3歲或以上

跳至

首頁

尾頁

男爵府

小朋友準備升K1,呢個暑假我可以教小朋友甚麼?有冇教材可以分享?我諗到可以教小朋友既野得下面呢幾樣:
1. 英文字母A-Z
2. 數字1-9
3. 唱兒歌、做動作
4. 畫畫、勞作
5. 公園玩
6. 角色扮演遊戲
7. 簡單家務、自理能力

大宅

回覆樓主

呢啲都係好嘅,但我覺得唔洗太急要去教,當同佢玩就得
角色扮演佢或者都未去到嗰個年紀,到佢返左學大左,佢自自然會同你玩

男爵府

lhzgigi 發表於 18-7-31 21:55
呢啲都係好嘅,但我覺得唔洗太急要去教,當同佢玩就得
角色扮演佢或者都未去到嗰個年紀,到佢返左學大左, ...

我小朋友最鍾意就係角色扮演,所以我好多時都會同佢玩,佢主要都係扮我,扮媽媽做家務、買餸、煮飯、湊弟弟,其次就係同佢唱歌跳舞,反而花學術上既時間太少,依家都未認字,我擔心讀k1會跟唔上。

子爵府

EudyptulaMinor 發表於 18-7-31 02:55
小朋友準備升K1,呢個暑假我可以教小朋友甚麼?有冇教材可以分享?我諗到可以教小朋友既野得下面呢幾樣:
1 ...

多伴讀。中英文書
養成閱讀習慣好緊要

珍珠宮

回覆樓主

可以陪佢學,有少少語感,唔使要求佢一定要學識咁囉

珍珠宮

BB防敏心得分享勳章

我覺得唔需要學太多架,之前睇過一篇報道話家長幫D小朋友預習新學期既內容,其實咁樣反而會導致小朋友系新學期覺得D知識自己已經識喇,就唔會專心去聽課

男爵府

我要做媽媽 發表於 18-8-14 21:09
我覺得唔需要學太多架,之前睇過一篇報道話家長幫D小朋友預習新學期既內容,其實咁樣反而會導致小朋友系新 ...

謝謝分享~ 我見好多小朋友K1前已經識A-Z、1-10,我仲驚住個女係唯一一個唔識,落後於其他小朋友會令佢唔想返學。不過最近我嘗試教佢,佢都係唔聽我,我諗都係要等老師教架啦,我都係盡力去訓練佢自理能力先。

男爵府

MEKAKI 發表於 18-8-12 22:27
多伴讀。中英文書
養成閱讀習慣好緊要

細個既時候都成日一齊睇書,不過兩歲之後好似唔鍾意睇書,成日叫我陪佢玩玩具同睇YouTube聽兒歌,講真我就唔想佢成日睇YouTube,但聽下兒歌好似可以學下英文。

首頁

尾頁

跳至