果皮曰間晒太陽,晚上吹冷氣,可以嗎?

ansonbbb
|
費事曰曰收落個罐,可以甘做嗎?謝謝
kck811
|
果皮要放入罐陳化 ,長期暴露空氣中達不到陳化就失去藥用價值.
nvxrmn
|
ansonbbb 發表於 18-7-31 17:19
No Good La ~
5R2H
|
入左箱就等年尾再翻晒
油麥麥
|
聽聞陳皮曬得唔啱,補藥變毒藥!
陳皮晚間一定要收好,入冬不能曬,曬陳皮好一門專業學問又好多規矩
wcpcelia    發表於 18-8-1 10:16
20150618bb
|

算死草
|

秋天晒好就入樽直到食用時先攞出黎,唔會再晒。
5R2H
|
好奇問點解係呢個時候晒陳皮?我清明後已經翻晒好,依家入晒箱唔拎出來
森永牛乳
|
夜晚涼冷氣
Poyau
|
kck811 發表於 18-7-31 18:10
果皮要放入罐陳化 ,長期暴露空氣中達不到陳化就失去藥用價值.

tsung
|
油麥麥 發表於 18-7-31 19:00
陳皮晚間一定要收好,入冬不能曬,曬陳皮好一門專業學問又好多規矩 :funny ...

藍寶石公主
|
油麥麥 發表於 18-7-31 19:00
陳皮晚間一定要收好,入冬不能曬,曬陳皮好一門專業學問又好多規矩 :funny ...

可唔可以分享下有乜規矩?
Tiffany2
|
好想知多啲曬陳皮嘅知識。
sangria
|
我罐陳皮有d霉喎,而家攞出嚟曬ok?
spikenard
|
sangria 發表於 18-7-31 23:24
我罐陳皮有d霉喎,而家攞出嚟曬ok?

要睇你的霉是綠色定白色,綠色唔要得,好多人覺得浪費唔捨得,攞去晒1晒就冇事,實質綠色霉有致癌物
sangria
|
spikenard 發表於 18-7-31 23:37
要睇你的霉是綠色定白色,綠色唔要得,好多人覺得浪費唔捨得,攞去晒1晒就冇事,實質綠色霉有致癌物
...

好似係綠綠地真係 聽日影張相上嚟請教
sangria
|
spikenard 發表於 18-7-31 23:37
...

有少少好似綠色,right?

附件: 你需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊
spikenard
|
sangria 發表於 18-8-1 10:06
有少少好似綠色,right?

綠色嗰舊唔要,話晒自己食別慳這1塊,鋪頭就真係晒1晒比顧客食,冇良心
sangria
|
spikenard 發表於 18-8-1 10:49
綠色嗰舊唔要,話晒自己食別慳這1塊,鋪頭就真係晒1晒比顧客食,冇良心
...

嘩我唔肯定好似塊塊都有d綠
spikenard
|
sangria 發表於 18-8-1 10:52
嘩我唔肯定好似塊塊都有d綠

你未乾透放係樽