自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

MiuMiuLi 發表於 18-8-3 14:30
頭先試左飛鳥,去中銀存錢機入 500蚊,whatsapp 入數紙,支付寶收款碼,支付寶戶口名,廿分鐘唔洗餘額就見 ...

轉數可以嗎?支付宝既收款碼是不是QR code 上既no. 香港區有飛鳥嗎?

水晶宮

1仔1女 發表於 18-8-3 20:18
咁樣?

係 你已認證

水晶宮

MiuMiuLi 發表於 18-8-3 21:43
我覺得就算搵客服都未必準備答到你,大陸身份證既戶口客服應該清楚,香港人開既戶口都唔知算乜類別 !? 好 ...

有jm講過用大陸戶口開嘅支付寶,係澳門同泰國用到,希望遲啲香港人嘅大陸支付寶可以多啲地方用到啦

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

HLDMaMa 發表於 18-8-3 21:54
轉數可以嗎?支付宝既收款碼是不是QR code 上既no. 香港區有飛鳥嗎?

支付寶既收款qr code囉!

放下自在

公爵府

我都係第一次用,轉帳唔知佢得唔得 ?? 你 whatsapp 問佢攞銀行戶口果陣,順便問下佢,支付寶收款碼喺主頁上面,cap 左落黎連入數紙支付寶戶口名,3樣野 whatsapp 比佢,佢入完會 send 返個入左數既圖比你~

支付寶個收款碼

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

MiuMiuLi 發表於 18-8-3 14:30
頭先試左飛鳥,去中銀存錢機入 500蚊,whatsapp 入數紙,支付寶收款碼,支付寶戶口名,廿分鐘唔洗餘額就見 ...

的確係好方便 我用完都第一時間分享! 不過之前我見佢個rate係靚過街果d找換店架! 不過近期可能郁得勁, 街rate又高d喎!如果入得多都要計下數, 邊個抵!
放下自在

水晶宮

jm話可以轉數,收款碼cap呢到

公爵府

ddkaka 發表於 18-8-3 21:59
有jm講過用大陸戶口開嘅支付寶,係澳門同泰國用到,希望遲啲香港人嘅大陸支付寶可以多啲地方用到啦
...

暫時知 BK 呢度有兩位 JM 既人仔支付寶,同一般香港人戶口唔一樣,佢地係香港人證件登記,但係有大陸身份證戶口待遇,可以喺其他國家用得到~我試過請其中一位 JM 測試,喺人仔支付寶入面攞香港既屈臣氏,莎莎果 D 優惠券,佢係攞到,其實香港人登記既支付寶戶口正常係攞唔到~

所以香港戶口喺大陸以外地方用唔用到,如果有幾個人確認就比較隱陣 ~

公爵府

cattz288 發表於 18-8-3 22:06
的確係好方便 我用完都第一時間分享! 不過之前我見佢個rate係靚過街果d找換店架! 不過近期 ...

我元朗呢邊找換店 30蚊 ,應該都係飛鳥著數,希望遲下多左人去充值,會多 D 找換店免手續費

侯爵府

ddkaka 發表於 18-8-3 21:55
係 你已認證

其實我無send 過任何身份証回鄉咭,或者綁大陸戶口

水晶宮

MiuMiuLi 發表於 18-8-3 22:03
我都係第一次用,轉帳唔知佢得唔得 ?? 你 whatsapp 問佢攞銀行戶口果陣,順便問下佢,支付寶收款碼喺主頁 ...

是不是橙色部份的正名和户口号碼,再加付款的QR code 和入數紙whatsapp 俾佢。

水晶宮

1仔1女 發表於 18-8-3 22:22
其實我無send 過任何身份証回鄉咭,或者綁大陸戶口

唔知呢,佢話你已認就已認啦

侯爵府

ddkaka 發表於 18-8-3 22:28
唔知呢,佢話你已認就已認啦

咁上限係咪終身1000?

公爵府

HLDMaMa 發表於 18-8-3 22:25
是不是橙色部份的正名和户口号碼,再加付款的QR code 和入數紙whatsapp 俾佢。

...

你再禁一下你橙色果個位,會轉另一個畫面,第二行 “身份認證” 果個名就係,正常應該係你真實姓名~

大宅

回覆樓主

我都想搭單問係咪一定要返大陸搵銀行幫手綁定架?本身有大陸工商戶口架...唔知點解佢話我登記名唔啱

水晶宮

1仔1女 發表於 18-8-3 22:32
咁上限係咪終身1000?

唔知呀,照用啦 用到佢唔比你用先算,到時餘額啲錢最多咪轉比朋友,唔會冇咗啲錢就得啦,我聽日去深圳,我會叫個綁信用卡開通大陸錢包嘅朋友,一次過用過一千蚊,睇下佢用唔用到。
另外其實開埋大陸支付寶都好,微信唔得都仲有支付寶可用。

侯爵府

ddkaka 發表於 18-8-3 22:41
唔知呀,照用啦 用到佢唔比你用先算,到時餘額啲錢最多咪轉比朋友,唔會冇咗啲錢就得啦,我聽日去深圳,我 ...

我有大陸支付寶,早幾日第一次奉獻左俾小米,買小愛同學

水晶宮

1仔1女 發表於 18-8-3 22:44
我有大陸支付寶,早幾日第一次奉獻左俾小米,買小愛同學

小愛同學好玩

公爵府

ddkaka 發表於 18-8-3 22:41
唔知呀,照用啦 用到佢唔比你用先算,到時餘額啲錢最多咪轉比朋友,唔會冇咗啲錢就得啦,我聽日去深圳,我 ...

呢個簡直超級無敵好提議 ,用晒佢 1000蚊既額,睇下佢再用唔用到 ,但係你咁樣做,會唔會有危險

水晶宮

MiuMiuLi 發表於 18-8-3 22:58
呢個簡直超級無敵好提議 ,用晒佢 1000蚊既額,睇下佢再用唔用到 ,但係你咁樣做,會唔會 ...

唔駛驚,問題到咗再諗辦法解決,實有解法的

首頁

尾頁

跳至