自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

回覆樓主:

好複雜,諗咗好耐都唔明佢點樣實行, 唔知自己應該點樣做去配合

子爵府

減齡達人勳章 畀面勳章

silvergirl 發表於 18-8-1 00:15
我都唔明要俾「歐」獨家收,重要政府同佢sign 咗contract,又每年收成2億公帑!!
...

我早兩日睇都市閒情有詳細講的,其實唔係只有一間收,只係”歐”係比較大眾認識,同埋佢係比較大形, 覆蓋範圍大啲啫

其有其他幾間的

子爵府

減齡達人勳章 畀面勳章

purple_b 發表於 18-7-31 23:54
我岩岩訂左部雪櫃, 下星期送來, 但舖頭說如要佢掉舊果部, 我要比多 $100 喎

其實環保署都有講過,會唔會將收費轉比消費者,係一個商業決定,環保署係唔會干涉的,

子爵府

減齡達人勳章 畀面勳章

oceandeepsea 發表於 18-7-31 23:45
即係回收費係跟新機,定係用黎清走舊機,好似講到好複雜

其實簡單講,”回收費”係比商戶睇的,我們係消費者,商戶係”有權”將呢個收費轉嫁比消費者,但亦有”良心企業”係自行負擔費用的

子爵府

減齡達人勳章 畀面勳章

oceandeepsea 發表於 18-7-31 23:44
請問回收費既費用係用黎清走即時舊果部雪櫃,定係依家新買果部,五年後唔要,都可以免費清走
...

現在嘅回收費,係講緊今日開始的未出售四電一腦,
你今日買時,已有回收費的,就算你聽日掉,都已經係比左回收費(係商戶比左,唔係你比)

子爵府

回覆樓主:

咁如果我無買新機, 但有舊既電腦及printer想回收, 係咪都係交比回收組織接收就可以? 謝謝

子爵府

減齡達人勳章 畀面勳章

回覆樓主:

其實而家”四電一腦”大家都仲係可以掉落街的(當然係指指定嘅垃圾站啦),只係收垃圾嘅只可以送去環保署指定嘅某幾間回收商,
回收費用呢個收費,係比商戶用嘅,佢每一件”四電一腦”都必須比左錢先可以出售的,我地消費者買時,其實係唔關我地事嫁,只係如果要比回收商,一定要交比指定回收商,同埋商戶係有責任幫助市民安排回收舊機咋

子爵府

減齡達人勳章 畀面勳章

牛牛bb 發表於 18-8-1 01:59
咁如果我無買新機, 但有舊既電腦及printer想回收, 係咪都係交比回收組織接收就可以? 謝謝
...

要交比指定個幾間回收商

男爵府

畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

~緣~ 發表於 18-8-1 01:47
好複雜,諗咗好耐都唔明佢點樣實行, 唔知自己應該點樣做去配合

最簡單來講就係買一件新電器,可以免費叫舖頭幫你回收一件舊電器,其他問題舖頭有責任解答你。

子爵府

orangee 發表於 18-8-1 02:20
最簡單來講就係買一件新電器,可以免費叫舖頭幫你回收一件舊電器,其他問題舖頭有責任解答你。
...

哦~ 咁如果我要買個打印機但係本身屋企冇打印機咁我買打印機係咪可以平啲?

男爵府

牛牛bb 發表於 18-8-1 01:59
...

你買一部新電腦,只會安排上門收一部舊電腦,printer唔會幫你收。收集條款係咁規定。但我見到歐綠保有d區域回收中心既,你可能要自行送去。具體如何操作抱歉我都未了解過。

男爵府

~緣~ 發表於 18-8-1 02:21
哦~ 咁如果我要買個打印機但係本身屋企冇打印機咁我買打印機係咪可以平啲?
...

哈哈,絕對唔會,舖頭唔會買冇徵費的貨品比你,咁算犯法。

子爵府

gigi19810326 發表於 18-8-1 02:07
要交比指定個幾間回收商

thx thx

子爵府

orangee 發表於 18-8-1 02:25
你買一部新電腦,只會安排上門收一部舊電腦,printer唔會幫你收。收集條款係咁規定。但我見到歐綠保有d區 ...

thx thx

子爵府

orangee 發表於 18-8-1 02:26
哈哈,絕對唔會,舖頭唔會買冇徵費的貨品比你,咁算犯法。

子爵府

減齡達人勳章 畀面勳章

~緣~ 發表於 18-8-1 02:21
...

個回收費唔係商戶收你的,而係政府收商戶的

子爵府

gigi19810326 發表於 18-8-1 02:42
個回收費唔係商戶收你的,而係政府收商戶的

其實我都知自己蠢㗎啦

男爵府

gigi19810326 發表於 18-8-1 01:49
我早兩日睇都市閒情有詳細講的,其實唔係只有一間收,只係”歐”係比較大眾認識,同埋佢係比較大形, 覆蓋 ...

這是環保局資料小冊子,條款睇圖,當場提供表格的也只有歐綠保一間,其實我懷疑佢係未唯一指定收集者而其他只是非指定收集者

珊瑚宮

虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章

回覆樓主:

聽左你地講,即係買一清一,回收費就係即時清走既費用,如果只買,唔使清,回收費就硬食,即係要比多d錢,但無任何服務比你

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 親子王國15週年勳章

purple_b 發表於 18-7-31 23:54
我岩岩訂左部雪櫃, 下星期送來, 但舖頭說如要佢掉舊果部, 我要比多 $100 喎

我8月1日前清走
都要額外收費

首頁

尾頁

跳至