兒童視力檢查 - 香港盲人輔導會

yyyy.mama
|

請問有冇JM帶過小朋友(5歲以下)去香港盲人輔導會做視力檢查? 檢查項目會同理大差唔多嗎?
健康院做得比較求其, 只係話正常小朋友咁細會有少少遠視去BALANCE返近視, 但我小朋友冇咩遠視所以要小心好易近視, 之後冇講咩了

請問香港盲人輔導會既普通眼科及低視能中心, 除左視力仲會唔會驗埋其他野?

mandy952
|
yyyy.mama 發表於 18-7-31 14:43
請問有冇JM帶過小朋友(5歲以下)去香港盲人輔導會做視力檢查? 檢查項目會同理大差唔多嗎?
健康院做得比較求 ...

一定好過健康院,但太細個去其實比較煩,首先影眼底相已經好難影,如果要滴藥水基本上可以走人,同埋未識晒26個字母的話佢可能睇到但唔識講出黎,簡單黎講,如日常冇明顯問題其實可以慳返
yyyy.mama
|
mandy952 發表於 18-7-31 16:01
一定好過健康院,但太細個去其實比較煩,首先影眼底相已經好難影,如果要滴藥水基本上可以走人,同埋未識 ...

小朋友已經4歲半識哂字母, 主要係驚滴藥水會唔肯..
我打去BOOK個陣, 個姑娘冇話要滴藥水, 所以我唔SURE個檢查會做D咩...
AGa1111
|

我自己俾幾百去眼科同仔女驗,我覺得呢d錢唔慳得,出少次街食飯都係返度
mandy952
|
yyyy.mama 發表於 18-7-31 16:06
小朋友已經4歲半識哂字母, 主要係驚滴藥水會唔肯..
我打去BOOK個陣, 個姑娘冇話要滴藥水, 所以我唔SURE個 ...

佢比理大做少一半,所以價錢都係一半,唔一定要滴眼藥水,理大就一定要滴,但其實冇需要就唔使滴,因為實喊到折天。主要影眼底相同驗眼,驗眼其實同配眼鏡差不多。其實去眼鏡舖驗,冇需要配眼鏡的話,未配副防藍光平光鏡仲好。
李露眉
|
會同你滴眼水驗, 200蚊左右

如果無乜遠視,真係會好快近視,

正常4歲會有2百度左右遠視..

要每年都要check..

思澄爸爸
|
yyyy.mama 發表於 18-7-31 14:43
健康院做得比較求 ...

盲人那處服務幾好。二百左右個檢查都算夠。影眼㡳相,驗視力,色盲。滴眼視乎需要,可以試下問,不過冇乜問題佢地唔會滴。職員都頗有耐性。
Poly就包埋滴。
yyyy.mama
|
AGa1111 發表於 18-7-31 16:09
我自己俾幾百去眼科同仔女驗,我覺得呢d錢唔慳得,出少次街食飯都係返度
...
請問邊間眼科?

yyyy.mama
|
mandy952 發表於 18-7-31 16:13
佢比理大做少一半,所以價錢都係一半,唔一定要滴眼藥水,理大就一定要滴,但其實冇需要就唔使滴,因為實 ...

唔好意思, 想問下佢比理大做少一半, 係做少左邊種檢查?
yyyy.mama
|
李露眉 發表於 18-7-31 16:17
會同你滴眼水驗, 200蚊左右

如果無乜遠視,真係會好快近視,

thx for your info.
所以我想去外面CHECK清楚D, 之前有見過JM分享健康院CHECK唔多準...

panyeung
|
LM 先
mandy952
|
yyyy.mama 發表於 18-7-31 16:20
唔好意思, 想問下佢比理大做少一半, 係做少左邊種檢查?

滴眼藥水
mandy952
|
yyyy.mama 發表於 18-7-31 16:22
所以我想去外面CHECK清楚D, 之前有見過JM分享健康院CHECK唔多準...

健康院係最基本,色盲,斜視等,一定冇得驗度數
yyyy.mama
|
mandy952 發表於 18-7-31 16:24
滴眼藥水

盲人協會係話有需要先滴, 理工應該一定會滴?
我知盲人協會係視光師睇, 理工係咪醫生睇? 定都係視光師呢?

唔好意思, 比較多問題..
yyyy.mama
|
mandy952 發表於 18-7-31 16:25
健康院係最基本,色盲,斜視等,一定冇得驗度數

呢個我知呀, 所以會出去驗
只係想知, 盲人協會既眼科中心, 同理工既眼科中心, 分別會唔會好大..
melody228
|
理工同盲人輔導會兩間都睇過,都係視光師負責
yyyy.mama
|
melody228 發表於 18-7-31 16:32
理工同盲人輔導會兩間都睇過,都係視光師負責

請問你覺得兩間邊間好D, 仔細D? 定係驗既野都一樣?

李露眉
|
yyyy.mama 發表於 18-7-31 16:22

我女係健康院check到遠視,
去盲人check, 真係check到4百度遠視仲有散光,

健康院只係sort 兩批人, 一批無問題,一批要跟進,
你仔仔唔洗太擔心, 只係無遠視, 但要開始注意, 唔好俾佢咁快近視,
可能會比有遠視小朋友快d 近視,因為無乜quota.

yyyy.mama
|
李露眉 發表於 18-7-31 16:34
我女係健康院check到遠視,
去盲人check, 真係check到4百度遠視仲有散光,

可能會比有遠視小朋友快d 近視,因為無乜quota. <--健康院就係咁講啦, 叫我地唔好俾佢睇咁多電視同埋電話...

李露眉
|
yyyy.mama 發表於 18-7-31 16:35
可能會比有遠視小朋友快d 近視,因為無乜quota.

你見係街到好多小朋友細個帶眼鏡, 多數.遠視,
天生的.. 太深遠視都要帶眼鏡.
當去到小學, 就好多係近視.. 因為眼球拉長, 會慢慢由遠視變為近視.

而家開始把關, 小睇電子產品, 做功課唔好烏低身,
要夠光,..