懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

男爵府

BK Milk勳章

問D朋友, 通常順產D人會話順產好,開刀D人會話開刀好,
想問有有人順產/開刀2種都試過? 係自己預計BOOK左定突發?
可否分享多D?

順產嘅, 私家定公立好? 有冇人2樣都試過呀?
私家應該細心D係唔係呀?

男爵府

BK Milk勳章

開刀,傷口真係煩過順產好多嗎?

大宅

回覆樓主

有時情況唔係你想順產就順產到
我係順產唔到變緊級開刀
我私家開的
我覺得傷口對比順產真係需要更長時間復原
但第二胎我都會繼續開刀
怕又再順唔到,到最後又係開刀生

男爵府

BK Milk勳章

回覆 LittleSesame715 的帖子

但開刀復原期, 其實係點? 行到路嗎? 會唔會訓唔到坐唔到企唔到?
抱唔抱到BB? PUMP奶/喂奶會否因為傷口好痛或者活動不便而有影響?其實, 順產都係要就住黎坐吧?

順產會撕裂果度....冇人知你撕裂成點...好似聽過有D人縫得唔好要再拆再整...你地有冇聽過>?

子爵府

April_B 發表於 18-7-31 17:40

但開刀復原期, 其實係點? 行到路嗎? 會唔會訓唔到坐唔到企唔到?

開刀第二日落床,我行到,但就就住行,有keep住食止痛藥嘅,當然唔會完全唔痛,但可以接受的。

順產我就唔知了

子爵府

回覆樓主:

順產生完個人係會攰但活動自如,係有小小心理影響搞到第一次去小便會驚驚地怕痛,但其實冇事,放鬆去完舒服晒,我有剪但傷口唔痛。

第2胎1516緊邊樣好,想開刀但怕傷口痛

大宅

我第一胎仁安開刀,第二胎剛十日前係威爾斯順產。個人更喜歡順產,順産復完快,基本上生完都可以行到。2個分別係開刀先甜後苦,順產先苦後甜

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 HiPP勳章(1) 畀面勳章

回覆樓主:

我第一胎順產,上午生,下午已經可以活動自如
第二胎開刀,第二日先可以落床,起身落床要鼓起好大勇氣
如果講復完快,順產真係好啲 ,
當然每人都有唔同,想順產變食全餐,所以都好多變數,但如果無咩特別,我會鼓勵順產的,加油

大宅

回覆樓主

我第一胎順 第二胎開刀
有得揀的話 我會順

大宅

April_B 發表於 18-7-31 17:40

開刀第二日都一定要落床
落床果一刻真係痛到顛左
要人扶+自己扶床慢慢落
唔會瞓唔到,係瞓低起身落一刻會痛苦小小
都抱到Bb, 初生Bb好細好輕,就住抱唔會整到自己的
我住5日/4夜出院,醫院期間有食止痛+抗生素
出院醫院有俾止痛,已無再食
順產我無撕裂,因為我子宮一直開唔到但穿左水,先轉緊急開刀的。
你想私家/政府生?

大宅

斷空我 發表於 18-8-1 02:01
我第一胎仁安開刀,第二胎剛十日前係威爾斯順產。個人更喜歡順產,順産復完快,基本上生完都可以行到。2個 ...

我都係第一胎仁安開刀
第二胎仲1516緊順/開
我好怕無了期的陣痛,唔知要等幾耐先生得
同我睇果位私家醫生又唔接順產喇
公立/我生就係聯合又推廣緊無止痛生產,係俾個yoga波教你點無咁痛,諗到我都覺得驚
點解你有勇氣在公立順?

