你地有冇同事係咁?

vivibabyvivi
|
老闆問同事野,佢send email 黎問我,我覆email俾佢,佢竟然將我既email改幾隻字當係自己寫,copy and paste 覆返老闆,仲夠膽cc埋俾我。

可能佢唔覺得咁做有問題,但係當時真係幾嬲

唔知表達得夠唔夠清楚,好似打到一舊舊咁,請見諒
esmehouse
|
廷廷媽
|
我又冇咩問題喎, 如果係同一工作範疇, 老闆黎問我, 我唔太清楚果件事, 都會幫老闆問返知情既同事, 回覆老闆時再CC比返果個同事, 老闆就知道果個同事係知情人士.

因話唔知, 叫老闆問返XXX係日本公司黎講好冇禮貌, 另一做法係回覆老闆同時CC知情人士話因呢件事係XXX負責, 佢將會回覆你咁.....
RAA    發表於 18-7-31 16:25
panyeung
|
佢cc返比你已經算係咁啦,

禮貌上應該先同你講聲啊
|
廷廷媽 發表於 18-7-31 15:47
我又冇咩問題喎, 如果係同一工作範疇, 老闆黎問我, 我唔太清楚果件事, 都會幫老闆問返知情既同事, 回覆老闆 ...

重點係,佢將我寫既野copy and paste 當係自己寫,啲資料我整左好耐,好花心機做。如果咁都冇問題,我覺得JM你真係好大方。
|
panyeung 發表於 18-7-31 15:49
佢cc返比你已經算係咁啦,

禮貌上應該先同你講聲啊

我應該要多謝佢咁賞面
麵包超人^o^
|
佢有cc你,而老闆係問佢,我覺得老闆係知佢啲料係問你攞喎,如果唔係點會cc你
|
麵包超人^o^ 發表於 18-7-31 15:55
佢有cc你,而老闆係問佢,我覺得老闆係知佢啲料係問你攞喎,如果唔係點會cc你
...

我地公司啲email一向要cc 9萬幾人,唔止我一個
華華子
|
但其實職場好多時都係甘喎....如果你唔想答佢, 可以一開始就唔好睬佢, 就算答, 都只係口頭覆, 唔好email覆.....你用email覆人, 好難控制人地唔用你D資料喎, 講真...用得email覆, 就預左人地會甘做, 只係佢甘岩cc比你, 好多人連cc比你都唔會~~
ramen
|
vivibabyvivi 發表於 18-7-31 15:50
重點係,佢將我寫既野copy and paste 當係自己寫,啲資料我整左好耐,好花心機做。如果咁都冇問題,我覺得 ...
你都好...係同事. 我試過一次係上司! 大老闆 SEND EMAIL 問佢野, 佢 FORWARD 比我, 問我點睇, 我答左佢, 佢居然 COPY & PASTE 我寫既野答番大老闆, 下款 "BEST REGARDS, 佢自己個名"...直情有版權問題啦~
|
華華子 發表於 18-7-31 15:57
但其實職場好多時都係甘喎....如果你唔想答佢, 可以一開始就唔好睬佢, 就算答, 都只係口頭覆, 唔好email覆. ...

可能我幸運,做野十幾年,只有一位同事會咁做。你唔講我都唔知'好多時都係咁'或者我實在太幸福喇

另外都想講下,所以野都要black and white 都係公司文化
|
ramen 發表於 18-7-31 15:59
你都好...係同事. 我試過一次係上司! 大老闆 SEND EMAIL 問佢野, 佢 FORWARD 比我, 問我點睇, 我答左佢, ...

我Exactly 就係咁!得你明白我既處境。但係我同事都叫改左幾隻字囉心血!都係心血呀!
ramen
|
vivibabyvivi 發表於 18-7-31 16:03
我Exactly 就係咁!得你明白我既處境。但係我同事都叫改左幾隻字囉心血!都係心血呀!
...
咪係...呢樣野叫 plagiarism! 仲有, 你係我亞 head, supposedly我比左意見你, 你要 form your own opinion 先答大老闆, 如果搬字過紙, 學咩人做亞頭!

coraor
|
嗰個同事係同你同grade定高級過你?如果佢係你阿head,咁做其實好正常。因為幫佢解決問題係你工作一部份。但如果佢同你同grade,仲要有利益衝突,咁我覺得佢有少少騎劫咗你嘅功勞。
ngwong2
|
ramen 發表於 18-7-31 16:11
咪係...呢樣野叫 plagiarism! 仲有, 你係我亞 head, supposedly我比左意見你, 你要 form your own opinion ...

阿头特色:豬,廢,狗但好命水!
SullytheMonster
|
從另一角度睇,其實都係效率問題,加上佢rewrite過你個答案,難保唔會distort咗個意思。

如果credit返樓主,你會唔會好過啲?
ramen
|
coraor 發表於 18-7-31 16:23
嗰個同事係同你同grade定高級過你?如果佢係你阿head,咁做其實好正常。因為幫佢解決問題係你工作一部份。但 ...

唔係佢叫你幫佢draft 個 reply 喎. 係佢問你意見, 你答完佢, 佢一字不漏咁copy, 當自己寫既email, 下款 "best regards, xxxx (佢自己名) 喎. 而且佢個位唔係低級架, 大老闆都鬧佢呀, 話如果佢要我既意見, 佢會直接問我, 而大老闆就係想聽佢 senior manager 既意見麻. 講真, 真係從來無隅過呢種亞頭, 做過幾間大公司, 真係無見過呢種人...所以呢, 佢都唔適合我地公司, probation 都過唔到, 比人炒左.

ramen
|
ngwong2 發表於 18-7-31 16:27
阿头特色:豬,廢,狗但好命水!
totally agreed !
仲有...無料扮四條...
小華子
|

我想講,好多email,試過收過起碼超過5個section unit嘅fwd email,全部都係抄返上一個email嘅說話,所以對於我黎講根本係極為平常。

|
小華子 發表於 18-7-31 16:52
我想講,好多email,試過收過起碼超過5個section unit嘅fwd email,全部都係抄返上一個email嘅說話,所以對 ...

咁你都知道係抄丫,我講緊既唔係抄,係拎左我個email, 改一改上款下款當自己寫創作喎