宮頸短,得2cm!!! 要塞藥,求意見

Kakapa
|
19週做產檢時,醫生說宮頸受短得2 cm,只係比藥我塞。上網睇好多媽媽都說去孫醫生加托。請問媽媽們有無經驗?我塞藥後感覺到想嘔同肚不舒服。是正常嗎?
SMANMAN
|
Kakapa 發表於 18-8-1 11:51
19週做產檢時,醫生說宮頸受短得2 cm,只係比藥我塞。上網睇好多媽媽都說去孫醫生加托。請問媽媽們有無經驗 ...

宮頸短 真係盡快加托喔 ,我有朋友22週就早產 救唔返 , 有需要真係快d , 唔係嚇你
Kakapa
|
SMANMAN 發表於 18-8-1 12:40
宮頸短 真係盡快加托喔 ,我有朋友22週就早產 救唔返 , 有需要真係快d , 唔係嚇你
...

明白,政府叫我塞藥,我都book左孫醫生睇下情況。請問你朋友係咪好遲先發現?

cherrytsui18
|
其實我想問下,應該幾時去問醫生宮頸長度?THX
Kakapa
|
cherrytsui18 發表於 18-8-1 13:10
其實我想問下,應該幾時去問醫生宮頸長度?THX

我無特登問,係醫生check
|
Kakapa 發表於 18-8-1 13:12
我無特登問,係醫生check

即係如果有問題,醫生應該會出聲?THX
freshrose
|
cherrytsui18 發表於 18-8-1 13:17
即係如果有問題,醫生應該會出聲?THX

唔係個個醫生都會度宮頸
|
回覆 freshrose 的帖子

咁依家15週,下次產檢係18週,係米問問好D呢?THX
freshrose
|
cherrytsui18 發表於 18-8-1 15:25
回覆 freshrose 的帖子

咁依家15週,下次產檢係18週,係米問問好D呢?THX

我做結構果時問,但產檢都可以問,要照陰超度
Louisho1990
|
19週做產檢時,醫生說宮頸受短得2 cm,只係比藥我塞。上網睇好多媽媽都說去孫醫生加托。請問媽媽們有無經驗 ...

19w 2cm好短 , 有經濟能力就快d去孫醫生到落托
luv__hccc
|

你先19週,唔係嚇你,真係要即時加托同bed rest啦,最起碼要捱過28週先,我係29週時見紅發現宮頸短,都係2cm,即時加托,塞藥,加強肺針,而加32w4,應該得返1cm到,希望捱到34-36週,樓主你加油呀

SMANMAN
|
Kakapa 發表於 18-8-1 12:49
明白,政府叫我塞藥,我都book左孫醫生睇下情況。請問你朋友係咪好遲先發現?

...

佢係一路都唔知,產檢都無講 突然有晚肚痛 越黎越痛去到醫院話已經開左2度 無得返轉頭 焗生
Kakapa
|
luv__hccc 發表於 18-8-1 16:24
你先19週,唔係嚇你,真係要即時加托同bed rest啦,最起碼要捱過28週先,我係29週時見紅發現宮頸短,都係2c ...

請問你之前個d 週數無甘既情況出現??我上網見到多數找孫醫生做,有無其他醫生都有做?謝謝
Kakapa
|
Louisho1990 發表於 18-8-1 15:49
19w 2cm好短 , 有經濟能力就快d去孫醫生到落托

我今日打去問價,落托收近8000,拆就1千
Kakapa
|
luv__hccc 發表於 18-8-1 16:24
你先19週,唔係嚇你,真係要即時加托同bed rest啦,最起碼要捱過28週先,我係29週時見紅發現宮頸短,都係2c ...

吾好意思,問多一句,你係政府做定私家做?
luv__hccc
|
Kakapa 發表於 18-8-1 17:06
請問你之前個d 週數無甘既情況出現??我上網見到多數找孫醫生做,有無其他醫生都有做?謝謝
...

我29週前無事架,係見紅先發現宮頸短,如果唔係都唔知,我係政府發現,所以係政府加托,我都聽過孫醫生好好,加托好多都捱到足月

prswinki
|

我26週見紅先知宮頸得返1.8cm,仲要有規律宮縮。政府醫院只打強肺針同吊一次抗宮縮藥,唔會加托同俾口服抗宮縮藥。結果,我住院開始瞓床,晚晚自己捱過陣痛,仲叫私家開抗宮縮藥我食。由最嚴重得返0.8cm到30週半終於無見紅同可以出院。32週再照超聲波,宮頸長返去2.5cm。私家醫生話一般只要唔郁動,32週宮頸有機會長返。最後40週3先穿水生,所以加油呀~記住瞓床同保持心境開朗,一定可以捱到足月。
Kakapa
|
prswinki 發表於 18-8-1 18:26
我26週見紅先知宮頸得返1.8cm,仲要有規律宮縮。政府醫院只打強肺針同吊一次抗宮縮藥,唔會加托同俾口服抗 ...

你好叻呀!! 恭喜晒
Kakapa
|
luv__hccc 發表於 18-8-1 18:10

我29週前無事架,係見紅先發現宮頸短,如果唔係都唔知,我 ...

我都係政府發覺。不過無講說加托,只係塞藥。請問你宮頸長幾多先加托?

yingvvying
|
我 29w 發現宮頸得 1 cm 即刻入院打強肺針
可能已經中後期 所以私家/政府都冇話落托塞藥
出院後一直瞓床 除產檢外 都冇出過街 到 32w 升返 2.7 cm 但一直唔敢掉以輕心 繼續瞓床 而家 38w 幾啦 終於可以出街 唔驚早產
記住要多瞓床 行少d 慢d 非常重要!