「你識講,但係你唔識寫又唔識睇,咁你咪好蠢?」

1998Ruby1998
|
我親戚一家英國華僑,全家都係識講唔識寫、睇。黎香港搭的士返酒店發生一段幾搞笑嘅對話。
司機(司):「去邊吖?」

親戚(親):「去中東(其實係「尖東」)。」

司:「下?中東???!」

親:「係吖,大苑酒店(帝苑酒店)。」

司:「下???!果間執左啦!」

親:「大苑酒店哦?」

司:「(諗左諗)係咪沙田帝苑吖?」

親:「尖沙咀唔係沙田入面哦?」

司:「喔!尖沙咀果間!做乜淨話唔寫低?」

親:「我唔識寫同睇。」

司:「下?但係你又識講?咁你做邊行?」

親:「我普通打工仔(醫生)。」

司:「你識講,但係你唔識寫又唔識睇,咁你咪好蠢?」

親:「都幾架!」

tkop
|
1998Ruby1998 發表於 18-7-31 22:38
我親戚一家英國華僑,全家都係識講唔識寫、睇。黎香港搭的士返酒店發生一段幾搞笑嘅對話。
司機(司):「 ...

使咩識寫呀,語音咪得囉
|

回覆 tkop 的帖子

佢電話冇 data 嘛!語音出唔到。就算用到,佢讀錯曬應該電話都認唔到
jutau
|
我老公嗰邊嘅平軰親友基本上都係識講唔識睇同寫嘅,但香港都搵到食
kc_01k
|
1998Ruby1998 發表於 18-7-31 22:38

意思係有笑點?
littlesister
|

英國做醫生唔識寫唔識睇英文?中醫?

kit2004
|
其實abc講野發音唔同國內人,一聽就聽得出。

個司機甘攪笑既。我夠識講沙華dee cup. 但我唔識寫泰文喎
|
回覆 littlesister 的帖子

司機唔識英文嘛,真係差 d 去左沙田。
littlesister
|
1998Ruby1998 發表於 18-7-31 23:07
回覆 tkop 的帖子

佢電話冇 data 嘛!語音出唔到。就算用到,佢讀錯曬應該電話都認唔到 ...

攞張酒店卡片都唔識?堅蠢囉
ninachu
|

諗起我c6,又係識講唔太識寫同睇(中文),日常用英文,有時講錯音好搞笑
wan_sosin
|
下次叫你親戚記得攞張酒店卡片,就唔洗比人話蠢
newcook
|
我公司大把只識講,唔識睇唔識寫,但人工多我N倍
tsung
|
wan_sosin 發表於 18-7-31 23:21
下次叫你親戚記得攞張酒店卡片,就唔洗比人話蠢

Natalieyuyu
|
有位上司講廣東話似係母語,
但唔識睇同寫,
初初叫外買要讀餐單比佢聽,之後他自己加返英文上去,可自己叫,但轉餐牌要重新做以上step
tansyneko
|
babyangie
|
littlesister 發表於 18-7-31 23:15
英國做醫生唔識寫唔識睇英文?中醫?

講梗識講唔識寫中文呀⋯⋯

wynnehung
|
樓主個親戚夠大方,當司機講笑

我就覺得個司機就「懶醒」,以為寸左個客,根本就係顯得佢的無知
JD930
|
好蠢
小驚
|
我老公都講廣東話講得好叻,不過唔識中文字
次次都要我幫佢讀餐牌
我成日話到 BB 大到開始學中文,佢就可以一齊學
almaly
|
newcook 發表於 18-7-31 23:26
我公司大把只識講,唔識睇唔識寫,但人工多我N倍

非常真。
我以前公司好多ABC、BBC、CBC都有呢D情況。日常廣東話算係可以。但如果我地講廣東話書面語,或者有客電話留言留電話號碼。他們是聽不懂的。