跳至

首頁

尾頁

大宅

我想知會唔會有一本書俾小朋友返屋企溫習左線?還是每日教完才有工作紙?

因為我小朋友吸收能力好慢,所以想俾佢係屋企溫習左先,然之後先再去

男爵府

回覆樓主

如果你想讀呢間,你要有心理準備問野要好耐先回覆,無上堂報告,唔知小朋友上堂表現

大宅

jenny10 發表於 18-8-3 11:56
如果你想讀呢間,你要有心理準備問野要好耐先回覆,無上堂報告,唔知小朋友上堂表現
...

但係好唔好架?

男爵府

catherine13 發表於 18-8-3 14:38
但係好唔好架?

暫時只係覺得平,同最好用巴藉老師,因中藉老師可能全堂會用廣東話上堂

大宅

jenny10 發表於 18-8-3 15:41
暫時只係覺得平,同最好用巴藉老師,因中藉老師可能全堂會用廣東話上堂
...

有得要求外國老師定香港老師?
有冇英國老師?

男爵府

catherine13 發表於 18-8-3 16:15
有得要求外國老師定香港老師?
有冇英國老師?

未見過有英或美藉

大宅

jenny10 發表於 18-8-3 16:17
未見過有英或美藉

佢係咪$150 ,一個半鐘?

男爵府

catherine13 發表於 18-8-3 18:41
佢係咪$150 ,一個半鐘?

唔係,聽說加價了,如再加價應該轉其他地方學了

男爵府

jenny10 發表於 18-8-14 11:08
唔係,聽說加價了,如再加價應該轉其他地方學了

除左kids 仲有邊間好。
呢間排佐好耐了

複式洋房

jenny10 發表於 18-8-3 15:41
...

請問小朋友係上phonics 定cambridge? 學左幾耐?

大宅

shanshan925 發表於 18-8-15 10:32
請問小朋友係上phonics 定cambridge? 學左幾耐?

其實佢地phonics如何?

男爵府

好媽媽勳章

回覆 catherine13 的帖子

我撞過嘅老師都係全英上堂, 撞過嘅ABC未必識廣東話, 見過一個香港藉喺大學讀緊, 可能星期六日或暑假至見, 同埋係教細嘅, 我估未至於全中.

我諗睇小朋友學咩嘢, WORKSHEET多數堂上派, 亦有時會一次過派埋下一堂, 或有少少功課(如果係考試嘅COURSE).

FOR幼稚園嘅有Jolly Phonics, 劍橋(Starters/Movers/Flyers), 視乎小朋友自己pickup得快唔快. 真係見過有幼稚園生學Flyers, 仲要錯得好少.

除咗劍橋外, 有Trinity 嘅 GESE, 以前有上過Trinity Drama, 唔知而家仲有冇.

上小學後有Grammar (包括Writing), 劍橋嘅KET/PET, 考完後可以繼續學FCE. 我暫時未見到有IELTS, 嚟緊FCE嘅人考完就應該輪到IELTS.

同枱食飯, 各自修行. 越細開始越好, 因為細細個冇咁分母語外語, 唔駛逐個逐個解釋 You + are/ He + is ...
有咗母語區分後, 一唔明就閂門唔理唔聽容易抗拒. 例如:BB Nursery一落堂一聽倒tidy up, 就一個二個爭住執玩具, 冇BB會理tidy同up有咩嘢關係, 當母語咁放喺大腦度.

我嗰個讀得開心, 冇乜功課壓力, 考得寫得講得, 乎復何求.

複式洋房

sensei 發表於 18-8-20 16:41
回覆 catherine13 的帖子

我撞過嘅老師都係全英上堂, 撞過嘅ABC未必識廣東話, 見過一個香港藉喺大學讀緊, ...

請問你嘅小朋友上左小學仲有冇上?

男爵府

好媽媽勳章

回覆 shanshan925 的帖子

有, 預備中一升學, 要學好啲會話, 同埋考晒必須嘅公開試.

語言嘅嘢, 學前啲冇壞, 到學校教時心領神會, 加深印象. 上升中學會得心應手.

最好嘅唔係雞精班, 唔駛死谷. 見過同學仔初小時要3個月課程學嚟考movers, 喺柏麗其他地方學, 一個grammar, 一兩版滿滿同類型題目幾十條, 見倒都驚, 咁操法. 不過各施各法, 有啲家長要結果, 各取所好.

複式洋房

sensei 發表於 18-8-21 12:28
回覆 shanshan925 的帖子

有, 預備中一升學, 要學好啲會話, 同埋考晒必須嘅公開試.

咁小朋友喺學緊grammar 同cambridge?

男爵府

好媽媽勳章

shanshan925 發表於 18-8-21 18:29
咁小朋友喺學緊grammar 同cambridge?

係,grammar係包括writing

複式洋房

sensei 發表於 18-8-24 06:48
係,grammar係包括writing

多謝分享,咁幾好喎

大宅

回覆樓主

佢最後俾咗phonics 同埋starter
我最後都報咗後者,因為太平了,試吓都好,遲啲再想彌補下個報告俾大家聽

拼音係因為我讀緊letterland 佢係用jolly phonics 適合我小朋友,所以我冇揀

首頁

尾頁

跳至