想生BB

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

babybeans 發表於 18-8-1 12:44
可唔可以介紹中醫資料
我都係有內異 試左年半都未得
Thanks~

Pm u ,一齊努力

別墅

回覆 babybeans 的帖子

你地好啊,我本身有線肌瘤、朱古力瘤及卵巢衰退……宜家32……係威記私家做左2次ivf,抽左2次卵,共有4個胚胎。第一次植入Day5一個冇著床,第二次2個Day5成功左但第四週開始流血,第五週冇左。宜家係台灣開始打針,抽卵,抽左3粒卵子,有2個得。醫生有提意抽多次,才做腺肌瘤手術,做完後等4個月才植入。順便打停經針……

別墅

回覆 sweetsnow 的帖子

每次經期勁痛又多血,要食止痛藥

別墅

Sayhellotoyou 發表於 18-8-1 11:54
我剛剛34了,老公35,當年28歲結婚。
差不多30先來努力,當時一努力就得咗,但化學,
之後婦產科檢查,發 ...

今年屬鼠容易有喜,我有2個屬鼠朋友都有左!李亞男同鐘嘉欣都係屬鼠 加油牙!5好放棄祝你好孕!

別墅

可以有緣份 發表於 18-8-1 14:32

你地好啊,我本身有線肌瘤、朱古力瘤及卵巢衰退……宜家32……係威記私家做左2次iv ...

你好啊!我喺香港睇過幾個婦科醫生都話腺肌冇得做手術,可分享台灣的手術資料嗎?有冇話幾大可以做?

加油啊!

別墅

香港冇得做尼個手術,怕有危險。由於打得多排卵針,腺肌瘤會变大……所以做法抽完卵後打停經針,才植入。我宜家係台北榮總度做ivf,李新揚主任。佢話唔可以
全部整走,一定會留下有小小係度……做完休息三至四個月,順便打停經針

複式洋房

sweetsnow 發表於 18-8-1 13:54
加油啊!你喺邊到做ivf?
祝好孕

係沙田威爾斯,揾鐘凱詩醫生

複式洋房

AikoMok 發表於 18-8-1 14:36
今年屬鼠容易有喜,我有2個屬鼠朋友都有左!李亞男同鐘嘉欣都係屬鼠 加油牙!5好放棄祝你好孕!
...

真的嗎?是好大的支持和鼓勵,多謝你

我想生豬仔,由現在到明年4月前都係豬仔!

大家一齊努力吧!

複式洋房

可以有緣份 發表於 18-8-1 16:45

香港冇得做尼個手術,怕有危險。由於打得多排卵針,腺肌瘤會变大……所以做法抽完 ...

你好,加油呀,將來看到bb時,一齊也會覺得值得!
我本身有輕微線肌+內異,做過朱古力。
原本都想放棄,因為知道排卵針令線肌症更嚴重。
但唔想錯過年紀及生豬仔的機會,
所以再做ivf ,我們一齊努力吧!

大宅

CkaC 發表於 18-8-1 14:19
Pm u ,一齊努力
E 收唔到pm嘅 我pm你啦咁~

複式洋房

我睇開個後生中醫話量小又痛 應該係血氣吾夠 推吾到啲經血出黎盡量小食凍野 飲多多啲黨參北苝水 如果屋企係磁磚地又吾著拖鞋 一定要加襪
子宮補暖好緊要 會影響著床
我腺肌瘤係吾算大 但分散4至5個地方
因為生完仲有揼人奶 所以黎左3次m
暫時吾算痛
未生前 一黎m就要啪止痛 一定要私家藥先有效

別墅

aki喵 發表於 18-8-2 03:25

我睇開個後生中醫話量小又痛 應該係血氣吾夠 推吾到啲經血出黎盡量小食凍野 飲多 ...

生完唔痛就好喇 好羨慕你啊!
我都戒哂凍野牛肉果d...仲有冇d咩唔食得架?
可pm中醫資料嗎?感謝!

複式洋房

sweetsnow 發表於 18-8-1 02:50
恭喜你現在有一個可愛bb啊! 7次ivf 一定很不容易…可分享你喺邊位醫生到做嗎?係唔係做長cycle? (之前我去 ...

