單親天地

跳至

首頁

尾頁

大宅

mm168mm 發表於 18-8-4 16:23
回覆 Bibibut 的帖子

真係大人都難接受,我都係無奈的接受。

凡事總會有希望,苦的日子總會過去...
我老公喺識我之前都有類似遭遇,佢前妻出去有男人,攪到成日唔喺屋企瞓,出左外面過夜,每日只會日頭時段湊住個仔,一到夜晚我老公收工返屋企時,佢前妻就會自己出街,直到第二朝早先會返嚟,之後我老公決定同佢離婚,基於佢前妻係主婦冇收入,所以分開後佢前妻d貸款和卡數冇錢找,佢就將啲數賴落我老公身上,要我老公幫佢填筆數,點知法庭偏向幫女士,要我老公幫佢哽左筆數!
佢前妻仲好意思周圍同人數臭我老公對佢點唔好,所以有時有d嘢...自己對得住天地良心,就算啦!好好同自己個小朋友...重新開始過新生活啦,時間可以沖淡一切

大宅

vanessachan_312 發表於 18-9-20 14:07
咪就係你成日嫌你老婆又肥又矮⋯你自己都應該檢討下自己點對人啦,跟左你咁耐生埋仔都走,你對佢好好咩?
...

https://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=20214409
你自己都係去勾三搭四攪人老公,你又好好咩

大宅

mm168mm 發表於 18-9-20 15:35
回覆 vanessachan_312 的帖子

我在仔女同學媽咪中係點就唔知,但果班姨姨係咁鬧我前妻,

加油啦當對的時間遇上對的人,你的命運就會從此改變㗎啦⋯⋯
我和現任老公都是離過婚的人,但我們彼此相遇,可能大家都係有經歷嘅人,所以大家都好清楚彼此間想要一個怎樣的家庭,我都好感恩,因為結識了現任先生,佢將我嘅命運從此改寫,所以凡事總有希望,首先要好好照顧自己嘅小朋友,緣份要到的時候,你就能夠可以輕易d淡忘過去的傷痛架喇!

大宅

回覆 Yutaki 的帖子

嗯謝謝你鼓勵,
我會振作起來的。

大宅

糖糖_水晶 發表於 18-8-9 09:16
你好,我都好理解大人既事,影響最大係小朋友,我現在都面對咁呢個問題,女各得如果佢聽話,爸媽就吾會吵 ...

你都未算最慘我前夫當初...我仔一出世佢就走左去,一蚊都冇拎過出嚟養仔,到個仔考幼稚園前俾我撞返佢,基於我唔想仔仔入學冇爸爸,怕仔仔會俾人恰,所以當時問我前夫會否考慮復合,佢之後搬返嚟同我一齊住,但屋企全部開支,包括個仔的開支,佢一蚊都冇拎過返屋企都算喇,個仔d野佢完全冇理,佢d收入佢全數自己袋起。
收工返到屋企,個仔走去搵佢陪,佢就嫌個仔煩...不停打個仔,之後仲要俾我發現佢喺出面周街借錢,借借埋埋都唔少錢...

大宅

總共3次,每次起碼借20萬最嬲係借左又冇本事找數,要我吓吓幫佢哽,中途仲要喺出面一次又一次咁去滾,每次俾我發現佢玩女人,我話要離婚佢就對我動粗,最後我真係忍佢唔到出面有女人,我就決定離婚,佢臨分開時仲好串咁話「家陣筆數你咩左,我睇你點死」
幸好最慘的日子已捱過所以雨過後總會有天晴的日子

用戶要求終止服務

Yutaki 發表於 18-9-20 17:24
總共3次,每次起碼借20萬最嬲係借左又冇本事找數,要我吓吓幫佢哽,中途仲要喺出面一次又一次咁去滾,每次 ...

乜你好好咩?你而家咪一樣係度唱你前夫同你老公個前妻⋯點知你係咪有心生多幾個令你老公唔俾贍養費?你可以講我就唔講得?

用戶要求終止服務

mm168mm 發表於 18-9-20 15:35

我在仔女同學媽咪中係點就唔知,但果班姨姨係咁鬧我前妻,

咁點解你唔同你老婆私下解決?要俾果班姨姨鬧佢?你自己講你老婆又肥又矮無人要,平時都咁樣同佢講?你有無尊重佢?