大宅

Haha, 因為諗住呢個第二個,唔會再生,老套D人一世物一世,所以試下。。。但其實痛緊的時候都勁後悔點解唔開刀,好彩開到3度我頂唔順要做無痛佢又比,如果唔係我都唔知點捱。。。其他醫院我唔清楚,我威爾斯就我堅持佢哋都比我做無痛

男爵府

BK Milk勳章

斷空我 發表於 18-8-1 02:01
我第一胎仁安開刀,第二胎剛十日前係威爾斯順產。個人更喜歡順產,順産復完快,基本上生完都可以行到。2個 ...
可唔可以分享下仁安同威爾嘅經驗?
定係其實只係關心好痛同關心BB, 其他野係係唔會得閒理呢?
生BB前同生BB後, 醫生同姑娘係咪有好多野要照顧媽媽同教媽媽的呢?
其實幾多人一間房? 入去未生到生洗唔洗轉房? 係唔係好多人一齊等生叫緊呢?
對唔住我冇經驗,哈哈

男爵府

BK Milk勳章

tracytam827 發表於 18-8-1 04:11
我第一胎順 第二胎開刀
有得揀的話 我會順
點解?
會唔知BB幾時出世, 又好擔心..

男爵府

BK Milk勳章

LittleSesame715 發表於 18-8-1 07:29
開刀第二日都一定要落床
落床果一刻真係痛到顛左
要人扶+自己扶床慢慢落
點解一定要落床?

男爵府

BK Milk勳章

可唔可以講下公立VS私家嘅待偶,安排,各樣要考慮嘅野?
公立冇得無痛? 無痛即係打支針果隻定係俾氣你聞?定係咩?
有冇咩講座可以去聽定先...?
另外, 如果去私家係咪要勁早BOOK 否則冇位嗎? 要幾時BOOK?
如果發現好似有左應該係點? 先去普通診所?婦科診所?
幾時去醫院登記? 是否按你住邊而去邊間醫院冇得揀?
可否去公立產檢然後去私家生呢?
定係去私家生係成個PACKAGE有產檢?

大宅

April_B 發表於 18-8-2 04:05
點解?
會唔知BB幾時出世, 又好擔心..

開刀麻醉藥真係令我好辛苦
又嘔又攰又震又身痕
開刀出血多d 生完要d時間復原

別墅

回覆樓主

第一胎順產
第二胎催生失敗緊急開刀

順產隔6小時可以早落床
開刀就約18小時可落床

因為開刀比既止痛藥太厲害
基本上落左床好快行動自如

只要你覺得自己身體好
開刀順產都復原快

大宅

April_B 發表於 18-8-2 04:06
點解一定要落床?

係咪醫療規定要落床我就唔肯定
但可以去Bb房抱Bb, 媽媽幾痛都會落床

大宅

April_B 發表於 18-8-2 04:14
可唔可以講下公立VS私家嘅待偶,安排,各樣要考慮嘅野?
公立冇得無痛? 無痛即係打支針果隻定係俾氣你聞?定係 ...

我答你私家部分,我係仁安生的
私家全部產檢另計
初期頭2次就隔1/2星期,睇醫生安排
之後一個月產檢一次
近生就2星期一次
所有化驗/抽血/藥物另計
每次產檢$700-$900蚊,睇唔同醫生,平過$700都有,貴過$1000又有。
如果你睇位醫生在私家醫院/診所都可覆診, 去診所會平啲的
T21/$6500左右, Nifty/$4500左右,結構/$2500左右
入院要醫生費$25000左右,加醫院收費,兒科費
無特別順利出院埋單$7/8萬
整個生B費用$11/2萬走唔甩
但整個過程安心,keep住可用超聲波睇到Bb生長情況。
住院期間超舒服,我開刀頭10幾個鐘瞓床,定時有護士學生幫你換m巾,仲清潔得好乾淨
大房4床都有2廁所,好乾淨。內面有沖涼位,我果時隔壁床位媽媽真係有去沖身
政府產檢我有去,除左度頸皮&照結構(如果政府有安排俾你,好多媽媽都係自費出去照),其餘檢查都係健康院用拉尺度肚計Bb size
如果平,一定係政府,$100搞掂晒所有野
但現在太多醫療事故
好幸運地有Bb, 陀足40星期,我唔想臨門一腳有咩意外
令Bb/媽媽受苦
最驚係啲事故令Bb一世受苦
政府/私家都係好個人選擇
JM好孕

首頁

尾頁

跳至