3歲或以上

跳至

首頁

尾頁

別墅

如題,好苦惱啊,細細個吃粥到依家,就來3歲都唔肯吃飯,見佢好懶去咬嘢吃,依家有自己主見,放佢口度吃會發脾氣,點算唔吃飯出街超級唔方便,成日帶壺粥仔

珍珠宮

回覆樓主:

3歲仲煲粥,你都幾忍得,平時除左粥飯仲會食咩?有時小朋友鐘意粉麵多過飯,pizza應該唔抗拒吧

禁止訪問

別墅

怪獸青BB 發表於 18-8-1 09:37
3歲仲煲粥,你都幾忍得,平時除左粥飯仲會食咩?有時小朋友鐘意粉麵多過飯,pizza應該唔抗拒吧
...

我有試過其他做發整波波飯糰,就係唔吃到,吃啊超喜歡吃pizza,粉麵間中吃下,主要吃粥

別墅

jenniferlam428 發表於 18-8-1 17:43
回覆 candyluacs90 的帖子

熟雞蛋,通粉,餃子。。。會吾會鍾意食炒飯 ?

吃湯粉啊

珍珠宮

candyluacs90 發表於 18-8-1 20:41
我有試過其他做發整波波飯糰,就係唔吃到,吃啊超喜歡吃pizza,粉麵間中吃下,主要吃粥
...

我仔都係麻麻地飯,所以一向中午食粉麵,夜晚先食飯,佢鐘意食pizza即係口肌發展無問題只係唔願意食飯遮,我覺得唔好俾佢食粥啦(你試下返健康院話個小朋友3歲只係食粥實俾姑娘鬧),下午粉麵(你整到pizza就照整),夜晚同家人食飯,佢食就食唔食就算(有送俾佢吧,飯唔食問題不大),餓就自然會食野,但就唔好再遷就佢煲粥lor

別墅

怪獸青BB 發表於 18-8-1 20:46
我仔都係麻麻地飯,所以一向中午食粉麵,夜晚先食飯,佢鐘意食pizza即係口肌發展無問題只係唔願意食飯遮, ...

係了,試下你呢d方法,送佢偏食嘎,唔吃菜,唔吃生果,打爛d香蕉佢會吃,就咁叫佢啱來吃佢唔肯吃,有時佢乜都話唔要,我特意擺落佢喝嘴會發脾氣喊,pizza都好熱氣唔咁成日吃,所以我都唔知煮乜佢吃,中午可以吃粉麵,到晚餐就頭痕

珍珠宮

candyluacs90 發表於 18-8-1 21:04
係了,試下你呢d方法,送佢偏食嘎,唔吃菜,唔吃生果,打爛d香蕉佢會吃,就咁叫佢啱來吃佢唔肯吃,有時佢 ...

香蕉甘軟都要打爛,救命,甘佢最硬食過d乜?(除左餅乾曲奇嚟d零食外),講野有無特別慢?或者講唔正啊?

別墅

怪獸青BB 發表於 18-8-1 21:07
香蕉甘軟都要打爛,救命,甘佢最硬食過d乜?(除左餅乾曲奇嚟d零食外),講野有無特別慢?或者講唔 ...

唔會啊,講嘢好叻嘎,餅乾,麥樂雞都肯吃,生果少吃

大宅

我個同妳一樣,只肯食粥, 3歲半, 吃到包, 說話叻

別墅

wangel2@hotmail 發表於 18-8-2 17:55

我個同妳一樣,只肯食粥, 3歲半, 吃到包, 說話叻

同路人啊,吃佢自己喜歡的嘢就會好努力咬吃,其它唔喜歡吃的,點都唔吃

大宅

candyluacs90 發表於 18-8-1 01:52
如題,好苦惱啊,細細個吃粥到依家,就來3歲都唔肯吃飯,見佢好懶去咬嘢吃,依家有自己主見,放佢口度吃會 ...

我對孖女四歲先肯食硬啲嘅食物,例如肉同菜,四歳前仲飲好多餐奶同食粥,真係冇佢辦法嫁,乜都唔肯食,連麥記薯條都冇興趣,只愛奶粉!唔好處係講野發音唔正,到而家小二都仲講唔正,語言能力好弱,老師話遲食solid food 係有影響

伯爵府

回覆樓主

我大仔肯食飯, 但肉都要2.5歲先肯自己咬
之前都係糊肉湯加白飯
但我會帶佢出街食Mc donald , 脆口野等人佢個口接受硬啲食物
而家就4歲咩都食到

男爵府

回覆樓主

原來唔止我一人煩惱
我女三歲幾,只愛吃湯麵、通粉,
飯一個月先迫到佢食半碗
只吃牛或豬肉碎或雞(emoji)
日日餵到我好大壓力

食好多蔬果、奶、yogurt

其他野死唔肯食
可以話蕃茄薯仔蘿蔔等未真正食過
麵包蛋糕一律封咀

但講野好好發音都好正確

珍珠宮

回覆樓主

好快返幼兒園啦,咁唔通到時都煮粥?無可能!其實大人都有責任,唔應該咁遷就佢。

別墅

JN1999 發表於 18-8-22 03:02
原來唔止我一人煩惱
我女三歲幾,只愛吃湯麵、通粉,
飯一個月先迫到佢食半碗

無錯,我仔依家就3歲只吃佢喜歡吃的,我整其它野佢吃,完全唔肯打開口,試過有一次我特地擺落佢口度等佢試下,發曬脾氣,吃香口野佢就吃的

別墅

RubyYu07 發表於 18-8-23 15:36
好快返幼兒園啦,咁唔通到時都煮粥?無可能!其實大人都有責任,唔應該咁遷就佢。
...

當然有責任,有整其它野,唔吃有乜辦法,例如你唔喜歡吃飯的,人地係咁逼你吃,你都會唔鍾意人地逼你,一樣道理

nicymama    發表於 18-9-3 11:43

別墅

mlau216 發表於 18-8-21 23:54
我對孖女四歲先肯食硬啲嘅食物,例如肉同菜,四歳前仲飲好多餐奶同食粥,真係冇佢辦法嫁,乜都唔肯食,連 ...

我仔講野好正,又唔會講野發展方面唔好,就係唔知點解唔喜歡吃飯,唔喜歡試新野

洋房

candyluacs90 發表於 18-8-1 01:52
如題,好苦惱啊,細細個吃粥到依家,就來3歲都唔肯吃飯,見佢好懶去咬嘢吃,依家有自己主見,放佢口度吃會 ...

點解全部建議都係就哂個細佬?

唔食就打,打得多一定食!
齋煮飯,唔食就尤佢餓!臨近餓死一定食!

出發點唔係就個細佬,係你要佢做乜。作為父母,你一定要建立權威,唔係你以後點教?!?

玉不琢不成器
鐵不打不成鋼

男爵府

唔食固體食物, 除左會口肌弱, 影響說話能力,
到左換牙, 亦會令乳齒無咁易掉,
型成雙排牙

首頁

尾頁

跳至