31週跌親⋯好彩最後阿b冇事

ChenKK
|
特登出post係要提醒自己唔好再以為自己係個身手靈活嘅孕婦
尋晚諗住收工後去街市買餸
差不多7點 人地開始洗地
我好揀唔揀 揀左燒味檔同豬肉檔之間個條路行
成個人向後跣低左 個刻呆左
冇人扶我 係我自己企返起身
最最最好彩係 我先右手落地 左腳再撞 最後右邊屁股先落地
因街市距離屋企只有兩分鐘
我邊行番去邊打比老公 開始好驚
返到屋企去廁所(我係第一胎 其實都唔知係急尿定穿水)喺廁所喊 叫老公即刻返黎

去到醫院 醫生檢查左阿b心跳 照埋超聲波正常
不過我話阿b好似踢少左
極快上左產前房
入院前簽文件 仲驚緊唔通阿b 31週就要出世
到病房有張病床訓下 駁左儀器check胎心同胎動
阿b 好合作 踢踢踢(平時一檢查就怕羞訓教)
到凌晨見多次醫生 照超聲波
所有野都正常 可以即日出院

總結係 各位準媽媽 懷孕後真係要加倍小心
今次好彩係阿b叻仔 只係我擦傷手腳
迎接一個小生命嘅來臨真係唔簡單
發生呢件事後 我諗阿b出世後我會錫到佢燶

**小妹以前打籃球 跌嘅經驗多
知道向後跌屁股厚肉 冇傷得咁金
記住記住 唔好比個肚落地先
(不過我都知好多時都控制唔到)

marsh_mallow
|
回覆 ChenKK 的帖子

以後小心D呀~
我都好怕行D好濕滑既路, 有時寧願兜遠D, 同埋我本身好易跌倒, 好論盡, 所以知道有左就更加注意.
cpycpyhelen
|
ChenKK 發表於 18-7-31 09:22
差不多7點 人地開始洗 ...

小心啲,大肚跌親可大可小,盡量去超市唔好去街市,始終超市點都乾淨啲

我要做媽媽
|
真係好彩吖,睇到都覺得驚險。有時候真係唔好冒險吖,都多謝你分享俾各位大肚既媽媽睇下
skac
|
小心啊
winnie5960
|
我26w, 琴晚係屋企拖地地下濕,最後達左落地,左邊pat pat落地先,跟住好驚好驚 喊左出黎,開頭起5到身,再坐一陣留意一下有無流血同穿水,之後bb有郁有踢,嚇到我好5開心!

呢個故事都教訓我 5好以為自己好靈活,呢幾個月我都5敢拖地,只掃地、等老公番黎先拖,同埋係屋企要著防滑拖鞋
hamsterma
|
ChenKK 發表於 18-7-31 09:22
差不多7點 人地開始洗 ...

以後去街市一定要有多一個人陪
ChenKK
|
winnie5960 發表於 18-7-31 12:16
我26w, 琴晚係屋企拖地地下濕,最後達左落地,左邊pat pat落地先,跟住好驚好驚 喊左出黎,開頭起5到身,再 ...

你有冇去醫院check下?
ChenKK
|
宜家真係唔敢去街市啦
各位媽媽為左阿b 萬事要小心呀!
winnie5960
|
ChenKK 發表於 18-7-31 22:29
你有冇去醫院check下?

無喔
ChenKK
|
winnie5960 發表於 18-7-31 22:32
無喔

你下次產檢幾時?
尋晚我除左0.5hrs 駁胎心機同計胎動次數之外,醫生再幫我照多次超聲波 check阿b心跳同胎水正唔正常之外 再睇埋胎盤有冇出血
我建議你去醫院或產檢詳細檢查下
winnie5960
|
ChenKK 發表於 18-7-31 22:36
你下次產檢幾時?
尋晚我除左0.5hrs 駁胎心機同計胎動次數之外,醫生再幫我照多次超聲波 check阿b心跳同胎 ...

好呀!我黎緊6/8 去私家產檢,到時同醫生講聲先
唔該晒!
琴晚我都有check bb心跳喔,今日有幾分鐘踢得好勁!
唯獨是琴晚o達到既左大腿同左手痛(正常人o達到都痛)
ChenKK
|
winnie5960 發表於 18-7-31 22:42
好呀!我黎緊6/8 去私家產檢,到時同醫生講聲先
唔該晒!
琴晚我都有check bb心跳喔,今日有幾分鐘踢得好 ...

我手損左 腳瘀左 唔敢搽野
阿b叻豬 知媽媽擔心 先大大力踢
尋晚佢踢到好似游自由式咁

winnie5960
|
ChenKK 發表於 18-7-31 22:45
我手損左 腳瘀左 唔敢搽野
阿b叻豬 知媽媽擔心 先大大力踢
尋晚佢踢到好似游自由式咁

係呀 feel到佢郁 個心先定d
,不過跌完之後,條腰同大脾有點痛,所以行路都慢d,同小小’格‘下‘格’下咁行
momolonglongb
|
我20週左右果陣在屋企都跌過,仲要在樓梯級"扇"佐落黎,我patpat落地先,痛到起唔到身,立刻叫老公,當時都好驚,老公話去醫院,不過我話個肚唔痛,不過腰好痛,觀察下先,好彩都無事,宜家35週啦
GCHK
|
係亞,要盡量小心D亞,不過最緊要係BB冇事
luv_miyuko
|
小心d 呀,濕既地方真係好容易扇,仲要經常落雨果下麻煩,好彩冇早產咋,九月足月架喇 加油。
haha748494
|
真系好彩喇,下次要小心D喇,BB加油吖。
ky_lung
|
你真係要小心啲,我嗰陣時都身手敏捷,咩都夠膽做,但有老公管住,唔畀我去街市, touch wood 冇事
ChenKK
|
ky_lung 發表於 18-8-1 15:01
你真係要小心啲,我嗰陣時都身手敏捷,咩都夠膽做,但有老公管住,唔畀我去街市, touch wood 冇事
...

我老公平時都叫我去超市買就算
係我貪平 又唔想排咁耐隊
宜家托99朝早買餸 最多比番錢佢