老人家唔肯食嘢 可以搵咩代替

fanay
|
我阿媽有老人癡呆 已經五年 不過未夠60歲 上次唔小心整親隻腳 不過行得番 依家係有少少水腫 之後開始好麻煩 完全唔肯食嘢 有冇啲咩可以俾佢食得飽而又夠營養?
chowqv
|
fanay 發表於 18-8-1 08:54
我阿媽有老人癡呆 已經五年 不過未夠60歲 上次唔小心整親隻腳 不過行得番 依家係有少少水腫 之後開始好麻煩 ...

有營養奶可飲,最好問下營養師;另外燉肉汁…不過要知咩原因唔食野。
fanay
|
chowqv 發表於 18-8-1 08:57
有營養奶可飲,最好問下營養師;另外燉肉汁…不過要知咩原因唔食野。

其實佢平時喂食飯都好麻煩。因為佢有呢個病唔肯合作 加上最近整親隻腳好似仲嚴重左
chowqv
|
fanay 發表於 18-8-1 08:59
其實佢平時喂食飯都好麻煩。因為佢有呢個病唔肯合作 加上最近整親隻腳好似仲嚴重左
...

有醫生睇開?要同醫生講。
|
試下飲加營素奶粉

不過樓主你要保重,也恕我直言,我上次睇篇報導,話長者有時唔係唔肯食野,係身體機能話比自己聽已吸收夠了,不用再食
馬爾太
|
一定要佢食,唔得要返醫院吊針。識個老人家又係老人痴呆,扭計唔肯食嘢,整整吓個胃已function唔到,2個月後走埋。
fanay
|
馬爾太 發表於 18-8-1 09:02
一定要佢食,唔得要返醫院吊針。識個老人家又係老人痴呆,扭計唔肯食嘢,整整吓個胃已function唔到,2個月 ...

我而家盡量都有餵 不過少食多餐 其實佢食到㗎只係唔肯開口
fanay
|
chowqv 發表於 18-8-1 09:01
有醫生睇開?要同醫生講。

有睇開腦科 同精神科 醫生吾理嫁 等兩個鐘 睇兩分鐘 你話佢甘甘甘 醫生就話就甘嫁 慢慢啦 無啦
I9528
|
fanay 發表於 18-8-1 09:12
我而家盡量都有餵 不過少食多餐 其實佢食到㗎只係唔肯開口

肯唔肯飲嘢?
wan_sosin
|
粥食唔食呀?易吞,粥料都要打碎。

飲到奶,豆漿,果汁嗎?
xl_bigbig_b
|
佳善益新營養奶,,问下醫生或營養師岩唔岩飲
怪獸青BB
|
吞嚥能力退化(想食食唔到),要準備插胃喉
fanay
|
wan_sosin 發表於 18-8-1 09:16
粥食唔食呀?易吞,粥料都要打碎。

飲到奶,豆漿,果汁嗎?

有時飲都咪實個嘴 好難要佢開口
heidys
|
做左曳曳BB, 辛苦了孩子,祝好運。
heidys
|
fanay 發表於 18-8-1 09:29
有時飲都咪實個嘴 好難要佢開口

其實佢中意食咩呢
wan_sosin
|

佢有無鍾意睇嘅電視節目?明星?鍾意聽嘅歌?
好似小朋友咁樣,一路睇一路氹佢食得唔得,人心情好會易氹D.
wcpcelia    發表於 18-8-1 10:42
isaacma2012    發表於 18-8-1 09:47
SK22
|

jadechant
|
怪獸青BB 發表於 18-8-1 09:25
吞嚥能力退化(想食食唔到),要準備插胃喉

如真要插胃喉,可嘗試用針筒餵食。將食物攪成糊狀,用針筒打入她囗中。飲品要加凝固劑成糊狀,才可以餵食。初期,要用甜品引起她去吞食,要慢慢來,不可急,以免她拒絕配合。
插胃,要儘量拖延,因插胃是好辛苦,和會引起好多病痛,不是簡單的事。
fanay
|
wan_sosin 發表於 18-8-1 09:38
佢有無鍾意睇嘅電視節目?明星?鍾意聽嘅歌?
好似小朋友咁樣,一路睇一路氹佢食得唔得,人心情好會易氹D.
...

我媽咪已經對呢點野無興趣 又吾明
wan_sosin
|
fanay 發表於 18-8-1 10:39
我媽咪已經對呢點野無興趣 又吾明

真為你辛苦!
必要時,到情況真係唔太理想,為安全計都係送佢去醫院。