懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

michellelee7677 發表於 18-8-1 02:19
有咩可以舒鬱解悶?個心真係好唔舒服,又成日發惡夢 一個人係屋企坐小月中,感覺好無助,好唔開 ...

將身體休養好,就搵返份工,唔係你仲多嘢想

大宅

michellelee7677 發表於 18-8-1 02:19
有咩可以舒鬱解悶?個心真係好唔舒服,又成日發惡夢 一個人係屋企坐小月中,感覺好無助,好唔開 ...

我看返你既舊post , 其實你應該似化學懷孕。
化學懷孕好多人幾個月內會成功懷孕。
不如你先放鬆心情,再努力過。
家人既支持都好重要,多點和老公溝通。
祝你早日成功

已刪除用户

回覆樓主:

大宅

回覆樓主

盡量做下其他嘢分散注意力,BB會再返嚟㗎,唔好礸牛角尖。

大宅

pkh0207 發表於 18-8-1 22:03
我看返你既舊post , 其實你應該似化學懷孕。
化學懷孕好多人幾個月內會成功懷孕。
不如你先放鬆心情,再努 ...

其實就係因為已經用晒排卵棒,試咗好多個月啦。所以今次打擊比較大

大宅

agneau 發表於 18-8-1 22:51
盡量做下其他嘢分散注意力,BB會再返嚟㗎,唔好礸牛角尖。

就係想搵啲嘢做下,唔使成日係屋企亂諗嘢

大宅

Carmen8080 發表於 18-8-1 22:26
無工開成日係屋企亂諗野係最危險 揾啲半人工返下

因為而家仲坐緊小月,老公又晚晚出去應酬,日日都得自己一個好灰 其實我都有勸自己擺多啲心機落個仔度咪仲好,但係個心就即刻對唔住走咗嗰個 連我自己都覺得就嚟有心理問題

別墅

JD930 發表於 18-8-1 03:09
難怪自己一個係屋企亂諗
有冇屋企人或朋友可以係老公返工時去妳屋企陪下妳?
...

樓主,好多姐妹都叫你搵朋友或親人去你屋企陪下你
唔會1個都搵唔到...... 睇你想唔想俾人幫你

我嗰時睇住手機通訊錄,逐個睇邊個會可以陪到我...... 最後我打電話叫住係好遠嘅阿姨嚟陪我,新年先會見1次嗰種,但我照打電話搵我阿姨。間屋有啲人氣,傾下閒計,一齊開電視睇下,完全無講我啲情緒問題。但有人陪,有血有肉嘅人陪,同對住電腦/手機真係差好遠......

唔好話怕麻煩人,人就係互相幫助。我姨如將來有需要,我亦會幫佢陪佢。你倒番轉頭,換個身份諗,如果你關心嘅親友有困難、心情唔好時都唔話你聽,自己死頂,咪仲令你擔心......

啲 low mood 拖太耐無益...... 唔開心、喊住嚟坐月,仲衰過唔坐。小產,坐小月亦一樣。

真係完全搵唔到人陪,試免費電話輔導熱線﹕27116622

- 輔導專線 ( 任何有需要人士 )﹕ 星期一至五 7:00 – 9:30pm
- 婦女專線 ( 全港婦女) ﹕ 星期一至五 2:00 – 4:00pm
線路煩忙 或 非當值時間可留言,職員/義工之後會回覆

本服務由專業社工督導、甄選及培訓義工以提供電話輔導服務,為來電者:
· 提供抒發情緒和傾訴的機會
· 初步商談尋求解決問題的途徑
· 轉介有需要人士接受個人、婚姻及家庭輔導
· 提供社會服務資源的資料
http://fwc.ywca.org.hk/page.aspx?corpname=fwc&i=2291

珊瑚宮

牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018母親節勳章

isaacma2012 發表於 18-8-2 07:20
樓主,好多姐妹都叫你搵朋友或親人去你屋企陪下你
唔會1個都搵唔到...... 睇你想唔想俾人幫你

同意

isaacma2012    發表於 18-8-2 12:15

大宅

你係咪第二胎呀?我都係第二胎小x左兩次,依家都坐緊小月,個人都好灰暗,今次都冇同朋友呻過,都係自己慢慢調節,個種無助同無奈心情,我絕對明白,但日子都係要過,又仲有個小朋友要照顧,喊完傷心完都要重新出發,加油

翡翠宮

BB防敏心得分享勳章

有時一個人真系好亂諗,叫亞媽話姐姐妹朋友傾下計。可以聽音樂,煲劇,時間好快就過去。

珍珠宮

michellelee7677 發表於 18-8-1 15:41
依家就專注去睇多啲書培養深證

係亞,搵D其他嘢轉移注意力

別墅

明白你心情!好好坐小月,調理好身體,最好睇下中醫,BB一定會再回來,加油!

禁止訪問

伯爵府

搵滴fd出黎傾下計,心情會舒服滴

男爵府

michellelee7677 發表於 18-8-1 15:41
係呀,有陣時係呢度有好多正能量,有好多人支持感覺仲好過同朋友講。有陣時仲成日俾人怪我因為返工走來走 ...

上bk 呻下。或者打下d hotline . 果d 人好專業,你會感覺好好多。

珍珠宮

BB防敏心得分享勳章

約唔到朋友你就上BK喇,呢度真係好多JM肯聽你訴苦架

珍珠宮

回覆樓主

多D上來呢度同大家傾下,同朋友傾下,好好調理身體。

禁止訪問

複式洋房

回覆樓主

我小產左坐完2星期小月啦,仲係屋企到休息多過星期先返工,我已經住係媽咪到,日日有人陪,先生要返shift, 有時間都會來陪我,感覺自己情緒好飄忽,理性話俾你聽件事完左,要向前望,天使好快會再來,夜欄人靜時,自己一個係張床時,你唔想諗佢都會來要你諗,唔想家人朋友擔心、唔想自己一直沈淪係唔開心既記憶到,但我地可以點......聽歌、睇書、做運動我全部都有做,但究竟有幾多人明白我地。我地可以做既...未就係係愛我地既人面前表現無野....有時係連我地都真係覺得自己無野....但到得番自己一個人既時候....先發覺唔係無野......我地個心好痛好痛....會諗番起初初知道有左時的開心....興奮地去想很多很多...同佢傾計.....學習點樣做人媽媽....所有的一點一滴都係我地既記憶裡

首頁

尾頁

跳至