家庭理財

跳至

首頁

尾頁

子爵府

2024年龍年勳章

sunshine0613 發表於 18-9-27 13:55
這個 仙姐另一post教過(如果我沒有記錯),但我睇唔明

仙姐有另一個post教用呢個方法咩? Oh,咁我又冇見過,記憶中仙姐係教做近期的。

這個方法是另一位jm教的。

侯爵府

2024勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章

chemlo0920 發表於 18-9-27 00:53
之前有jm教過,有咁遠做咁遠,搏佢期金高(都有8、9蚊)。 我212.6買,一年後,如果230放我都ok, 而且 ...
各家各法~ 你做 cover call 又不太擔心

Option 我當一盤生意去營運, 想每月有盈利, 我只做即月/下月, 因為容易調整倉位, 今日期結, 兩個戶口計應該執7-8萬, 巧開心

千 山 我 獨 行......... 不 必 相 送..........

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 FUN享自然‧郊遊一夏 親子探索遊 玩具勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 趣教勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 瞓得好勳章 HiPP勳章(1) HiPP勳章(2)

sunshine0613 發表於 18-9-27 13:58
我很久前$13X買,早二/三個月$202賣了,本想等到落返$180-190再入返,結果,現後悔中
...

我今次唔放喇,之前又係好似你咁高位放左先,點知無位入返

子爵府

2024年龍年勳章

Charitymami 發表於 18-9-27 14:47

Option 我當一盤生意去營運, 想每月有盈利, 我只做即月/下月, 因為 ...

係架, 短線嗰啲,我都有做即月/下月,長線嗰啲我先做遠期

你好叻呀,一個月賺7-8萬,好勁呀。 我賺7-8千都開心了.

你通常會做邊啲股㗎?

侯爵府

2024勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章

chemlo0920 發表於 18-9-27 02:34
係架, 短線嗰啲,我都有做即月/下月,長線嗰啲我先做遠期

你好叻呀,一個月賺7-8萬,好勁呀。 我賺 ...
89隻有期權做ge 股票都睇晒,

分板塊睇, e.g. 銀行, 保險, 地產, 資源, 建設, 汔車...etc
通常揀龍頭股做, 因為交投活躍, 容易平倉。

但內銀股 #939, #1398 多人玩, 但期權金好少, 反而我覺得做#1288比較好, 我上星期開SP, 今日縮 vol. 已有7成期權金進賬。

千 山 我 獨 行......... 不 必 相 送..........

伯爵府

chemlo0920 發表於 18-9-27 11:07
我知高位,所以我話忍唔住212.6買咗,不過一手啫。

期權我都係學習中,我都唔知咁樣操作啱唔啱架

正喎聽落好似幾好玩。 請問用邊間金融機構?

伯爵府

wy_yen 發表於 18-9-27 11:42
11,以前13x嘅時候入過,收過息,之後放咗。。點知一放就係咁升升升。。。
現在我月供佢,打算長線,如果一 ...

長線會唔會買隻落後的好d?

伯爵府

sunshine0613 發表於 18-9-27 13:55
這個 仙姐另一post教過(如果我沒有記錯),但我睇唔明

請問邊位係仙姐。 我好有興趣學。 比條link來睇睇?

侯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

1mocha 發表於 18-9-27 17:20
長線會唔會買隻落後的好d?

我長線做咗月供,所以唔理佢喇,其實今年4月先開始月供,但帳面上都叫有賺,所以都ok喇,希望自己冇揀錯股喇

伯爵府

Charitymami 發表於 18-9-27 14:47

Option 我當一盤生意去營運, 想每月有盈利, 我只做即月/下月, 因為 ...

高手,可否分享吓用邊間金融機構。同埋個product 名。 是否用一通嗰d?

有冇手續費,有冇rm跟,還是網上做。 有冇min. 是否只係股市開市時先做。是否只做港股? 要唔要等行開盤的。還是自己鍾意點開就點開? 聽落似股票掛勾。我要研究吓個回報。

真心想入股海。謝謝你先。

侯爵府

1mocha 發表於 18-9-27 04:34
高手,可否分享吓用邊間金融機構。同埋個product 名。 是否用一通嗰d?

有冇手續費,有冇rm跟,還是網上做 ...
用証券行, e.g. 致富, 海通, 英皇.....etc, 平台多數是 SP Trader, 電腦平台落盤
唔會用一通, 平台 down左, 想打電話平倉,會冇人聽, 好危險~

手續費睇番網頁, 一般有跟經紀都有少少優惠。

冇min, 需要按金; 你做1張 和 5張 stock option, 佣金都是一樣。

是否只係股市開市時先做。聽落似股票掛勾。>>>股市開市時先做, 如果穿左行使價被行使, 要接貨/俾貨(股栗)

子爵府

2024年龍年勳章

Charitymami 發表於 18-9-27 16:15
89隻有期權做ge 股票都睇晒,

分板塊睇, e.g. 銀行, 保險, 地產, 資源, 建設, 汔車...etc

"今日縮 vol. 已有7成期權金進賬"

7成? 你好犀利呀!

請問通常開倉應該咩時候做架? 邊度睇度個vol有幾多? thanks

侯爵府

chemlo0920 發表於 18-9-27 05:30
"今日縮 vol. 已有7成期權金進賬"

7成? 你好犀利呀! 請問通常開倉應該咩時候做架? 邊度睇度個vol有幾多? thanks
請問通常開倉應該咩時候做架?

>>>睇圖表做技術分析, 我睇hourly圖 + MACD + SARv, 有買入/沽出訉號就下單。
還要留意個股派息過戶日期。

邊度睇度個vol有幾多?
>>>一般付費報價軟件會有得睇
引伸波幅 Implied Volatility (IV) 何謂高/低? 要睇分析指標: IV Percentile & IV Rank

子爵府

2024年龍年勳章

Charitymami 發表於 18-9-28 14:06
請問通常開倉應該咩時候做架?

>>>睇圖表做技術分析, 我睇hourly圖 + MACD + SARv, 有買入/沽出訉號就下單 ...

thanks for your information

請問 "派息過戶日期係咪即是 "除淨日" 呀?

子爵府

我月供股票就係買呢隻
年頭 18x 升到21x

點解可在做到甘隻隻跌 得佢升?

您睇股息同 未來發展就知。

侯爵府

chemlo0920 發表於 18-9-29 11:11
thanks for your information
Yes

伯爵府

Charitymami 發表於 18-9-27 17:56
用証券行, e.g. 致富, 海通, 英皇.....etc, 平台多數是 SP Trader, 電腦平台落盤
唔會用一通, 平台 down左, ...

請問你用開邊間好用可介紹吓?
邊個平台值得推介?

首頁

尾頁

跳至