懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

別墅

各位陪月及媽媽們,請問大家遇到「早產」既 case會點處理?謝謝!

https://www.babysitter.hk/job/%E6%9E%97%E6%85%A7%E5%84%80hon-ee/

陪月名稱:韓姨姨,真名「林慧X」,約60歲,住觀塘區,自稱有十幾年陪月經驗,湊過超過90BB喎。 話說我老婆早產左兩個月,當我聯絡「韓姨姨」時佢話佢同佢D姊妹全部冇期「唔得閒理」,呢點我都明白,佢亦都話行規係唔會退訂,呢點亦可理解。但請問各陪月姨姨們:

1)如果你地遇到早產case會點處理?因為當我問佢可唔可以抽一兩日幫我太太手時,佢立即話只會跟合約定立既日期行事,絕對唔會喺合約以外的日子過黎。

2BB入左NICU,媽媽已經夠晒擔心,我問陪月可唔可以打個電話問候一下太太,講解下注意事項呀、適合既食譜等等,雖然我明白佢當時照顧緊另一個媽媽,但係咪忙到一個幾分鐘既call都冇時間打呢?

3) BB出院後問佢可唔可以喺合約期內上黎教下媽媽同工人姐姐,但佢話唔得因為唔啱「行規」,一黎就要黎晒整個合約期果個月。

成件事喺法律上坦白講我覺得絕對冇問題,但其實「行規」究竟係點呢,想大家比D意見。一般陪月遇到咁既情況會唔會都係咁樣處理,定係因為我地係新手父母所以俾佢恰?謝謝!

韓姨姨聯絡電話: 9618 xxxx

大宅

行規咪係佢自己定㗎囉!

大宅

回覆 ktlderek 的帖子

類似情況,聞說係陪月X站亦經常出現.

最後產生一個不成文規定, 好o既陪月員預產期前後大慨預留10日SPARE TIME,
逾期殺訂.......唔好o既預留7日.

**合約應該有定明等候期

至於你太太早產左兩個月, 相信有關陪月員自己都仲有客接緊,
殺訂都吹佢唔脹........我又唔覺得佢係黑陪月.

殺得你訂,都唔洗指意任何後續服務

如果條氣唔順, 可以去小額錢債告佢.追討訂金
不過,相信有關陪月同樣用民事告返你誹謗.

別墅

回覆 muitse2013 的帖子

問題係當我叫佢跟返本來已預留左個期,過黎一兩日幫手教下媽媽同工人姐姐時佢話唔得,要黎的話一定要黎晒成個月,因為「訂金是在完成整個合約期後在月薪內扣除,但未能完成合約或只工作幾天,訂金是不能扣除或退回,需要另行支付薪金」。
殺訂呢個point我明白,但根據佢咁講即係就算我叫佢只係黎幾日、又或者幾日後我決定要炒左佢都要再喺訂金以外另外出糧?呢啲係咪又係陪月既「行規」呢?

子爵府

ktlderek 發表於 18-8-3 22:53

問題係當我叫佢跟返本來已預留左個期,過黎一兩日幫手教下媽媽同工人姐姐時佢話唔 ...

其實唔係行規,係簽左嘅合約點寫。
佢係有點感覺不近人情但不覺得是黑陪月

別墅

回覆 musiccisum 的帖子

問題係合約裏面根本無寫「訂金是在完成整個合約期後在月薪內扣除,但未能完成合約或只工作幾天,訂金是不能扣除或退回,需要另行支付薪金」呢一句。但佢聲稱呢啲係「行規」,Whatsapp我話若我唔同意就唔會喺合約期內過黎咁話。
即係咁,假設佢按原定日期黎工作,但喺頭七日試用期內我決定炒佢,佢既意思係除左本來兩成訂金殺訂外,我重要另外出返果七日糧俾佢,呢啲係咪又係「行規」呢?

大宅

ktlderek 發表於 18-8-3 22:53

問題係當我叫佢跟返本來已預留左個期,過黎一兩日幫手教下媽媽同工人姐姐時佢話唔 ...

唔理乜嘢行規,一切按合約行事。
我冇睇過你地份約,但按照你咁講,呢份約主要都係保障陪月員多d。

anyway, 合約內容係點,只有你同有關陪月員至知,如果冇條文註明可以殺定,你可以同有關陪月再講多次叫佢回水,否則小額錢債見,ok.
但一定要完全睇清楚份合約,否則嘥Q氣。

大宅

musiccisum 發表於 18-8-7 00:32
其實唔係行規,係簽左嘅合約點寫。
佢係有點感覺不近人情但不覺得是黑陪月
...

一切都視乎合約內容,我同你都冇睇過份約,實際上冇法判斷。

別墅

已徵詢緊法律意見!謝謝!
原來呢度另一位媽媽都係受害人!

https://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=21446623&extra=page%3D4

洋房

ktlderek 發表於 18-7-31 20:33
各位陪月及媽媽們,請問大家遇到「早產」既 case會點處理?謝謝!
https://www.babysitter.hk/job/%E6%9E%9 ...

睇完真心吾覺佢有問題,你係早左2個月,除非你係合約時間內叫佢番工,佢殺訂係味應該你話吾需要佢服務?

別墅

回覆 OMGYOYO 的帖子

我就係叫佢合約定明果個期黎,佢唔肯!

洋房

ktlderek 發表於 18-8-10 08:44

我就係叫佢合約定明果個期黎,佢唔肯!

咁就應該係你殺佢訂至岩
因為係簽約期內你繼續用佢無講話吾用
而佢話吾到係佢問題!

洋房

OMGYOYO 發表於 18-8-10 10:42
咁就應該係你殺佢訂至岩
因為係簽約期內你繼續用佢無講話吾用
而佢話吾到係佢問題!

介吾介意影份約上黎?你影完入電話,用電話圖筆擦晒資料 幫你睇睇

別墅

無用的!你冇佢地址點追佢?就算你想去告佢,小額錢債都唔會受理因為無地址送唔到傳票!

洋房

ktlderek 發表於 18-8-10 15:54

無用的!你冇佢地址點追佢?就算你想去告佢,小額錢債都唔會受理因為無地址送唔到傳 ...

下你無拎佢身分證副本架咩??
仲有佢住址證明
見工都要填from啦

別墅

睇過佢身份証但無留copy,問佢地址佢死都唔肯俾!
當時諗住朋友介紹應該無問題,信晒佢點知瀨晒野!

洋房

ktlderek 發表於 18-8-10 16:18

睇過佢身份証但無留copy,問佢地址佢死都唔肯俾!

有電話就得 報警炸騙

別墅

問過,差佬話係勞資糾紛,屬民事性質唔會理!

大宅

回覆樓主

就咁睇就唔覺得佢係黑陪月。

你需要佢跟合約期間哩,一係照出人工俾佢。因為你都賠佢訂,即你單方面決定唔跟約了,咁無左約,但要佢上哩你度,係要再重新傾約。

佢都有權接唔接新約...所以只可以話佢跟足約哩做,可能不近人情,但唔係錯

別墅

kevama 發表於 18-8-11 10:58
就咁睇就唔覺得佢係黑陪月。

你需要佢跟合約期間哩,一係照出人工俾佢。因為你都賠佢訂,即你單方面決定唔 ...

唔好意思,我諗你誤會左。由始至終我都冇叫佢唔駛黎,只係佢以為我太太早產就即係唔再需要佢既服務,自行攞晒成份訂金當我地「撻訂」。

到合約期生效之前我叫佢過黎幫手,佢又諸多藉口,最後更加唔聽我電話!

首頁

尾頁

跳至