自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

回覆樓主:

小朋友6歲前可以嘅話都keep住架bb車喺屋企, 萬一小朋友唔舒服發燒發到手軟腳軟, 帶佢睇醫生都可以推車去, 我女四歲幾時,平日已經冇用bb車, 又一次病到發燒又嘔又無力, 好在我有架封麈bb車未掉,我先可以一個人帶佢去睇醫生,唔係就真係抱唔郁。

男爵府

A_lcy 發表於 18-8-1 02:53
外國好多嘢都唔會呢種時間表
幾多歲唔坐bb 車
幾多歲戒奶咀

所以香港人真係好大壓力,咩都要評論一餐

伯爵府

jumphigh 發表於 18-8-1 08:25

而家講緊香港,成日講外國啲人點做做乜呢? 外國地方大路程 ...

應唔應該做咪又係班3姑6婆定義?

男爵府

ctsang 發表於 18-8-1 14:49
所以香港人真係好大壓力,咩都要評論一餐

你真係到哂point

男爵府

牛年勳章

Yubi.T 發表於 18-8-1 11:42
咁為什麼你要問?就係有需要先用 BB 車送佢去外家

真心唔明一個8歲升小三的小學生在香港去婆婆家不是走路而是坐BB車,遠,坐公共汽車,近,走路,除非小朋友身體上有困難。

大宅

回覆樓主

我覺得人地小朋友坐BB 車,係人地嘅事

利申:自己小朋友返N班開始就冇坐BB 車

男爵府

A_lcy 發表於 18-8-1 14:55
應唔應該做咪又係班3姑6婆定義?

其實樓主係引用吳尊嘅新聞,而新聞係講吳尊歐遊時用bb 車喎,唔係講係香港用係外國用。
唔明點解呢到有D人話最憎其他jm話外國人點點點,又話呢到係香港,唔應該用外國人做例子

公爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 Poo得好勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 DHA勳章 貓狗褓姆 育兒性格勳章 笑得好勳章

同一問題 : 咁食奶同戎片我個女都係未可以啦!! 各有所需

珍珠宮

2024年龍年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 大廚勳章

出街倦 小朋友要訓覺, 坐車一d問題都無.... 點解 d 人咁大反應......
大事化小, 小事化毛.........

禁止訪問

伯爵府

ccctiy 發表於 18-7-31 12:20
4歲半仲要唔要坐BB車?
吳尊被問及4歲半嘅仔仲坐緊BB車,吳尊回答:「等你有小孩就知道推車比街上走路安全多 ...

睇你喺咩城方生活啦

男爵府

bettylovingbb 發表於 18-8-1 11:54
其實坐唔坐係個人選擇,要坐嘅固然唔然傷殘,唔坐嘅亦唔見得係運動健將,而且小朋友個個唔同,有D有得玩全 ...

但我都相信有好多主要係方便舒適,我經常見到4-5-6歲小朋友坐住b車、睇住iPad youtube、或者返學時間著住校服仲瞓緊。可以睇得出媽媽怕小朋友周圍走、唔肯行、百厭多手、扭計或者怕佢煩怕佢喊而選擇自己舒適嘅方式。
亦可以推論,呢種心態好可能:怕出街去廁所煩,好大仲著片,怕小朋友喊而經常畀奶咀或電子奶咀,怕小朋友食飯慢而叫姐姐(媽媽好可能玩緊手機)餵飯等等⋯ 當然唔係個個係咁,我只想講有一部份媽媽係咁嘅心態,以最方便自己嘅方式湊小朋友。
(只講現象並無褒貶之意)

男爵府

回覆樓主:

會坐到K.2,有時行街行得耐都可以比小朋友坐或瞓覺

珍珠宮

2024年龍年勳章

littlemilky 發表於 18-8-1 17:21
但我都相信有好多主要係方便舒適,我經常見到4-5-6歲小朋友坐住b車、睇住iPad youtube、或者返學時間著住 ...
係, 其實自己點教自己小朋友, 唔需要由外人來管。

但你所講, 唔想戒片, 比奶嘴食, K2仲要餵飯(驚飯餸凍/無營養), 全部係我娘親想行嘅方法。
我企硬先可以推翻佢咋...至於BB車, 我仔唔坐咪掉埋無得嘈囉, 佢喜歡買部返來比我掉?

珍珠宮

ccw1830 發表於 18-7-31 12:31
我都有小朋友,3歲已經無用bb車了,除非去旅行,要邊玩,邊訓。

佢就係好似去旅行,所以用bb車

大宅

回覆樓主

我仔5歲 女2歲
去旅行 或者全日出街會拎車
小朋友攰可以坐下休息
唔坐又可以放袋(出全日街多野拎)

所以我覺得吳尊去旅行帶車好合理

大宅

choc_choc 發表於 18-7-31 20:06
4歲半仲bb? 出街眼瞓咪即刻返屋企囉。

你未有小朋友?
小朋友眼訓的話 其實頂唔到搭車返到屋企先訓

大宅

美好大世界2017勳章 認識瑞士牛牛第二回

回覆樓主:

用BB車真係各有所需,好難一概而論,我仔二歲幾開始冇用車,一來上車好煩,二來都想佢行多d, 大肌肉好d. 岩岩唔用車真係成日要你抱, 但四歲後好少要抱,真係要訓就玩完訓或者搵間餐廳坐低比佢訓,大人又可休息。

我記得我媽以前都係咁同我地出街。

男爵府

回覆 littlemilky 的帖子

4歲以上小朋友唔係攰,跟本就好難困住係BB車啦,首先佢地巳經識自己buckle/unbuckle安全帶走出車,話之你俾咩iPad YouTube佢睇,佢地要走出車跟本阻佢地唔到。如果唔係攰同唔舒服,四肢身体正常小朋友都係鍾意周圍行/走,周圍摸啦,仲有係咁大過,D屎尿會好大tuk, 用尿片唔會hold得哂,漏屎漏尿要洗仲麻煩過帶去厠所,你諗埋左—邊啦,但實際場景你又唔諗下,唔通坐BB車就真係好BB會俾父母任意擺佈咩,我個仔有時會坐下BB車出街,但佢痾屎痾尿都可以自己去厠所搞掂,佢亦識游水爬樹,—口氣可以繞網球場跑20個圈,相信体能應該屬中上,仲有係電子奶咀我地係有俾ga,所以佢3歲前已經識哂所有英文字母大細楷,—般color shape number佢都認得哂,所以又唔覺好有問題wor, 總之點教養小朋友都係各施各法,無謂咁多批評啦!

男爵府

choc_choc 發表於 18-8-1 09:52
攰就返屋企瞓有乜問題? 一個小朋友朝早瞓夠,出去玩3-4個鐘已經夠,係父母要chur細路全日,陰公!
...

咁有時唔係父母想架喎,放假由大西北出下市區都成個鐘車程,來回已經兩個鐘,出一出街閒閒地都大半日,小朋友攰都好正常!唔好假設人人都住地鐵上蓋,亦唔好覺得出去玩3-4個鐘係好多時間

首頁

尾頁

跳至