如果一個女人仔⋯

wonderful506
|
我有個朋友月入$30000一個月,因家庭問題要搬出黎自己住,如果租13000-15000一個月,會否太吃力?大家可否幫忙分析?謝謝
小Bling
|
唔會吃力,不過之後無得買名牌,享受高質生活
stevewoo
|
如果唔洗俾太多家用,無問題
nsychristy
|
呢個價都係油尖旺陳舊 studio 價

找個靚劏住,七八千,細 d 企理 d, 儲錢去旅行買衫買樓更好
木土土
|
wonderful506 發表於 18-7-31 12:43
我有個朋友月入$30000一個月,因家庭問題要搬出黎自己住,如果租13000-15000一個月,會否太吃力?大家可否 ...

而家未搬前,交完稅,有無一年儲到廿萬?無,就 afford唔到租咁貴樓
艾菲BB
|
wonderful506 發表於 18-7-31 12:43
我有個朋友月入$30000一個月,因家庭問題要搬出黎自己住,如果租13000-15000一個月,會否太吃力?大家可否 ...

一個女仔唔洗租$13000-15000,揾D細單位,大約一萬租得唔得?
Rilakkuma12
|
可以住劏房,屋苑分租房
|
nsychristy 發表於 18-7-31 12:49
呢個價都係油尖旺陳舊 studio 價

找個靚劏住,七八千,細 d 企理 d, 儲錢去旅行買衫買樓更好

Christy, 請問邊到租到呢d studio?
|
艾菲BB 發表於 18-7-31 12:51
一個女仔唔洗租$13000-15000,揾D細單位,大約一萬租得唔得?

佢唔知價,佢本身住開西環
nsychristy
|
wonderful506 發表於 18-7-31 13:06
Christy, 請問邊到租到呢d studio?

行入個區地產鋪,俾個 budget 同面積個 agent

細地產鋪街坊 agent 通常好人 d
mandy952
|

一個人又要返工,可以租平d啦
Chickentailbun
|

仲有一半錢 剩返 去讀書 做facial 整指甲 纖體減肥 做慈善 夠曬用
艾菲BB
|
wonderful506 發表於 18-7-31 13:07

佢想住返同區?定住近返工地點?
我都唔知價,不過我住新界,見附近屋苑大約一萬蚊,300呎度
Nbs
|
一個女仔住,最緊要安全。搵到又平又安全既咪ok 囉,如果唔係貴d 都要住 d 大型屋苑。
wcpcelia    發表於 18-8-1 17:12
nsychristy
|
wonderful506 發表於 18-7-31 13:07

望下28hse 先,我無試過上去租,但至少佢個價錢都可以做 reference睇下大概有乜選擇

怕俾人呃/唔安全就留返係西環啦,講到住,我好需要安全感,知道邊度有咩賣、睇醫生要去邊。
|
Chickentailbun 發表於 18-7-31 13:10
仲有一半錢 剩返 去讀書 做facial 整指甲 纖體減肥 做慈善 夠曬用

你肯定夠錢做晒上面所有野
girlbear
|
一個人唔使租咁貴啦
Angelice-BeBe
|
艾菲BB 發表於 18-7-31 12:51

一個人住,真係一萬都得
okabenny
|

我有朋友上年搬去元朗近南生圍附近的酒店式住宅,月租都係萬零蚊咋喎。
okabenny
|

之前我同老婆吵大鑊,我上591租屋網睇深水埗太子嗰啲梗房,都係四五千蚊月租, 有床,有廁所,有煮食,重有一樓一。
tansyneko    發表於 18-7-31 14:36