多謝

而家回想起以前的經歷都覺得不容易,哭過失望過無數次,不停打針返醫院加google。懷孕的時候很大壓力好怕會出問題。到bb出世果刻我都覺得好unbelievable。而家見到可愛的bb覺得所有付出都值得的。

我之前住外國,在歐洲做的,一間在歐洲很著名的大醫院。成功左果次ivf都係這間醫院做的。而家返左香港住,上次ivf在王家瑋度做,黎緊都會繼續找王。

我做過一次3個月的長cycle, 失敗左之後醫生話唔可以經常用3個月的降調針,因為會影響骨骼。所以其他cycle 全部用1.5個月的長療程。長療程的好處係可以calm down 異位組織幫助卵子同子宮靚d。

複式洋房

Sayhellotoyou 發表於 18-8-1 12:36
[quote]
恭喜您成功生咗可愛bb~~ 做幾多次都唔緊要,
總之得就咩都值得

做ivf 的地點覆左另一位jm,至於身體方面,我唔覺得做完咁多次身體有乜野問題,只係個人肥左。

我另外仲有食supplements, 講出黎嚇親人,我食的supplements 有十幾種,一日要食廿幾粒。我係參考網上ccrm 的十全大補再modify。我失敗左一次ivf之後開始食, 卵子又真係見到有improvement。

複式洋房

可以有緣份 發表於 18-8-1 14:32

你地好啊,我本身有線肌瘤、朱古力瘤及卵巢衰退……宜家32……係威記私家做左2次iv ...

我以前在歐洲做果陣有同過醫生講想做手術,因為粒肌腺瘤都幾大,但佢極力反對,仲同我傾左半個鐘。

佢話肌腺瘤手術做完會令子宮入面有damage, 可能會形成子宮內scar tissie ,胚胎會較難著床。

複式洋房

sweetsnow 發表於 18-8-1 15:26
你好啊!我喺香港睇過幾個婦科醫生都話腺肌冇得做手術,可分享台灣的手術資料嗎?有冇話幾大可以做?

加 ...

肌腺症病灶同子宮肌肉撈埋一堆好難分開,手術唔係冇得做,但手術只係幫你把變大了的子宮肌層cut薄,而cut出來的部份同時會有病灶同正常子宮肌肉,cut完淨下來的部份都係子宮肌肉同病灶的混合,所以嚴格黎講係冇得根治的,除非成個子宮唔要。

肌腺症病人的dilemma 係:做左手術都冇得根治,要休息幾個月先可再做ivf,但有機會好快會返發,而且左手術有機會子宮內沾連。唔做手術的話唔知子宮cavity 是否可以carry 到baby,子宮是否能著床。

大宅

回覆樓主:

有啊, 化學完就有朱古力瘤之後仲爆埋爆左, 痛到難以形容, 最後做左手術, 試左半年有多都唔得就去驗血, 我同c6既report都好差醫生叫我地直接ivf算, 但係我地仲努力緊~~~一齊加油

別墅

babybabybaby123 發表於 18-8-2 15:14
多謝

而家回想起以前的經歷都覺得不容易,哭過失望過無數次,不停打針返醫院加google。懷孕的時 ...

多謝你嘅分享! 原來長cycle 有咁嘅分別!
我好明白你喊過失望過無數次嘅感覺,雖然我未做IVF, 係自然咁試,但每一次M到都已經好傷心好失望係咁喊,覺得自己又失敗左了⋯⋯
我都好希望見到自己BB出世果一刻

別墅

dolldollk 發表於 18-8-2 16:08
有啊, 化學完就有朱古力瘤之後仲爆埋爆左, 痛到難以形容, 最後做左手術, 試左半年有多都唔得就去驗血, 我同 ...

一齊加油啊!!!

大宅

sweetsnow 發表於 18-7-31 23:56
我有腺肌症+內異,試左2年都冇,一路睇緊中醫,有d cycle 痛少左但有時都係痛到死。西醫話要ivf,但生育科 ...

我係2015年發現左有朱古力瘤同輕微肌腺症加子宮後屈..當時粒瘤大約4cm...當時醫生叫唔好割,先試做iui...做左2次唔成功
之後轉戰到台北做ivf..第一次就成功!可惜6w就小產...要割宮! 跟住再開多次針...再放胎都唔成功
準備再做既時候...點知粒朱古力瘤爆左!所以最後都割左!
跟住剛剛上個月抽左卵...因為之前傷左卵巢了!所以抽出來卵子不好!準備又再開針再抽卵
條路好漫長,不過有咁多同路人
大家加油呀!

首頁

尾頁

跳至