順產vs開刀

做人要開心
|
大家點揀?同埋點解?

老公想我開刀,但我媽媽想我順產。。。唔知點揀好
ipcs
|
做人要開心 發表於 18-7-31 08:18
大家點揀?同埋點解?

有得順產緊係順產好,復元快好多㗎。
開刀有2層傷口,肚皮同子宮,同做手術一樣風險較高。
koalalee88
|
大家點揀?同埋點解?

什麼原因先生建議你開刀?係咪擇時辰
EstrellaDamm
|
大家點揀?同埋點解?

咁你自己點諗呢?你嘅身體係你自己嘅。咁你有冇問先生點解想你開刀?

我兩胎都順產,個人覺得係好好,好正面嘅經歷。我唔想無無謂謂劏開個肚。
mitchan
|
個B係你生,應該係以你想點為主wor
做人要開心
|
koalalee88 發表於 18-7-31 09:08
什麼原因先生建議你開刀?係咪擇時辰

因為佢驚我捱唔到陣痛個幾個鐘,又驚我唔夠力生,怕仲危險wor
做人要開心
|
mitchan 發表於 18-7-31 09:39
個B係你生,應該係以你想點為主wor

我就係15,16中。。
老公話驚我捱唔到陣痛個幾個鐘,同唔夠力生,仲危險。媽媽就話順產對BB同媽媽都好d。
koalalee88
|
做人要開心 發表於 18-7-31 10:15
因為佢驚我捱唔到陣痛個幾個鐘,又驚我唔夠力生,怕仲危險wor

咁建議你順產好D 對媽媽BB都好
mitchan
|
做人要開心 發表於 18-7-31 10:15
我上胎最後都唔夠力生,要用吸盤
不過0係醫院就唔怕危險,始終有醫生同助產士睇住

prswinki
|
順產就預咗有機會最後要食全餐,我之前穿咗水打埋催生成10個鐘一度都無開過。結果痛完再開刀
EstrellaDamm
|
做人要開心 發表於 18-7-31 10:17
我就係15,16中。。
老公話驚我捱唔到陣痛個幾個鐘,同唔夠力生,仲危險。媽媽就話順產對BB同媽媽都好d。
...

其實開刀一樣有風險,可以了解咗先。正常情況唔會「捱唔到」陣痛,否則人類已經絕咗種好耐了。何況正面面對的話,陣痛根本 not exactly 痛,而且過後就無嘢。
BellBellw
|
順產同開刀一樣有風險 我第一胎就係催生13個鐘一度都開吾到 最後食全餐開刀
所以黎緊第二胎開刀算啦(emoji)
BabyCiu
|
做人要開心 發表於 18-7-31 10:17
我就係15,16中。。
...

試吓用無痛分娩啦!
chonglulu
|
你生你決定,其他人意見參考
兩樣都有好有唔好,自己衡量
我要做媽媽
|
如果可以選擇既話梗系順產喇,對自己好,對bb都好
haha748494
|
如果可以,我覺得順產好。
yingying1128
|
大家點揀?同埋點解?

如果金錢可以的話,我一定揀私家開刀......起碼減低食全餐嘅風險,我識一個人陣痛幾十個鐘,連會陰都剪咗,但最後都開刀,結果2個傷口。另一個就係第一胎政府開刀,第二胎㨂順產,結果佢勁後悔,話再生一定開刀,我政府生,冇得㨂⋯⋯
cscsmlkyh
|
我第一胎係順產,係痛架,辛苦左都五六個鐘,仲嘔埋。不過一生左出黎,乜痛都冇哂,完全無事人一樣。我有聽過有朋友講開刀,個醫生手勢好,所以唔痛。但開刀唔痛既係小數,多數係行又痛坐又痛,唔係劇痛既不過,但就陰陰不斷唔舒服。所以我而家有第二胎都會順產。但當然啦,冇人保証會唔會食全餐.....
JD930
|
chonglulu 發表於 18-7-31 11:02
你生你決定,其他人意見參考
兩樣都有好有唔好,自己衡量

係咯
mimi我愛你
|
大家點揀?同埋點解?

我覺得順產好d. 如果可以的話」好似話開刀麻醉藥過後傷口會好痛 但順產就復原得快一點