嬰兒食譜

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

BB岩岩4個月 上網search話厭奶原來已經可以開始加固 其實BB三個半月左右開始厭奶 同埋我地食野個時佢都會眼甘甘望住好似想食咁 但4個月加固會唔會太早?

回覆 nicole000000 的帖子

Hello nicole000000 ,衛生署建議一般係6個月開始引入固體食物,腸和腎臟比較成熟可以處理固體食物,進食固體有助BB發展咀嚼,幫助佢口腔肌肉發展,慢慢過渡到2歲時好似成人咁食多元化食物。明白BB飲奶少左,但是對大人食物表現出興趣,所以媽媽想早D為BB引入固體,可以留意埋佢身體能力: 可以靠住椅背坐起、可以抬起頭仔? 會伸手抓物件,口肌能力: 將匙羹放進BB口時, 咀唇可以合上,含住匙羹可以合上咀仔吞嚥食物?

我有一個願望,就是想見到每個BB食得好、瞓得好、笑得好、Poo得好,
有個海綿級肚仔,每天盡情體驗新事物、吸收新樂趣!

水晶宮

回覆樓主

你有無睇開兒科?你可以問返同佢夾。

我bb嚴重厭奶,所以睇完兒科4m28d就開始加固

複式洋房

puppydingo 發表於 18-8-5 14:31
你有無睇開兒科?你可以問返同佢夾。

我bb嚴重厭奶,所以睇完兒科4m28d就開始加固

本身想去埋健康院問姑娘先 不過自己心急買左包尼試 佢好似好鍾意咁 因為我上網睇好多媽媽都話初時佢唔食嘅 但我女好似一試已經好鍾意咁係咁食
咁你淨係食糊仔?

水晶宮

nicole000000 發表於 18-8-7 18:07
本身想去埋健康院問姑娘先 不過自己心急買左包尼試 佢好似好鍾意咁 因為我上網睇好多媽媽都話初時佢唔食嘅 ...

我比左1星期糊就開始菜同果蓉

大宅

最好唔好啦
最怕佢胃仔未DEVELOP 好

健康院姑娘建議6個月先加固

大宅

回覆樓主:

我都係4個半月開始糊仔,健康院都話其實吾一定半歲,只要身體發展配合到就得!

首頁

尾頁

跳至