大宅

vanessachan_312 發表於 18-9-20 18:23
乜你好好咩?你而家咪一樣係度唱你前夫同你老公個前妻⋯點知你係咪有心生多幾個令你老公唔俾贍養費?你可 ...

你鐘意咪慢慢講囉⋯⋯
我唔係要數d乜,而係我想同所有人講,最慘的時刻,總會過去的,撐過後就會天晴,我和我老公都係一個好例子,所以要努力撐過!
就唔係你諗到將是非黑白顛倒咁嚟講,不過問心...你本身就有問題,所以諗乜都唔正常都係預料中的事

大宅

vanessachan_312 發表於 18-9-20 18:23
乜你好好咩?你而家咪一樣係度唱你前夫同你老公個前妻⋯點知你係咪有心生多幾個令你老公唔俾贍養費?你可 ...

你覺得自己勾佬背叛老公冇問題?你覺得破壞人家庭又冇問題?你覺得老公唔原諒係佢問題?
不如你喺呢道問吓人啦!你之前開post講都俾人鬧唔少啦⋯⋯未俾人噴夠?

大宅

仲有...我同現任生小朋友要佢前妻批准架生夠一打都仲得呀⋯⋯去法官道告我囉,原來再婚就唔可以生仔架!仲有呀,唔知頭唔知路就咪亂9up,係佢前妻自己講唔洗贍養費架,唔係我老公唔俾...家陣每月都俾足「小朋友生活費」佢,冇欠過佢一蚊囉!難道離過婚就唔可以再生小朋友架,on居冇男人想同你生,係因為你水性楊花,但唔代表我老公唔同我生得bb囉!
你俾人飛左都唔反省吓,仲周圍話人...唔怪之得你老公話你唔配做人老婆,唔配做人阿媽啦,佢講得一d都冇錯!

大宅

首先,你要知道果個男人細我前妻12歲,我前妻又肥又矮,
明眼人一睇就知為咗呃我前妻的錢而來,
果班姨姨見到唔對路已經鬧我前妻。
而家果個男人,錢得手就唔見人(我女講的)。
我由廿幾年前識佢到現在,
未鬧過佢,
我同佢一心一意為頭家。

大宅

vanessachan_312 發表於 18-9-20 18:25
咁點解你唔同你老婆私下解決?要俾果班姨姨鬧佢?你自己講你老婆又肥又矮無人要,平時都咁樣同佢講?你有 ...

樓主已經提過自己可能都有美中不足的地方,但都並不代表是對方「出軌的理由」,如若覺得對方有所不是,應向對方用一個正確的方式去表達,並不是要「勾佬」囉!如果雙方真係唔夾咪提出分開囉,冇必要急住搵男人急到咁樣囉,點解唔去左攪離婚手續才展開新關係吖!一日雙方未去法庭遞表申請離婚,一日就唔應該開始另一段關係。

大宅

你3次加埋最少還咗60萬,我估我前妻亦比人呃咗幾十萬,
雖然話錢財身外物,
但都好心痛。

大宅

啱,我千錯萬錯都好,
佢都唔應去勾佬,
最多就離婚,
呢D係夫妻間的底線、紅線。

大宅

mm168mm 發表於 18-9-20 20:33

你3次加埋最少還咗60萬,我估我前妻亦比人呃咗幾十萬,

都係架不過鬼叫係自己老公呃咩⋯⋯都冇辦法
信錯人囉!

大宅

mm168mm 發表於 18-9-20 20:37

啱,我千錯萬錯都好,

絕對贊同

用戶要求終止服務

Yutaki 發表於 18-9-20 18:32
你覺得自己勾佬背叛老公冇問題?你覺得破壞人家庭又冇問題?你覺得老公唔原諒係佢問題?
不如你喺呢道問吓 ...

彼此彼此。而且我講事實,前妻小朋友都要生活,你生多幾多個都一樣,係會影響到佢果邊生活費,女人離婚更加要保障自己,有咩問題?

用戶要求終止服務

mm168mm 發表於 18-9-20 18:59

首先,你要知道果個男人細我前妻12歲,我前妻又肥又矮,

一齊走過咁多個年頭,我相信珍惜與否只有你地知道,希望你可以搵到你的幸福

大宅

嗯,多謝你鼓勵。

首頁

尾頁

跳至