本節目內容有間接宣傳

goo_littlebb
|
依家無線個個節目都彈呢句出嚟,新聞節目同古裝片都照彈,古裝片可以點樣間接宣傳呢?唔通會拎碟炸雞或者叫皇上飲樽裝礦泉水
eggcarol
|
goo_littlebb 發表於 18-7-31 10:41
依家無線個個節目都彈呢句出嚟,新聞節目同古裝片都照彈,古裝片可以點樣間接宣傳呢?唔通會拎碟炸雞或者叫 ...

因為法例剛通過左可以間接宣傳,可能想通知下費時D人唔知道又投訴
蘋果木
|
goo_littlebb 發表於 18-7-31 10:41
依家無線個個節目都彈呢句出嚟,新聞節目同古裝片都照彈,古裝片可以點樣間接宣傳呢?唔通會拎碟炸雞或者叫 ...

古裝可能好似大陸劇甘,宣傳堅果或護膚品,就好似三生三世既百草味,扶搖既御泥坊!
jasmineoj
|
英國都唔俾植入
我覺得唔植入會好D
wcpcelia    發表於 18-7-31 11:12
Poyau
|

古裝logo放額頭
Poyau
|
新聞影吓撞車 大家睇吓補碼絲毫無損
秋天與楓葉
|
古裝劇可能d饅頭、白糖糕係某點心店出品
間接宣傳緊點心卦
|
回覆 Poyau 的帖子

我理解係電視台有得益, 咁先至算係宣傳, 但影新聞撞車, 或者影到架巴士車身有廣告, 唔通電視台都有搵對方收返錢?
依家係唔係都落呢句, 好似有點無謂.
bustop
|
Poyau 發表於 18-7-31 11:01
古裝logo放額頭

睇完笑出聲
|

我諗起深宮計果D額頭LOGO
water-lily
|
Poyau 發表於 18-7-31 11:01
古裝logo放額頭

例如古裝用Nixx 眉丶娘娘既眉心有儈燶銀行標誌丶去星剪錢裝借錢等

QY08040408
|
電視劇可以理解接受渦……但係新聞都係
jollyma
|
我淨係覺得咁樣睇劇睇得好唔自在,插入式廣東點睇都會兀突
|
其實我覺得冇所謂,現實生活中你真係會見到好多唔同牌子。
catjeffcat
|
QY08040408 發表於 18-7-31 11:34

可能遲下新聞主播枱面會放盒紙巾, 樽裝水, 咖啡都未定....
Reminder
|

香港係投訴之都,保障自己權益。

古裝戲,都有廣告呀。。。。。青花瓷器。
goat
|
QY08040408 發表於 18-7-31 11:34
可能主播件西裝、裙、化妝品
蝸牛媽媽
|
其實我都接受到,陸劇丶韓劇嵌入得仲勁,真係無處不在得好犀利
ltp00222
|
蝸牛媽媽 發表於 18-7-31 13:13
其實我都接受到,陸劇丶韓劇嵌入得仲勁,真係無處不在得好犀利

韓劇主角個個都用同一個型號的大牌子電話
紫翹
|
goo_littlebb 發表於 18-7-31 11:29

我理解係電視台有得益, 咁先至算係宣傳, 但影新聞撞車, 或者影到架巴士車身有廣告, 唔 ...
其實係費事D人係唔係都投訴啫.
呢到都係啦, 講下套劇都有人彈出黎話你打手. 陣間新聞影到架巴士, 巴士上面有廣告又俾人投訴就唔好啦