落老人家戶口,如果老人不便就可授權比親人,我媽就授權比我,我幫佢交老人院費用
...

咁即係因中風授權比咗個衰女包,結果私吞了而無$比老人院費用。

真係好想去舉報佢

男爵府

Larso 發表於 18-7-31 01:29
咁即係因中風授權比咗個衰女包,結果私吞了而無$比老人院費用。

真係好想去舉報佢

可以找該區的社署

trouble_two    發表於 18-8-8 11:14

大宅

Larso 發表於 18-7-31 01:29

真係好想去舉報佢

你可以搵社署

禁止訪問

珊瑚宮

擧報佢。
玩具萬歲!

複式洋房

jenniferlam428 發表於 18-7-31 17:29
有無攪錯,咁衰既人都有,捉佢坐番兩年都好

個女坐咗監,咁個中風老人連至親都冇埋,會好大打擊好傷心,所以真是兩難

珊瑚宮

又係政府包生養死葬
玩具萬歲!

大宅

如果證實衰女包私吞,去舉報,體恤情況暫時hold住,得嗎?等社處向衰女追究院費(綜援金).

珊瑚宮

呢D一定要通知社署去管理
玩具萬歲!

翡翠宮

有中風年長親戚已申請政府津貼搬了入老人院,其衰女包疑中飽私囊而沒有交老人院費用,到處找親戚借錢來幫其 ...

最后如何呀?

珍珠宮

我同你個CASE不同, 係我媽媽自己要入住私人安老院, 咁我地要俾, 佢有津貼, 之前一發津貼入佢戶口, 佢又唔會俾返我地, 我地要嘔出黎, 再俾錢佢.

後尾向社工講, 將D津貼直接過俾私人安老院, 你睇下可唔可以咁改?

伯爵府

醒目開學勳章 BK Milk勳章

Elainelllam 發表於 18-7-31 01:55
可以找該區的社署

yes
我女2001年1月8日QE出世  

伯爵府

紫翹 發表於 18-8-20 13:53
我同你個CASE不同, 係我媽媽自己要入住私人安老院, 咁我地要俾, 佢有津貼, 之前一發津貼入佢戶口, 佢又唔會 ...

真係最好方法由院舍幫手管。雖然政府津貼。。係咪綜援?應該唔夠俾。要自己另補貼。

伯爵府

fitfish 發表於 18-8-1 16:58
又係政府包生養死葬

係呀!申請綜援包殮葬津貼。長者有需要搵醫生簽可申請尿片津貼。實報實銷。入院舍俾唔晒費用都俾大截數。

珍珠宮

gloriap 發表於 18-9-9 17:24
真係最好方法由院舍幫手管。雖然政府津貼。。係咪綜援?應該唔夠俾。要自己另補貼。
...

Sure自己要補貼,因为唔夠俾

大宅

搵社署,佢地查過情況嚴重的就會向法庭申請監護令,由社署另一部門啲人做監護人,以後就無其他人可以掂長者個戶口。
但大多數係個屋企人自己拎返啲錢出黎找數,就當無事發生,院舍都唔想被報復。
且社署就算知道左,好多時都係以後直接將院租過比院舍,其他錢照入戶口。呢啲欠債,除非個女都係綜援戶就扣綜援,社署都係叫她撲水還返。
其實有部分仔女都覺得長者綜援,老馮要有錢剩比佢地的。十個之中總有三幾個。

首頁

尾頁

跳至