有每年做身體檢查嘅你地,有事想請教。

fanlee
|
我每年都會同家人一齊做體檢,舊年媽媽因體檢有少少問題。咁我帶佢睇專科醫生,嗰位醫生就話我帶媽媽去做呢啲檢查嘥錢,只需做婦科、驗血脂嗰啲同照腸就夠,其餘唔需要做,除非有病徵,好似照肺咁。照一照幾多幅射,無事變有事....

但我上網睇。肺肺xray照一次等同坐一次飛機...

想問你地有做開體檢嘅。有無照肺?謝謝
laiyee6121
|
fanlee 發表於 18-7-31 12:34
我每年都會同家人一齊做體檢,舊年媽媽因體檢有少少問題。咁我帶佢睇專科醫生,嗰位醫生就話我帶媽媽去做呢 ...

醫生講得啱
|

肺未必每年照,但心跳,血個d會驗下

我爸爸就是體檢查到心臟有點毛病

guigui82
|
fanlee 發表於 18-7-31 12:34
我每年都會同家人一齊做體檢,舊年媽媽因體檢有少少問題。咁我帶佢睇專科醫生,嗰位醫生就話我帶媽媽去做呢 ...

其實除左照肺,你做左啲咩檢查醫生係覺得嘥錢?
Pulmma
|
肺腎酵素有用, 照超聲波有用, 血糖血脂有用,發炎指數有用。

tumor marker 冇用(除咗AFP, CEA)

cancer , 唔照,一係就驗dna 。

真係出事至來醫就好?

咁體檢, 點會冇用呢?
wcpcelia    發表於 18-7-31 15:20
keung0413
|
照肺輻射係同搭一程飛機去日本差唔多
其實好少。。。

wan_sosin
|
個醫生基本上都無錯,不過講到照一次肺都會有事就誇咗少少,我這年照了成100張肺片,當然我係有這需要先照啦。
fanlee
|
guigui82 發表於 18-7-31 13:21
其實除左照肺,你做左啲咩檢查醫生係覺得嘥錢?

照肺,心電圖、全腹超聲波、血液.(白紅血球,腎功能、肝功能、甲狀腺,血脂等)

醫生一見我媽啲超聲波片同肺片就咁講。
fanlee
|
Pulmma 發表於 18-7-31 13:26
肺腎酵素有用, 照超聲波有用, 血糖血脂有用,發炎指數有用。

tumor marker 冇用(除咗AFP, CEA)

係囉⋯⋯我覺得超聲波都有用,但醫生就話無事無啦啦做乜照,照完又其實無嘢,自己搵來嚇自己

fanlee
|
keung0413 發表於 18-7-31 13:27
照肺輻射係同搭一程飛機去日本差唔多
其實好少。。。

我上網睇就係咁囉⋯⋯
mercurycc
|
其實驗血已經知初部問題,有野先再做詳細檢查,
婦科就拿年做,腸無事都係隔5年先再做。
|
fanlee 發表於 18-7-31 13:35
係囉⋯⋯我覺得超聲波都有用,但醫生就話無事無啦啦做乜照,照完又其實無嘢,自己搵來嚇自己

...

呢位醫生講得好啱
fanlee
|
mercurycc 發表於 18-7-31 13:36
其實驗血已經知初部問題,有野先再做詳細檢查,
婦科就拿年做,腸無事都係隔5年先再做。 ...

婦科都有每年做,只係除血液檢查外,想照埋超聲波
mercurycc
|
fanlee 發表於 18-7-31 13:43
婦科都有每年做,只係除血液檢查外,想照埋超聲波
做咩超聲波?

luvkaka
|
回覆 fanlee 的帖子

我公司PACKAGE包埋我年年照, 除咗大肚果年.
Pulmma
|
fanlee 發表於 18-7-31 13:35

...

照咗有事就係好?

超聲波, 冇輻射, 日日照都冇傷害
fanlee
|
mercurycc 發表於 18-7-31 14:03
做咩超聲波?

全腹
fanlee
|
Pulmma 發表於 18-7-31 14:09
照咗有事就係好?

超聲波, 冇輻射, 日日照都冇傷害

我上網都搵過超聲波係安全,

肺片就两極啲,有見到幅射相等於一程短線旅行,又見到有講唔需要照如無病徵....所以今年唔知同唔同媽咪照好。
mercurycc
|
fanlee 發表於 18-7-31 14:15
全腹
呢個無幅射的,
但如果無家旅遺傳病又無咩特別野又唔洗年年照既,
醫生係咁講。
Pulmma
|
fanlee 發表於 18-7-31 14:18
我上網都搵過超聲波係安全,

肺片就两極啲,有見到幅射相等於一程短線旅行,又見到有講唔需要照如無病徵. ...

老老實實, x ray 肺, 照cancer , 到係張x ray 片見到係癌, 已經係好後期。 肺癌可以冇病徵, 到發現時已經好後期。

我係醫院做, 試過接過d case, 驗tumor marker, CEA(大腸癌)超高, check 好多腸野, 結果原來係lung cancer 。 所以驗身唔係冇用呀
wcpcelia    發表於 18-7-31 15:20