冇冬菇堯柱草菇蝦米,仲點整冬瓜湯飯

gion
|
講出嚟都笑死人,基本材料都唔夠,但我真係好想煮個冬瓜粒湯飯,雪櫃只有冬瓜、鮮花菇、瘦肉,咁貧乏仲整唔整到呢?各位指教下我啦。。。謝謝!!
20150618bb
|
gion 發表於 18-7-31 11:47
講出嚟都笑死人,基本材料都唔夠,但我真係好想煮個冬瓜粒湯飯,雪櫃只有冬瓜、鮮花菇、瘦肉,咁貧乏仲整唔 ...
可以,加蛋花
kirstyau
|
講出嚟都笑死人,基本材料都唔夠,但我真係好想煮個冬瓜粒湯飯,雪櫃只有冬瓜、鮮花菇、瘦肉,咁貧乏仲整唔 ...

我會買盒現成雞湯或一盒金華火腿雞湯+一盒瑤柱雞湯
wcpcelia    發表於 18-7-31 14:27
終極熊貓
|
其實。。。無話整唔到㗎
wongarma
|
咸蛋肉碎
gracelam
|

蛋花/雲耳/菜甫/榨菜都可以
jannlly
|

我不嬲都冇,自己屋企食,鍾意落咩都得,使咩咁講究
Christine_L
|
學上面,用榨菜+雞湯已經好好味
wcpcelia    發表於 18-7-31 14:27
sinohk33
|

有冇罐頭粟米蓉?
maggkiki
|
我平時都冇落咁多料,只係簡單冬瓜,瘦肉切粒,再加蛋花。
gion
|
因為我驚整出嚟冇味,所以問下各位高手有冇方法。。。
gion
|
sinohk33 發表於 18-7-31 12:07
有冇罐頭粟米蓉?

有呀
sinohk33
|
gion 發表於 18-7-31 12:17
有呀

冬瓜粟米湯,好正。
唔好意思,睇漏咗係湯飯。
gion
|
sinohk33 發表於 18-7-31 12:20

冬瓜粟米湯,好正。

咦又幾好咁喎,可以諗諗
tsung
|
wongarma 發表於 18-7-31 11:50
咸蛋肉碎

vivianlee0403
|
其實就咁加瘦肉都得,如果屋企有咸蛋就連鹽都唔使落
jadechant
|

冬天粟米湯,不要整到咁杰,咁就可以做湯飯,最後落隻蛋,有營養,又好看。
鮮冬菇和瘦肉,都可以切粒,放落湯。
小Bling
|
我會醃左d瘦肉,蒜蓉爆香d花菇,再加蠔油全部料一齊炆冬瓜,做個送食

或者唔加蠔油滾湯都得
ltp00222
|

冬菇瘦肉爆一爆 落味 再落冬瓜 滾廿分鐘到…
sze811
|
明知無點解唔買