細個時我媽做月餅會

miriam
|
乜鬼五仁, 雙黃蓮蓉, 金華火腿月餅, 年年十幾盒, 係中秋前送去畀長輩, 諗落收埋咁多佢地邊食得晒囉.
I9528
|
miriam 發表於 18-8-1 09:05
乜鬼五仁, 雙黃蓮蓉, 金華火腿月餅, 年年十幾盒, 係中秋前送去畀長輩, 諗落收埋咁多佢地邊食得晒囉.
...

以前無咁多嘢食,月餅又係貴價嘢,好多時都食得晒㗎

反而而家多選擇,又要健康行頭,月餅唔算貴,先食唔晒
jumphigh
|
...

果陣好多豬仔饼 我成日攞果膠籠玩,拆哂啲膠花落黎
wcpcelia    發表於 18-8-1 10:13
jumphigh
|
話時話, 有冇人記得以前去飲大壽酒,會有一個金色蟠桃嘅鎖匙扣送返, 我媽畀我玩 ,我仲以為係真金嚟㗎
miriam
|
I9528 發表於 18-8-1 09:17
以前無咁多嘢食,月餅又係貴價嘢,好多時都食得晒㗎

反而而家多選擇,又要健康行頭,月餅唔算貴,先食唔 ...
真係好鬼貴, 所以要供月餅會

細時見到十幾盒吊住係支晾衫竹度已經無胃口

天大地大
|
...

我想起歲月神偷套戲。
miriam
|
jumphigh 發表於 18-8-1 09:17
無得拆丫, 要連埋個豬籠送畀親戚

miriam
|
jumphigh 發表於 18-8-1 09:20
話時話, 有冇人記得以前去飲大壽酒,會有一個金色蟠桃嘅鎖匙扣送返, 我媽畀我玩 ,我仲以為係真金嚟㗎 :j ...
無收過呢 D 丫

Christine_L
|
呢D應該係歲月神偷劇情黎,果時月餅真係好貴,貴到要分期付款.............但材料其實係唔值錢.......只係中國人要既團圓意頭先吊高來賣........

依家炒風咁勁,真係個價去返月餅會年代,倒退到
I9528
|
miriam 發表於 18-8-1 09:22
真係好鬼貴, 所以要供月餅會

細時見到十幾盒吊住係支晾衫竹度已經無胃口

哈哈哈哈哈哈,個場面一定好壯觀

我就無咁幸運,因為供月餅,係用嚟討好親朋戚友(屋企好窮,無人睇得起),所以,唔係年年食到
miriam
|
Christine_L 發表於 18-8-1 09:27
呢D應該係歲月神偷劇情黎,果時月餅真係好貴,貴到要分期付款.............但材料其實係唔值錢.......只係中 ...
我爸後生時做酒樓, 要幫酒樓整月餅, 講到晴係唔值錢架

miriam
|
I9528 發表於 18-8-1 09:27
哈哈哈哈哈哈,個場面一定好壯觀

我就無咁幸運,因為供月餅,係用嚟討好親朋戚友(屋企好窮,無人睇得起 ...
我媽用黎送畀長輩用, 好似留兩盒用黎拜祖先

叮妹
|
7o年代,榮華月餅盒內有張假一百元鈔票,要同細佬爭住要
大少拉
|
jumphigh 發表於 18-8-1 09:20
話時話, 有冇人記得以前去飲大壽酒,會有一個金色蟠桃嘅鎖匙扣送返, 我媽畀我玩 ,我仲以為係真金嚟㗎 :j ...

我記得!我媽媽次次帶我去飲生日酒,就會有一粒! 當時我心諗,佢地好有錢!因為我真係以為係真金。
jumphigh
|
大少拉 發表於 18-8-1 09:59
我記得!我媽媽次次帶我去飲生日酒,就會有一粒! 當時我心諗,佢地好有錢!因為我真係以為係真金。 :mone ...

哎……就是后悔冇留起一、兩个,依家上网都揾唔返相片睇了
catjeffcat
|
以前年代唔同..... 家族又人多好快就食晒.....
做月餅會抵好多.... 所以好多人都會做... 或者夾
埋人一齊做.....
而家唔同好多公司都會送月餅多到食唔晒....
就算自己唔買年年都有月餅食, 仲食唔晒要送
比人.........
大少拉
|
jumphigh 發表於 18-8-1 10:03
哎……就是后悔冇留起一、兩个,依家上网都揾唔返相片睇了

佢會甩色架,如果你放響度唔理佢,1,2年之後就淡哂色。
miriam
|
叮妹 發表於 18-8-1 09:56
7o年代,榮華月餅盒內有張假一百元鈔票,要同細佬爭住要
點解我未見過既

SJ6
|
jumphigh 發表於 18-8-1 09:17

我都係喎!
最鍾意玩豬仔餅個籠
超級特務
|
以前物資短缺,月餅係貴重禮物了,親戚之間送黎送去,真正落肚得好少。
我媽以前自己整多,買太貴啦。