在職全職

跳至

首頁

尾頁

子爵府

回覆樓主:

我都為左個囡放棄高薪工作做全職媽媽

男爵府

回覆樓主:

一定不會和家人分開

子爵府

唔會去啦, 去左的話, 呀女同單親無分別

大宅

一定100%唔會走,小朋友需要媽媽係佢身邊成長,比任何其他物質上既野更重要

大宅

回覆樓主:

所以老公話不如維持現狀先,出年試下揾工,到真係有offer先全家一齊走。。。 但全家一齊走,我覺得仲大壓力,如果新工唔慣或者做唔長,到時全家係新加坡食風就大鑊。。。 (我老公越來越唔不滿染紅香港既政府政策,佢係最想離開香港果個)

大宅

lammi2012 發表於 18-8-7 09:13
回覆 Gachu525 的帖子

有邊個唔想搵錢,邊個唔想搵多D錢?

你頭腦好清晰!

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

你一個人出埠做野唔係不負責任, 全世界大把人都係咁生活. 不過我認為一家人一齊好d, 個女唔駛假單親咁, 同埋每個地方對孤單男人黎講都係多誘惑...你懂的.

我算半個過來人, 同意樓上部份觀點.

你地咁想走, 到有 offer 後至一齊過去, 撈唔掂咪轉工, 創業, 仲可以回流.

你老公咁不滿社會現狀而最想走既情絕對可以理解, 但佢/你地最好深入了解左澳門或新加坡既政治社會環境, 接受到先去搵工, 外國政府都有唔好既地方. 香港被染紅係正常, 越黎越污煙障氣係事實, 但有邊個地方唔係咁.... 如果佢/你地純粹唔鍾意中國紅, 去外國生活應該唔難適應; 如果佢唔鍾意而家d 政府/電視節目/學校維護中國, 社會有爛尾工程, 咁老實講去邊都一樣, 你地可能仲要教個女去擁護外國, 睇住個女睇電視只係擁護自己國家既事.

你target 係澳門同新加坡, 可以睇 fb 果d expat group, 了解多d 至走.

大宅

bosch 發表於 18-8-10 06:49
你一個人出埠做野唔係不負責任, 全世界大把人都係咁生活. 不過我認為一家人一齊好d, 個女唔駛假單親咁, 同 ...

其實我結婚前係澳門做過幾年野,所以都了解果邊生活同環境,而星加坡就係老公有好多朋友去左果邊工作,所以都有人比下見意,當然其他細節我地都有自己睇expat forum... 兩個地方,我自己就鐘意澳門多d, 人工高物價平近香港,只係教育唔及星加坡。。。去星加坡既話真係純為個女,人工同香港差唔多,但物價貴,重稅,租樓貴。。。

不過講到尾,有公司請先算喇,要揾人工高既工其實係好難。。。。。。。。

水晶宮

回覆樓主

賺了錢,隨時輸了頭家,博唔過

複式洋房

回覆 Gachu525 的帖子

其實你真係好偉大,為左小朋友放棄你既事業......我好欣賞我都寧願請工人照顧仔女,自己全職工作。

Anyway, 新加坡唔好考慮啦,真係太遠,親子關係一定會差。
澳門可以考慮,但你會好辛苦!
我個人認為親子關係非常重要,需要用時間建立,時間唔係要多,而係要quality time
澳門做野個到會唔會提供住宿比你?如果有既話,個女周不時去澳門都幾好呀!哈哈

首頁

尾頁

跳至