請教水晶

ope
|

請問有沒有 Jm 很熟悉水晶呢?我在 fb 看到一隻水晶戒指,賣價 600,我估佢 淘寶,於是去淘寶揾,又搵到一樣的,個店主話水晶是水晶,幾十蚊的是膠粒,請問點樣分別水晶還是膠粒呢?

好似圖呢d,入面有d一舊舊好似天然,但只是幾十蚊

~phyllis~
|
ope 發表於 18-7-30 22:36
請問有沒有 Jm 很熟悉水晶呢?我在 fb 看到一隻水晶戒指,賣價 600,我估佢 淘寶,於是去淘寶揾,又搵到一 ...

幽靈唔一定貴...但水晶唔拎上手好難搞架wor!
smiletigger
|
水晶攞上手係涼嘅,膠就無特別溫度變化。但咁細粒,唔易感受到變化
ope
|
~phyllis~ 發表於 18-7-30 22:41
幽靈唔一定貴...但水晶唔拎上手好難搞架wor!

請問幽靈是水晶的品種嗎?但 淘寶10 蚊 2 粒好似太平

Fb 賣600 蚊一條咪好高價

ope
|
smiletigger 發表於 18-7-30 22:46
水晶攞上手係涼嘅,膠就無特別溫度變化。但咁細粒,唔易感受到變化

謝謝回答,淘寶d水晶粒粒入面好似一個盤境咁,膠粒應該不是這樣?
waynewon
|
ope 發表於 18-7-30 22:50
謝謝回答,淘寶d水晶粒粒入面好似一個盤境咁,膠粒應該不是這樣?

膠粒一樣做得到。
~phyllis~
|
ope 發表於 18-7-30 22:50

唔好睇少大陸造假技術!
IHateSummer
|
淘寶其實好多水晶都真
只係品質係高定低
張相可以係高貨
但寄俾你可以係差啲
不過佢地既高貨真係可以平過香港買好多
以前我都貴一貴係香港買
而家我好多水晶鏈都係淘寶淘
其實佢地好多賣水晶既都有做直播
你可以即場叫佢地拎你心目中想要既水晶睇
可以叫佢地放近啲睇細節 合眼緣就拍
通常你睇岩邊條佢地真係俾返嗰條你
IHateSummer
|
不過靚既幽靈係淘寶一般都唔會幾十
可能係質量冇咁好
但都唔會要600咁貴
始終都只係戒指上既一塊

cbeyond
|
IHateSummer 發表於 18-7-30 22:59
淘寶其實好多水晶都真
只係品質係高定低
張相可以係高貨

就算真, 產地唔同, 價錢已經可以分別大。
smiletigger
|
FB都係網購,600都唔抵啦,淘寶都係網購,風險一樣(除非FB唔滿意可隨便退貨,不過好難會有)。同樣價錢,淘寶可能已經可以買十隻8隻。不如上淘寶,搵d comment 好d果d試下,都好多係一圖一貨,百零蚊一隻,應該都唔差。
jasmine0527
|
六百蚊一粒幽靈太貴了
Tiffany2
|
我覺得好貴。