母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

大宅

剛剛去診所check到甲狀腺亢進,醫生話食藥唔餵得人奶,但我見有其他媽媽話可以餵,因為我睇呢個醫生都話好小接觸呢啲case,叫我去專科問醫生,但依加又未睇得等緊

大宅

YYCHU3878 發表於 18-8-1 00:30
剛剛去診所check到甲狀腺亢進,醫生話食藥唔餵得人奶,但我見有其他媽媽話可以餵,因為我睇呢個醫生都話好 ...

男爵府

YYCHU3878 發表於 18-8-1 00:30
剛剛去診所check到甲狀腺亢進,醫生話食藥唔餵得人奶,但我見有其他媽媽話可以餵,因為我睇呢個醫生都話好 ...

可以,最好食ptu,我陀2個女時都係甲亢一直食藥!到陀大女五個月指數穩定返停藥,去到女出世三個月後復發,一路都食住藥餵人奶⋯⋯去到有咗細女一路都食住葯到出世,餵人奶到細女歲半指數穩定至停藥
2女出世時都有驗甲狀腺指數,全部正常

大宅

Pizzaa 發表於 18-8-2 01:47
可以,最好食ptu,我陀2個女時都係甲亢一直食藥!到陀大女五個月指數穩定返停藥,去到女出世三個月後復發, ...

但醫生唔係開ptu比我,佢直頭叫我唔好餵

男爵府

YYCHU3878 發表於 18-8-3 15:37
但醫生唔係開ptu比我,佢直頭叫我唔好餵

咁睇你堅唔堅持想餵人奶,或者睇下餵人奶係咪會令你感到太大壓力?!因為緑色藥(忘記咩名)會較容易控制份量!我之前醫生要我飮碘,但我堅持要餵奶同湊B,要求繼續用ptu
你專科係私家還是政府內科?指數?
現在BB幾大?要去健康院?可以去健康院請教一下醫生或母乳姑娘

大宅

Pizzaa 發表於 18-8-3 23:51

咁睇你堅唔堅持想餵人奶,或者睇下餵人奶係咪會令你感到太大 ...

我bb8個月喇,我就係好想餵返人奶,
我食緊綠色CARBIMAZOLE 5mg
PROPRANOLOL HCL 10mg
飲碘唔湊得b?無得餵我好失落

男爵府

YYCHU3878 發表於 18-8-4 13:27
我bb8個月喇,我就係好想餵返人奶,
我食緊綠色CARBIMAZOLE 5mg
PROPRANOLOL HCL 10mg

飲碘要自我隔離2星期,唔可以接觸孕婦同幼兒仲要未必飮一次,如果過量以後又要食補充劑
你有無去政府醫院睇?我見你之前d post 是否在QE生,不如試下打比QE母乳姑娘林姑娘問下佢,佢好好人會幫到你

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