19個月BB淨係識講爸爸?

懶懶媽
|
BB19個月大都淨係識講爸爸呢個字/發呢個音剛去完健康完姑娘話唔合格
足兩歲要再返去check

有冇BB都係咁?
hamsterma
|
懶懶媽 發表於 18-7-31 20:58
BB19個月大都淨係識講爸爸呢個字/發呢個音剛去完健康完姑娘話唔合格

我b都好遲先識講嘢,依家大大下都好多識講,多滴教下佢
haha748494
|
多D同BB溝通,同BB同小朋友玩。
我要做媽媽
|
平時多D鍛鍊下佢喇,真係要不斷重複咁講架。BB學嘢好快架,加油
RubyYu07
|
多引導佢主動開口講嘢!有D小朋友懶得開口而唔係發育緩慢。
海綿肚仔專家@牛欄牌
|
Hello 懶懶媽, 小朋友學語言發展人人唔同架。建議爸爸媽媽平時多d同小朋友傾計/講故事/唱兒歌, 用誇張嘅口型,等佢可以模仿您講話,同差唔多年紀而說話較叻嘅小朋友一齊玩, 都有助小朋友學講話架。
懶懶媽
|

我係在職媽媽每晚返到屋企已經不停講、不停問、唱兒歌、講故事、唱遊全部做足平日公公婆婆湊B都千叮萬囑過盡量多啲同BB傾計(公公婆婆都好俾心機教)
仲同BB報埋play groups等佢多啲機會接觸其他B
但佢偏偏就唔肯開口
一味只係爸爸爸爸爸⋯
要嘅嘢就靠手指指同吖吖吖⋯
我都唔知仲可以點

bchuma
|

我仔3歲未識語言表達,翻幼稚園之後話多到停不下來
懶懶媽
|
bchuma 發表於 18-8-5 22:51
我仔3歲未識語言表達,翻幼稚園之後話多到停不下來

健康院啲姑娘話兩歲返嚟就要講句子喇(我唔知係真嘅定姑娘嚇我???)
話BB而家咁實追唔到進度要我返去好好幫BB練習好頭痛
你之前有冇俾姑娘閙呀?
bchuma
|
懶懶媽 發表於 18-8-6 21:27
健康院啲姑娘話兩歲返嚟就要講句子喇(我唔知係真嘅定姑娘嚇我???)
話BB而家咁實追唔到進度要我返去好好 ...

我個仔3歲都未識句子,無話句子啦,問距好唔好都唔識答,好定唔好,靜識講兩個字,黑媽媽,落雨,吃飯,咁。 當時醫院叫去干預咯,我無去,我都有擔心過,仲想辭工翻去教距,後來3歲翻左幼稚園,而家話多到不得了,日日都係距把聲,好煩⋯⋯ 以前係麻麻湊可能少交流導致唔識講嘢,翻幼稚園後,好多小朋友可以模仿,我可以feel到我個仔好努力咁模仿人講嘢,之後自己作用,而家一日俾一日叻,最近學我同爸爸講野添⋯⋯ 準備識吵架咯⋯⋯ 姑娘鬧係其次,有條件提早送幼稚園咯
bchuma
|
懶懶媽 發表於 18-8-6 21:27
話BB而家咁實追唔到進度要我返去好好 ...

我仲想講,姑娘手上只係一個標準,並唔係個個小朋友可以達到呢個標準先叫正常,每個小朋友發育有差異,早點遲點都正常!
懶懶媽
|
bchuma 發表於 18-8-6 22:58
我個仔3歲都未識句子,無話句子啦,問距好唔好都唔識答,好定唔好,靜識講兩個字,黑媽媽,落雨,吃飯,咁 ...

我都諗緊報唔報N班好
sammiso
|
BB多數係先喊爸爸,慢慢先識喊媽媽嘅。