媽媽有黑便便,擔心中⋯

vickykiu
|
我阿姨有第4期腸癌⋯⋯
現在等時間⋯
媽咪今日同我講佢昨日有黑便⋯
佢自己好擔心,驚好似佢細妹咁,我叫佢今日去睇醫生⋯請問有無jm有無依方面既知識分享下?
佢唔係成日有黑便,只係昨日有一次⋯
但佢個人成日都好容易屙既人。

YY1101
|
去照腸同胃
吾好擔心
快行動
bebeyi
|
vickykiu 發表於 18-8-1 06:46
我阿姨有第4期腸癌⋯⋯
現在等時間⋯
媽咪今日同我講佢昨日有黑便⋯

拿拿臨去睇醫生
安排照腸鏡啦

另你媽如有其他兄弟姊妹,年過50都要定期照吓
vickykiu
|
過左60呀,我叫佢今日快快睇醫生
wcpcelia    發表於 18-8-1 10:24
森永牛乳
|
政府有资助
快去check
森永牛乳
|
vickykiu 發表於 18-8-1 08:43
過左60呀,我叫佢今日快快睇醫生

https://www.colonscreen.gov.hk/tc/public/pilot_programme/who_may_enrol.html
vickykiu
|
森永牛乳 發表於 18-8-1 08:47
政府有资助
快去check

謝謝
油麥麥
|

29XX86
|

去照腸鏡喇.
MKma
|
你媽咪前一晚有冇食過牛膀或豬紅呀?唔使擔心住,快啲去揾醫生check吓先,祝安康!
chingmon
|
有無食過鐵質野?eg捐血後俾的鐵丸,食完大便係會黑色
waynewon
|

如果你阿姨有大腸癌,醫院應該會叫佢d兄弟姊妹照大腸鏡,我姨幾年前亦係因大腸癌走咗,我媽全部兄弟姐妹都可以優先照大腸鏡,我媽驗完冇事。
aa06
|
回覆 waynewon 的帖子

你阿姨有腸癌, 咁醫生有冇講你要不要照腸镜? 因為聽聞近親的機會率亦比較高.
waynewon
|
aa06 發表於 18-8-1 09:49
回覆 waynewon 的帖子

你阿姨有腸癌, 咁醫生有冇講你要不要照腸镜? 因為聽聞近親的機會率亦比較高. ...

只係直屬家庭成員需要,如果我媽驗到有,咁我就要驗,但醫生話我媽同舅父條大腸都好靚,所以應該唔關基因事。
Chamo
|
有時食完車厘子, 大便都會黑黑地.
Yukyuk
|

一田花c9
|
快d去睇左醫生先喇
neversaynever
|
照腸好方便!唔駛估估吓
tsung
|

乖乖媽
|